Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Merhabalar, bu içeriğimde sizlere “Lanier’e göre 10 maddede neden sosyal medyayı bırakmalısın?” dan bahsedeceğim.
Sosyal medya ilk olarak 2000’li yıllarda ortaya çıktı. Büyümesini ve bir dev olmasını ise 2008 yılındaki bir lansmana borçlu. Lansman ne mi? Zamanın dahiyane ürünü iPhone!
Steve Jobs iPhone için ” internet + telefon + müzik.. Şimdiye kadar ki en geniş ve en iyi iPod” demiştir. Stratejik düşünme ve planlama içeriğimizde bahsetmiştik.
Bu içeriği Evrim Kuran‘ın Z – Bir Kuşağı Anlamak adlı kitabındaki Jaron Lanier alıntısını sevdiğimi için yazdım. Umarım beğenirsiniz..
Jaron Lanier’e göre 10 Maddede Neden Sosyal Medyayı Bırakmalısın?
1) Sosyal Medya’da Özgür Düşünce Kalmıyor
Gerçekten özgür kaldığını düşünebiliyor musun? Sosyal medyalar aslında paralarını FOMO ile kazanıyor. Yeni FOMO ise Clubhouse. FOMO nedir diyorsan içeriğimize bakabilirsin. FOMO kısaca fear out missing out yani bir şeyleri kaçırma korkusu demektir.
FOMO’larınız olduğu sürece özgür düşünemezsiniz. Bunun için sosyal medyayı bırakmalısın!
2) Çağın Deliliği: Sosyal Medya
Sosyal medyada belki de her saniye akıl almayacak içerikler ile aklın sınırlarını zorluyorlar. Kardeşim işte ne güzel eğleniyorlar, neden deli diyor? olabilirsin fakat ortada bir konu var. Ne mi?
Anlamsızlık ve Cinsel Dürtüler..
Eminim ki sosyal medya olmadan bu tür davranışlar yapılsa “hasta” gibi görünecek kişiler sadece “İnfluencer” oldukları için böyle karşılanmıyor.
Cinsellik insanın içinde her zaman olan bir şey, hatta insanlığın 2 ana kolonlarından biri.(1. açlık, 2. cinsellik) Sadece bundan dolayı cinsellik sattırır diye de gençleri belirli akımlar vasıtasıyla kullanmak ne kadar mantıklı, akla uygun bilemedim.
Acaba gerçekten bizi bu duruma iten durum nedir ki? Yani “Tiktok” mudur adres? Yoo..
Snapchat, İnstagram vb.. bir sürü yerlerde bu tip durumlar var, asıl neden bu önü alınmayan cinsellik furyasının bilinç altındaki nedenleri? Acaba cinsellik tabu olduğu için bunlara bakıp hevesimizi mi gideriyoruz? Onun için midir? ki bu videolara aşırı yüksek yorum, beğeni geliyor. Kızlar sadece eğlendiklerini düşünürken nelere yol açtıklarını bir düşünsünler isterim. Bu tip olayların sonucu pek de hayırlı değil gibi gözüküyor..
Buradaki yorumlar elbette ki şahsıma aittir. Burada kızlara “bunu yapın, şunu yapmayın” diyecek bir haddimin olmadığını da bildirmek isterim. Ancak isteyerek ya da istemeyerek olayların farklı yönlere çekilebileceğini bildirmek isterim..
Sosyal medyayı bırakmasanız bile, doğru yönetebilirseniz elbette sizlere fayda sağlayacaktır.
3) Sosyal Medya Aptallaştırıyor
Elbette kafanı dağıtmak için komik videolar izleyebilirsin, fakat bir insan ortalama günde 5 saat sosyal medyada.. Mesleğin sosyal medya uzmanı bile olsa sosyal medya tamamen sanal. Ancak hayatın ise tamamen gerçek. Bunun için elinden geldiğince vaktini verimli kıl.
4) Sosyal Medyada Gerçek Saptırılabiliyor
Büyük kitleleri arkasına alan fenomenler, kendilerine gelmeyen konular hakkında sizlere yarı doğru ya da tamamen yanlış bir bilgilendirme yapabilir. Sizlerin görevi ise her duyduğunuz bilgiyi en az 3 kaynaktan onaylamanız. Bunun en güzel örneği lanet olası haber siteleri..
5) Anlamsızlaştıramadıklarımızdan mısınız?
Sosyal medyada senin ne dediğinin bir önemi yok, eğer topluluğun belirli normlarını iğneleyecek sözler sarf edersen emin ol sana da saldıracaklardır.
Örnek mi?
Murat Soner’e laf eden kişilerin İspanyolca yazmaları. Murat Soner, Youtube kanalında Can Yaman hakkında ” Çoğu eş kocasını bu kadar çıplak görmüyor” deyince Türkçeyi geçin İspanyolca bile laf atanlar oldu. Bu işte tam bir anlamsızlaştırma örneği.
6) Empati Katili: Sosyal Medya
Neden mi? Ne gerek var birilerinin yerine düşünmeye ya..
Hadi gelin anlamsızlaştıramamaya davet edelim, tek sıkıntımız beğeni, paylaşma ya da kaydetme.
Empati yapabilsek zaten hem ülkemiz hem de dünyada ki konjenktür böyle olmazdı..
7) Mutsuzluk: Sosyal Medyanın Sonucu
Giriyorsun şimdi sosyal medyalara “ooh be ne güzel geziyorlar, ben salak gibi 8-5 çalışıyorum” ve sonucunda da mutsuz olmanı sağlar ve ” hadi sen yaparsın, bak x kişisi neler yapıyor” diyerek daha çok satış ve kendine bağlar. FOMO’nun da asıl görevi mutsuz bireyler yakalamaktır. İnsanlar mutsuz olunca istediğin şeyi yaptırabilirsin.
8) Sosyal Medyada Ekonomik Saygısızlık
Kedi ulaşamadığı ete murdar dermiş derler. Haa o hesap işte bu başlık. İnsanlar elde edemediği ve ilerde de edemeyeceğini düşündüğü paraları kazanan kişilere karşı, hep bir yaftalama peşindedir. Nedeni ise çok basit. “O oldu da ben neden olamadım, benim ne eksiğim var?”
9) Sosyal Medyada Siyaset Olmaz!
Neden mi? Çünkü doğru bir düzlem ve konjenktüre sahip değil. Herkes orada.. Kimilerinin amacı sadece laf çarpıtmak, laf etmek ve o kişi ya da grubun taraftarı gibi onları tutmak.
10) Sosyal Medya Ruhuna Önem Vermez!
O zaman kendin olur, kendinle barışık olursun. O zaman da belirli şeyleri yapmama kararı sende olduğu için, medyada her daim bir haber, akım olur ki aman düşünme diye.
İnsanlar neden sadece ses olsun diye televizyon açtıklarını düşünüyorsun? Tamamen kendilerine yalan söyleyemedikleri için.. Güzel bir kaçma aracıdır, acısızdır, rahatlamış hissettirir taaki bırakana kadar..
Bu içerikte sizlere elimden geldiğince Lanier’e göre 10 maddede sosyal medyayı neden bırakmalıyız? bunu yorumladım. Eğer beğenirseniz yorum atabilir, bunun gibi içerikler daha çok gelsin diyorsan, e – posta aboneliği yaparak her yazı paylaşıldığında haberdar olabilirsin..
Sevgi, akıl, huzur ve sağlıkla kalmanız dileğiyle..
İlginizi Çekebilir: 6 Maddede Pazarlamada Renk Psikolojisinin Önemi
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..