Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Bu yazımızda sizlere 6 adımda mühendislik okumak nasıl olacak ondan bahsedeceğim. İyi okumalar..
Hangi mühendislik olursa olsun; makine mühendisi, inşaat mühendisi, kaldırım mühendisi (!) (not: kaldırım mühendisi Türkçe’de boş boş gezen insan demektir, böyle bir meslek yoktur) mekatronik mühendisi vs. eğer mühendis olmaya karar verdiyseniz sahip olmanız gereken bazı meziyetler, geçirmeniz gereken bazı zorlu yollar vardır.
Bir mühendis olarak bu konu üzerinde durmak ve bir şeyler zırvalamak istedim. Mühendis olmaya karar vermemde etrafımdaki insanların mühendisliğe bakış açısı etkili oldu. Üniversiteyi bitirdin mi tamam iş hazır iyi bir maaşla paraya para demezsin, gözde bir hayat önünde bekliyor. Çoğu insan böyle bakıyor belki de. Evet, günümüzde güzide meslekler arasında ilk 10’u tıp ve mühendislik dalları dolduruyor, ortalama 3 bin ila 10 bin arasında değişen maaş imkanları (tecrübeye bağlı olarak daha da artabiliyor) ve prestijli olmalarından dolayı tercih edilen güzide meslekler arasındadır.
Bu yazıda mühendislik türleri, ne iş yaptıları, ortalama maaşlarından bahsedecek, mühendislik okuma sürecindeki aşamalardan söz edeceğiz. Ayrıca günümüz mezun mühendislerinin en çok yakındığı konulara değinecek, mühendis olmak isteyenlere karar vermede birkaç taktik verecek ve bu yola adımını atmış ama hala ne yapacağını nasıl yapacağını bilmeyen okurlara birkaç tüyo vererek yol haritalarını nasıl çizmeleri gerektiğini göstereceğim. Gelin mühendislik okumak için neler gerekli görelim..
1- Mühendislik Türleri ve Ortalama Maaşları
İnşaat Mühendisliği Maaşları
Bu bölümde mühendislik türlerini özetlemeye çalışacağız. Kaldırım mühendisinin hiçbir iş yapmayıp boş gezen insan olduğunu öğrenmiştik şimdi de herkesin bildiği inşaat mühendislerinden söz edelim. İnşaat mühendisleri yol, bina, havaalanı, köprü ve arıtma sistemleri dahil olmak üzere büyük inşaat projeleri ve sistemleri tasarlar, okuması oldukça zor ve güçlü bir fizik bilgisi gerektiren meslektir. Şantiyede yeni başlayan inşaat mühendisliği 3.500₺ – 4.500₺ arası maaş alırken 5 yıllık tecrübeli mühendisler şantiyede 4.500₺ – 7.000₺ arasında değişen maaşa sahiptir.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Maaşları
Elektrik elektronik mühendisleri‘ne gelirsek; elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı ile ilgilenen, aynı zamanda elektronik aletlerin iletişim sistemlerinin projelerinin uygulanmasını ve denetlenmesini yapan meslektir. Fabrikalarda işe başlayacak yeni mezun elektrik – elektronik mühendisliği maaşları 3.000₺ – 4.000₺ iken tecrübeye bağlı olarak artış göstermektedir.
Elektrik – elektronik mühendislerinin bilmesi gereken 9 program
Makine Mühendisliği Maaşları
Makine mühendisleri temel fizik prensipleri ve malzeme teknolojileri kullanarak mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı ile ilgili çalışmalar yapar. Yeni mezun makine mühendisliği maaşları 3.000₺ – 3.500₺ arası alırken tecrübeli bir makine mühendisi 12.000₺‘ye kadar kazanabiliyor.
Mekatronik Mühendisliği Maaşları
Mekatronik mühendisliği yenilerde ortaya çıkmış bir mühendislik disiplinidir. Üretim sürecindeki değişiklikleri uygulamaya koymadan önce, montaj hattı verimliliği ve maliyet gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, iyileştirmeler yapmak için çeşitli yöntemler ve testler yapar. Yeni mezun mekatronik mühendisliği maaşları 2.500₺ – 3.500₺ arasında değişmektedir.
