Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Dengeli beslenme, tanım olarak bakıldığında sebze, meyve, karbonhidrat, protein ve mandıra ürünlerinin yeterli miktarda alınmasını içeren beslenme çeşididir. Dengeli beslenme sağlıklı bir insanın vücudu için son derece önemlidir. Bu beslenme türü hastalıklara yakalanma riskini çok fazla azaltmakta bu sayede bize yardımcı olmaktadır. Diyet yönergeleri kişiye özel şekilde hazırlanmakta ve bu nedenle mevcut bir dengeli beslenme grafiği herkesi etkisi altına alamamaktadır. Bu yazıda genel olarak dengeli beslenmenin tanımı yapılacak ve bunun yanında kişinin nasıl kendi dengeli beslenme grafiği oluşturabileceği ile ilgili püf noktalar yer alacaktır.
İnsan vücudu genel olarak sağlıklı yaşam için belli miktarda kalori ve belli miktarda besin bileşenlerine ihtiyaç duymaktadır. Dengeli beslenme, günlük olarak ihtiyaç duyduğumuz kalori miktarının üst sınırını aşmadan vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içermelidir. Dengeli beslenme diyetine başlarken atıştırmalık gıdalardan ve besin değeri bulundurmayan yemeklerden yememeli bu konuya ayrıca dikkat etmelisiniz.
Eski dönemlerde dengeli beslenme konusundaki benimsenen yaklaşım, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) önerisi ile oluşan besin piramidi yapısı olmaktaydı. Daha sonraları ise bilim yavaş yavaş kendini göstermeye ve 4 besin grubundan olan yiyecekleri öğünlerde ön plana çıkarmaya başladı. Bunun yanı sıra bir tabak modeli ile fazla değil yeterli şekilde tüketimi baz alan bir beslenme geliştirildi. USDA’nın yeni düzenlemelerine göre tabak boyutunun yarısını kaplayacak şekilde sebze ya da meyve, diğer yarısını kaplayacak şekilde ise karbonhidratlar ya da proteinler olmaktaydı. En az 2 öğün yanında yarım yağlı ya da light olan süt ürünleri bulunması tavsiye edilmekte ve bunun yanında olarak dengeli beslenme listesi oluşturarak ona uygun beslenilme tavsiye edilmektedir.
Dengeli Beslenmede Etkili 4 Besin Grubu
Sağlıklı beslenme için önem arz eden besin grupları sırasıyla sebze, meyve, karbonhidrat, protein ve mandıra ürünleri şeklinde ifade edilebilir. Bu besinler arasından sebzeler genel olarak 5 alt başlığa ayrılmaktadır. Bu başlıklar;
- Yeşil yaprağa sahip sebzeler,
- Turuncumsu olan sebzeler,
- İçerisinde nişasta yer alan sebzeler
- Fasulye tarzı olan sebzeler
- Patlıcan tarzı olan sebzeler
1) Sebzeler
Yeterince besini vücuda almak ve beslenme ile ilgili meydana gelebilecek sağlık sorunlarından uzakta kalmak için çok çeşide sahip sebze türü tüketmek önemli bir detaydır. USDA kurumu, özellikle bu 4 çeşit sebze grubu içinde yer alan sebzeleri her hafta mutlaka öğünlerin yanında tüketmeyi önermektedir. Sebzeleri çiğ olarak ya da pişmiş bir şekilde tüketebilmek mümkün olmaktadır. Ancak sebzeler çok sıcak ateşin üzerinde ya da uzun sürecek şekilde pişmemeli bu tarz pişmeler sebzelerin besin değerlerinin son derece fazla şekilde ortadan kaybolmasına neden olabilmektedir. Yağda kızartma ile yapılan sebzeli yemekler vücudunuza fazladan yağ almanıza sebep olabileceği için çok fazla önerilmemektedir.
2) Meyveler
Uzmanlar tarafından dengeli bir şekilde oluşturulmuş diyet sırasında meyve suyundan ziyade direk meyvenin kendisi yenmelidir. Meyve, meyve suyu haline geldiği zaman daha az besin ögesi içermekte ve vücuda daha az yarar katmaktadır. Ayrıca meyve suları sağlıksız üretimi sırasında eklenen fazlaca şekerden kaynaklı olarak istenmeyen fazla kalori alınmasına sebep olmaktadır. Meyve suyunun yerine taze ya da dondurulmuş şekilde bekletilen meyve tercih edilmesi dengeli beslenme açısından daha güzel sonuçlara yol açacaktır.
3) Karbonhidratlar
Karbonhidratlar genel olarak iki sınıftır. Bunlar kepekli tahıllar ve rafine karbonhidratlar şeklinde bilinmektedir. Kepek, tohum ve endosperm kepekli tahılın bölümlerindendir.
İnsanların vücut yapısı kepekli olan tahılları yavaş yavaş sindirmektedir. Bu durum kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesine neden olmaktadır.Ek olarak kepekli olan tahıllar, karbonhidrata kıyasla daha çok posa içermektedir. Rafine karbonhidratlar tek tek işlenmekte ve daha az lif bulundurması nedeni ile kan şekerinde ani yükselmelere sebep olabilmektedir.
Karbonhidratlar, eski dengeli beslenme piramidi için temel görevindeydi. Bu durum bir kişinin bir gün içindeki kalori alımının bir çoğunun tahıllar sayesinde oluştuğu anlamına gelmekte idi. Ancak şu anki yeni bilgiler karbonhidratlar için sadece tabağın ¼ ‘lük bir kısmını kaplamasını gerektiğini söylemektedir. Bir bireyin günlük olarak tükettiği tahıl miktarının yarısının tam tahıllardan oluşması gerekmektedir.
4) Protein ve Mandıra Grubu
Her yaş grubuna sahip birey için yoğun protein önemlidir. Protein, bir bireyin tabağında dörtte birlik yer kaplamalıdır. Protein maddesi tokluk yaratması ve acıkma hissini yok etmesi bakımından dengeli beslenme için gerekmektedir. Süt ve süt ürünleri kalsiyum kaynağı olan mandıra ürünlerindendir.
Bireyler dengeli beslenme ile yeterli beslenme ifadelerini karıştırmamalıdır. Sağlıklı günler dilerim.
İlginizi Çekebilir: 3 Adımda GDO
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..