Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Merhabalar, Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik 3.sınıf öğrencisiyim. Neden Gazetecilik okuyorum, neden gazetecilik okumalısınız, neleri göz ardı etmemelisiniz bunları Gazetecilik okumak isteyenler için elimden geldiğince aktaracağım.
Gazetecilik Bölümü Nedir?
Gazetecilik bölümü, 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Çok çalışan, çok okuyan, hep araştıran, her an sokakta olabilecek birinin gazetecilik okuması doğru seçenek olabilir.
Gazeteci olmak isteyen kişilerin araştırmayı seven bir yapıya sahip olması gerekir. Gazeteci olmak isteyen kişilerin insanlarla etkili iletişim kurabilmesi gereklidir.
Emek vererek, uykusuz kalarak, gündemi – tüm gelişmeleri an be an takip edip, merak duygusunu kaybetmeyerek gazetecilik mesleğinin hakkı verilebilir.
Neden Gazetecilik Bölümünü Tercih Ettim?
Çocuk Gelişimi mezunuydum ama bu meslek tam anlamıyla beni tatmin etmiyordu. Lise dönemimde denemeler yazmaya, onları yarışmalara göndermeye başladım ve dereceler yaparak karşılığını alınca da devam ettim.
Önümde 2 adım vardı; ya öğretmen olup atama bekleyecektim ya da gece gündüz sokaklarda koşuşturup tek bir haber için çırpınacaktım. Tabi ki de ben ikinci seçeneği seçtim. Evet, belki de zor olacak benim için ama ben bununla mutlu olacağım.
Tercih listemin ilk sırasına Uşak Üniversitesi Gazetecilik bölümü yazdım ve ilk tercihim tuttu. İl seçimim ailemin de gönlü olsun diye memleketim oldu ama pişmanda değilim. Evet, Uşak küçük bir şehir iş imkânları az ama elinde sonunda iş bulmak bana bağlı. O yüzden bunları dert etmiyorum asla.
Gazetecilik Bölümünde Hangi Dersleri Alıyorum?
Ayrıntılı olarak bilgi vermiyorum çünkü her üniversitenin programları, müfredatı bambaşka. Bizim Üniversite için konuşacak olursam; 1. Sınıfta, temel gazetecilik, iletişim bilimine giriş, fotoğrafçılık gibi ana temel dersler ile başladık. 2. Sınıfta haber toplama ve yazma, alan muhabirliği, görsel tasarım (photoshop, illustrator) gibi uygulamalı dersler verildi. 3. Sınıfta araştırmacı gazetecilik, sinema türleri ve akımlar gibi detay dersler devreye girdi. 4. Sınıfta ise seçmeli dersler ile yol haritası çıkartmak için bir seçenek söz konusu.
Gazeteci Ne İş Yapar?
Her türlü medya organı için haber toplar. Önemli kişilerle haber röportajları yapar.
Sayfa editörlüğü, Grafikerlik, Reklam koordinatörlüğü, Dergi tanıtımı, Dergi ve gazetelerde editörlük, Hava durumu sunuculuğu, Kameramanlık, Ana haber yönetmenliği, Kurgu, Reklam ajanslarında metin yazarlığı, İnternet gazetelerinde metin yazarlığı, Sosyal medya uzmanlığı, Muhabirlik gibi birçok iş dalında çalışma imkânları vardır.
Gazetecilik mezunu olup ama o mesleği mecbur yapmak durumunda değiliz de. Alınan grafik tasarım, web tasarım gibi dersler sayesinde yeni iş kapıları da açılmakta. Bunların yanı sıra, derslerimizden öğrendiğimiz ve uyguladığımız; senaryo yazma, film eleştirisi yapma, köşe yazarlığı gibi ek alternatif meslekler de bizlere seçenek olmakta.
Gazetecinin Maaşı Ne Kadardır?
Maaş; ilk olarak bunu açıklamak istiyorum. Büyük paralar kazanmak gibi bir düşünceniz bence olmasın. Evet, elbette çok kazanan kişiler vardır ama ben genel durumu esas alıyorum.
Gazetecilik maaş farkları çalışılan ajansa, gazeteye ya da haber kanalına göre değişir. Ortalama olarak asgari ücret kadardır diyebiliriz.
Yazılarını markalaşan medya yollarında paylaşan bir köşe yazarı ayda ortalama 10.000 – 15.000 TL civarı para kazanabilmektedir. Alanında yetkin genel yayın yönetmeni maaşları ise 5.000 – 15.000 TL arasında değişmektedir. Yayın koordinatörü maaşları 30.000 TL’ye kadar da çıkabilir.
Tabii yapılacak olan gazetecilik mesleğine bağlı olarak maaşlar değişkenlik göstermektedir.
Gazeteci Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Karmaşık olayların hızlı bir şekilde anlamak ve bunları akıcı biçimde insanlara sunmak, İyi bir gözleme sahip olmak, Esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek, Stresli ortamlarda buna dayanabilmek gereklidir.
Blog sayfası açıp, sürekli yazmak. Gündem hakkında, kafana takılan bir durum hakkında, eleştirmek istediğin için yazmak. Sürekli yazdıklarını okuyup ve zamanla geçmiş yazılarındaki hatalarını görüp onları telafi etmek için uzun uğraşlar vermek.
Okulunuzda gazete çıkaran bir ekip, topluluk var ise kesinlikle katılın. Tüm hataları, tüyoları, idari yapıyı orada uygulamalı olarak öğreneceğinize imzamı basarım.