Bilgisayar Mühendisleri Maaşları
Bilgisayar mühendisleri bilgisayar donanım ve ekipmanlarının tasarlanması, geliştirilmesinden sorumludur. Yeni mezun bilgisayar mühendisi 3.000₺ – 4.000₺ arası maaşla başlayan bilgisayar mühendisleri kendini alanda geliştirerek 6.000 ‘e kadar kazanabilmektedir.
Yazılım Mühendisleri Maaşları
Yazılım mühendisleri ise bilgisayarın donanım bilgisinden çok yazılım bilgisi üzerinde uzman kişilerdir. Geliştirilen yazılımın tasarım, analiz, programlama ve test sürecinde etkin rol oynar. Yeni mezun yazılım mühendisleri 3.500₺ – 4.500₺ ile başlarken maaşları tecrübe kazandıkça 10.000-20.000′ lere kadar çıkabilmektedir.
Endüstri Mühendisleri Maaşları
Endüstri mühendisleri ne iş yapar? Sıkça sorulan ve endüstri mühendisliği öğrencilerini bıktıran bir sorudur. İş tanımı gereği birçok alanda faaliyet gösteren endüstri mühendisleri üretim ve hizmet sistemlerini; kalite, verimlilik, esneklik, maliyet faktörlerini göz önüne alarak tasarlar. Optimum sonuca ulaşmaya çalışır. Yani bir işletmenin en karlı durumda nasıl işleyebileceği ile ilgili analizler ve uygulamalar yapar. Kamuda uzman yardımcısı, müfettiş, yönetici olarak çalışabilen endüstri mühendisleri maaşları 6.600₺ – 10.000₺ arası değişmektedir.
2- Üniversite Seçimi
İlk olarak hala mühendis olmaya karar vermemişseniz hala zamanınız var yol yakınken bu yoldan dönün kendinize yazık etmeyin derim. Şaka bir yana illa da yok ben mühendis olacam ülkeyi üretimde, teknolojide muhasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için elimden geleni yapacağım diyorsanız ayrıca güzel bir kariyer için de mühendislik okumanızı tavsiye ederim.
Üniversite seçiminde taban puana bakarak direk puanı yeten ilk üniversiteyi tercih etmekte tabi bir seçenek fakat biraz da üniversiteyi araştırmak imkânlarını önceden bilmek size neyle karşılaşacağınız konusunda bilgi verecektir. Üniversitenin önemi ise Türkiye’nin bazı güzide üniversitelerinin (Boğaziçi, ODTÜ, YTÜ) çizmiş oldukları profildir. Bu yüzden üniversite sınavına hazırlanmanız da büyük ölçüde önem arz ediyor.
3- Beceriler (Oxford İngilizcesi şart!)
Bu başlık altında değineceklerim bir mühendisin sahip olması gereken donanımları içeriyor. Hangi mühendislik olursa olsun iyi bir kariyer yüklü bir maaş için en az bir programlama dili bilmek şart. Bu programlama dilleri üniversitelerde temel düzeyde anlatılıyor, fakat sizin bunlar üzerine yoğunlaşıp geliştirmeniz seçtiğiniz en az bir programlama dilini uzmanlık derecesinde öğrenmeniz ileride çok işinize yarayacaktır. Gelelim dil mevzusuna, iş ilanlarının olmazsa olmazıdır İngilizce okuyor, yazıyor, konuşuyor olmayı beklerler. Üstelik normal derecede de değil Oxford’dan çıkmış gibi ileri derecede.
Eğer daha iyi bir kariyer daha güzel iş imkânları belki de erasmus yaparak yurt dışı iş fırsatları düşünenleriniz varsa İngilizce olmadan olmaz arkadaşlar. Nasıl mı öğreneceğiz ilk şartı sevmek, evet sevmek bir şey en iyi severek öğrenilir. Sevdiğiniz şeye ilginiz artar ve size öğrenme isteğini uyandırır. Ben yabancı arkadaşlar edinerek onlarla konuşarak ve tabi ki üniversitenin hazırlık okulu sayesinde öğrendim fakat daha ileriye götürmek, İngilizce diziler izleyip konuşma pratikleri de yaparak öğrenebilmeniz mümkün. Sadece yapabileceğinize inanın.
