Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Bitcoin Ağı Nedir| Bitcoin Madencisi Nedir? Nasıl Olunur?
Bitcoin ağı tek muhasebe defterinden oluşan bloklara bölünmüş bir sistemdir. Ağ 10 dakikada 1 yeni blok üretir. Her blok üretildiğinde son 10 dakika da içerisinde yapılnış bütün işlemler o bloğa yazılır ve orada muhafaza edilir. Her blokta blok ödülü olarak 12.5 bitcoin ve zor bir matematik bilmecesi bulunur. Blokları zor bir matematik bilmecesiyle kilitlenmiş sanal hazine olarak düşünebilirsiniz. Bilmeceyi çözmek için tek yol deneme yanılma yöntemidir. Çözen ilk kişi bu bloktaki bitcoinlerin sahibi olur. Saniyede trilyonlarca tahminde bulunarak gizlenmiş bu sayıyı bulmaya çalışan kişiye bitcoin madencisi denir.
P2P Ağı Nedir?
P2P ağı, aynı ağdaki her bir bilgisayarın birbirine eşit olduğu, düğümlerin birlikte ağ hizmeti sağladığı, hiçbir “özel” düğümün olmadığı ve her bir ağ düğümünün düz (flat) bir topolojide birbirine bağlı olduğu bir yeni nesil ağ şeklidir.
Bitcoin Ağı Nedir| Bitcoin Madencisi Ne Yapar?
Bitcoin madencileri, blokların içerisindeki işlemlerin doğruluğunu kontrol eder. Milyonlarca madenci aynı anda aynı bloğun içindeki işlemleri onaylar ve bilmeceyi çözmeye çalışırlar. Bilmeceyi bir kişi çözer ve ödül sahibi olur. Fakat işlemleri milyonlarca madenci onaylar. Hile yapmaya çalışanların onayladığı işlemler görmezden gelinir. Bilmece çözülüp kontrol edildikten sonra hata yok ise hemen sonraki bloğa geçilir. Geçmeden önce bir önceki bloğun bilmece çözümünü tarih ve rastgele sayı ile birleştirip, SHA256 imza algoritmasıyla sonraki bloğa ekler. Bu da bir sonraki bilmece olacaktır.
SHA256 Nedir?
Bir sonraki blokta madenciler deneme yanılma yöntemi ile SHA256 ile gizlenmiş bu mesajı çözmeye çalışırlar. SHA256 kriptografik bir imzadır. Tek yönlüdür. Algoritmanın kırılması şuan ki teknolojiyle imkansızdır. Kırmak deneme yanılma yöntemi ile mümkündür. Fakat sadece tek bir harften oluşan bir mesajı bile kırmak binlerce yıl sürecektir.
Tarayıcınızda HTTPS kullanan herhangi bir sistemin adresinin yanındaki kilit işaretine tıklayıp güvenlik sertifikasına baktığımızda bu algoritmayı görebiliriz. Peki madem bu kadar güvenli madenciler nasıl bu SHA256 algoritmasıyla atılmış imza ve bulmacayı çözebiliyorlar?
Mining Difficulty Nedir? Bitcoin Ağı Nedir?
Bitcoin ağı bu bilmeceyi daha kolay çözülebilmesi için çok daha basitleştiriyor. Bu ağ madencilerin o an ki işlemci gücünü hesaplayıp bilmeceyi ortalama 10 dakika içerisinde çözülebilecek basitliğe indiriyor. Ağın içinde çok madenci ve işlemci gücü varsa bilmece zorlaşıyor. Az madenci varsa basitleşiyor. Bu otomatik olarak ayarlanan zorluk derecesine ‘Mining Difficulty’ deniyor.
Hash Rate Nedir?
Ağdaki bütün işlemci gücüne ise ‘Hash Rate’ denir. Madencilerin kazandığı blok ödülleride yeni üretilmiş bitcoinler olmuş oluyor. Yeni bitcoin üretmenin başka hiçbir yolu yok.
Proof of Work Nedir? Bitcoin Güvenli midir?
Madenciler olmazsa bitcoinde var olamaz. Madenciler işlemci güçleri vasıtasıyla bitcoin ağının işlemlerini onaylar ve güvenilir hale getirir. Ne kadar madenci varsa ağ o kadar güvenlidir. Yani transferler daha çok madenci tarafından kontrol edilmiş olur. ‘Ne kadar iş gücü o kadar güvenlik’ prensibiyle çalışan sisteme ‘Proof of Work (POW)’ denir.
Blockchain Nedir?
Her yeni blokta önceki bloğun verileri de bulunuyor. Dolayısıyla 2009 da üretilmiş ilk blok ile bugün üretilen son blok birbirine bağlıdır. İşte bu bağlama blockchain (blokzincir) denir. Hile yapmak isteyen kişi blokzincirdeki önceden onaylanmış bir bloğu değiştirebilmesi için o blok ve şimdiye kadar üretilmiş bütün blokların bilmecelerini herkesten önce çözüp bunu devam ettirebilmesi gerekir. Bunun olması için milyonlarca madencinin işlem gücünden daha fazlasına sahip olması gerekir. Teoride mümkün fakat gerçekte imkansızdır.
2009’dan itibaren dünyadaki gelmiş geçmiş bütün bitcoin ödemeleri ve blokzincir içinde herkese açık şekilde tutulur. Örneğin; 2010 yılında arkadaşınıza yolladığınız 0,01 bitcoinin bile önceden nerden geldiği sonrasına hangi kullanıcılara gittiği şu an da hangi adreste olduğu bile blokchain üzerinde herkes tarafından görülür. Kayıtlar değiştirilemez ve manipüle edilemez.
Bitcoin Ağı Nedir| Bitcoin Almak için Ne Yapmalıyız?
Bitcoin işlemi yapabilmek için öncelikle sanal bir cüzdana ihtiyaç var. Güvenli ve en çok tercih edilen bitcoin cüzdanlarının adreslerini bulabilirsiniz. Her işletim sistemi(IOS, mac, android) için online cüzdan mevcuttur. Sanal cüzdanı cep telefonu ya da bilgisayara kurduktan sonra elimizde bir public key ve private key olacaktır. Public key’i cüzdanın blokchain üzerindeki adresidir. Bunu rumuz gibi düşünebilirsiniz.
Private key ise cüzdana ulaşmak için gizli bir anahtardır. Bunu kaybetmemeli ve başkasına söylememelisiniz. Cüzdanı kurduktan sonra geriye bitcoin satın almak kalıyor. Bitcoinleri satın aldıktan sonra kendi cüzdanınıza yollamanız gerekiyor. Borsanın içinde de bir bitcoin adresi satın alıp bu adres üzerinden de alıp yollayabilirsiniz. Borsa üzerinden kullandığınız adresin private key’i o borsaya aittir. Yani borsada tutulan bitcoinler sizin olmaz. Bu yüzden cüzdanınıza yollamanız gerekir. Borsa bu durumda aracı kişi olmuş olur.
Sizlere Emin Çapa’nın videosunu izlemenizi tavsiye ediyoruz..
İlginizi Çekebilir: Blockchain Nedir?(Geniş Rehber)
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..