Okul içi, okul dışı, online, yüz yüze tüm konferanslara katılmanızı şiddet ile tavsiye ederim. Herhangi bir konuşmacının bir sözü, bir hikâyesi, anısı size ilham olabilir, yolunuza yön vermenizi sağlayabilir.
Eğitimlere, seminerlere katılmak; sertifikalar almak sizi birçok kişinin önüne geçirmeyi sağlar. O eğitimlerden belge almak sizi daima ayrıcalıklı kılar.
Diksiyonunuzun ne kadar düzgün olduğunu düşünseniz bile mutlaka işini iyi yapan birilerinden diksiyon eğitimi kesinlikle alınmalı. Eminim ki birçok şey öğreneceksiniz. Spikerlik, sunuculuk dersleri almak bence şart. Yani ben muhabir olmak istemiyorum, ben sunucu olmayacağım ki demek bunu ortadan kaldırmaz. Çünkü bu kavramları kazanarak dil yapısını doğru ve güçlü kılarak, çok net ve dikkat çekici, akıcı konuşmalar ile çok şey kazanırsınız.
Dil konusuna gelmişken, en az bir yabancı dil bilmek sizi rakiplerinizden 1-0 öne geçirir. Yabancı dil; iş bulmak, işi sürdürmek, hatta yeni kapılar açmak için çok büyük etkendir.
Olmazsa olmazlarımdan diğer bir tanesi de fotoğrafçılık kursu. Öncelikle profesyonel bir kamera bence şart. Çünkü o kullanılarak keşfedilebilecek bir şey. Birçok kursa giderek, uygulamalar yaparak, kamera hâkimiyetini sağlayarak net bir verim olabilirsin. Belki de kamera senin için başlı başına bambaşka bir meslek haline bürünecek.
Araştırmacı Gazeteci Ne Yapar?
Günümüzde oldukça popüler bir meslek olan araştırmacı gazetecilik, gazetecilik türlerinden biridir. Araştırmacı gazeteci bir konuyu en ince ayrıntısına kadar araştıran kişidir.
Haberlerin doğruluğunu mutlaka kontrol eder. Haberle bağlantılı olan her şeyi eksiksiz bir şekilde kamuoyuna aktarır.
Araştırmacı gazetecilik son zamanlarda yaygın olarak yapılan meslekler arasında yer almaktadır. Bu meslek son derece önemlidir. İnsanlara doğru şekilde doğru bilgilerin verilmesi gereklidir. Meslek olarak araştırmacı gazetecilik, ciddi bir özen, sabır ve dikkat gerektiren bir meslektir.
Araştırmacı gazeteciliğin temelinde mutlaka kamu yararına bilgi sağlamak vardır. Araştırmacı gazetecinin, diğer gazetecilerden farklı bir görevi vardır. Öncelikle kamu için gerekli olan bilgilerin eksiksiz gün yüzüne çıkması için çalışır. Mutlaka kamu yararını ön planda tutar.
Gazetecilik Türleri Nelerdir?
Gazetecilik; oluşma biçimi bakımından, güncel gelişmeleri yansıtan ve ortak bir düşüncenin ürünü olarak oluşturulan haberler bütününü ele almaktadır.
Araştırmacı Gazetecilik
Kamu için önem taşıyan ya da gizlenen gerçeklerin araştırılıp, topluma duyurulması faaliyetidir.
Ekonomi Gazeteciliği
Genellikle sanayi, finans, borsa, tarım, ticaret sektörleri ile borsa ve piyasa gibi gelişmelerin temelini oluşturur.
Kültür – Sanat Gazeteciliği
Toplumların kültür ve sanat dâhilinde gerçekleştirdiği her türlü etkinliğin haber olarak okurlara/izleyicilere sunulduğu alandır.
Magazin Gazeteciliği
Bilgilendirmeden çok eğlendirmeyi amaçlayan, gündelik yaşamın önemli ve ayrılmaz bir parçası haline gelmiş bir olaydır.
Polis – Adliye Gazeteciliği
İstihbarat servisinin bir alt dalıdır, şehirlerin arka sokaklarında yaşanan hayatların bir yansıtıcısıdır.
Sağlık Gazeteciliği
Sağlıkla ilgili görüşleri, gündemdeki hastalıkları, salgınları, zehirlenme vakalarını, doğum, ölüm ve kaza haberlerini, sağlık uzmanlarıyla yapılan söyleşileri kapsayan alandır.
Yerel Gazetecilik
İl, ilçe ve beldelerde, günlük, haftalık ya da daha fazla aralıklarla yayımlanan, o yörenin haberlerini veren, sorunlarını dile getiren yazılı basın organlarıdır.
Yurttaş Gazeteciliği
Okuyucu/izleyici ile medya arasındaki ilişkilere değinilmektedir.
Yine Olsa Yeniden Gazetecilik Bölümünü Tercih Eder Miydim?
Evet, kesinlikle tercih ederdim. Çünkü ben yazmayı, okumayı, araştırmayı, öğrenmeyi çok seviyorum. Yeni bilgiler öğrenip onları paylaşmak, bir şeyler keşfetmek, açığa çıkarmak, çözüm bulmak benim çok keyif aldığım işler. Geleceğimde de keyifle bu işi yapmak eminim ki beni oldukça üst safhaya çıkaracak.
İlginizi Çekebilir: 9 Maddede Gençler Coronada Ne Yapmalı?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..