4- Not Ortalaması Önemli mi?
Bu kısımda derslerden geçmek için şart olan fakat aslında iyi bir işe sahip olmak için çokta lazım olmayan notlar ve ortalamalara değinmek istiyorum. İşe alım sürecinde belirli bir ortalama barajı koyan iş yerleri hala var fakat çoğu iş yeri ortalamaya değil sizin yetenek ve karakteristik özelliklerinize bakar. Dolayısıyla ortalamanızı yüksek tutmak için gece gündüz çalışıp bu becerileri geliştirmekte geri kalmayın. Fakat eğitiminiz süresince, yapacak olduğunuz staj için bazı iş yerleri bir not ortalaması barajı koyabiliyor. Ayrıca eğitim süresinde burs almak isteyenleriniz için burs başvurularının hemen hemen hepsinde ortalama ön koşulu vardır, bu yüzden ortalamayı da tamamen boşlamamak ,olabildiğince yüksek tutmak gerekir.
5- Staj (Naylon Staja Hayır!)
Staj işe alımlarda tecrübe isteyen iş yerlerine karşı sunulabilecek güzel bir avantaj. Zorunlu staj hakkı veren üniversiteler de okuyanlar bu konuda biraz daha şanslı. Tabi ki bu da yine 1. maddede değindiğimiz üniversite tercihine dayanan bir durum. Bazı üniversiteler de ise zorunlu staj durumu yoktur, yani öğrenci isterse ve staj yeri bulabilirse stajını yapar fakat zorunlu staj olmaması durumunda masrafları iş yerleri karşılayacağından dolayı bu öğrencilerin staj yeri bulması biraz daha zor bir durumdur.
Her ne şekilde olursa olsun üniversite bitmeden stajınızı yapmalısınız. Ayrıca staj yapma imkâna sahip olanlar bu stajı naylon staj diye tabir ettiğimiz göstermelik staj halinde değil de iş yerinde ne yapıldığına meslek tanım gereği ne yapması gerektiği hakkında gerekli bilgi birikimini elde edeceği dolu dolu bir staj yapması ileride işe girme sürecinde çok büyük bir faydası olacaktır. Zira ileride işe alım mülakatlarında stajınızı nasıl yaptığınız sorgulanacaktır. Mühendislik okuma hele bir de stajı bulma ve hakkını vererek yapabilme çok daha zorlaştı..
6- İşe Alım Süreçleri (Yeni mezun & 10 Yıl tecrübeli mühendis!)
Geldik en zorlu kısma, işe alınma. Diğer mesleklerde olsa KPSS ye girip iyi puanla devlete kapak attın mı yaşadın artık bir memursun, sırtın yere gelmez fakat mühendislikte onun bile yolu çetin çünkü devlete mühendis alımı çok az ve bunun için KPSS de üstün bir başarı gerekiyor. Bu yüzden özel sektörde iş bulabilmek için ne yapacağız bunlara değinelim. İş ilanlarına bakıcak olursanız yeni mezun, 10 yıllık deneyim, ileri derecede ingilizce konuşabiliyor, okuyor, yazıyor olmak, hemen hemen hepsinde istenilen bazı kalıplaşmış özelliklerdendir.
Takım çalışmasına yatkın, iletişim becerileri kuvvetli, ingilizce biliyor olmak çoğu iş ilanında istenilen özelliklerdir. Eğer buraya kadar olan süreçleri başarıyla atlattıysanız güzel bir CV’niz vardır. Şimdi o CV’yi bir insan kaynakları elemanının ilgisini çekecek düzeyde hazırlayıp içini biraz kendinizi överek doldurmanız gerekir. Mülakatlarda sorulan sorulara tutarlı kendinizden emin bir şekilde, işe istekli, yüksek motivasyon sahibi olduğunuzu göstermeyi de ihmal etmeyerek cevap vermeniz halinde, işe alınırsınız başarılar dilerim..
Bu yazımızda sizlere mühendislik okumak için neler gerekli? Mühendisler ne kadar maaş alır? Sorularınıza cevap verebildiysem ne mutlu bana. İyi okumalar..
İlginizi Çekebilir: Tersine Mühendislik Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..