Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
İnsanlık tarihinin ilk yıllarından günümüze kadar olan süreçte; yaklaşık olarak aynı yıllar arasında doğmuş, aynı dönemin özelliklerini, şartlarını yaşamış ve bunlara paralel olarak bezer sorumluluklara sahip olan kişiler belirli bir kuşağı temsil etmektedir. Geçmişten günümüze kadar her yeni kuşağı temsil eden bireyler yaşanan gelişmelerin ve dönüşümlerin de etkisiyle birçok konuda daha gelişmiş ve daha hızlı ilerlemiştir. X,Y ve Z kuşağından sonra gelen alfa kuşağı en son gelen kuşak olarak diğer kuşaklardan farklı özelliklere sahiptir. Alfa kuşağı olarak bilinen çocuklar, bizim bildiğimizden çok farklı bir dünyaya doğdular ve büyüyorlar. Uzmanlar alfa kuşağı için tarihteki en zengin, en eğitimli ve teknolojik olarak okuryazarlığı en yüksek olan grup olacak, diyor. Alfa kuşağı hakkında bilmeniz gereken her şeyi derlediğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Alfa Kuşağı Nedir?
Tarih boyunca nesiller X,Y ve Z olarak belirli kategorilere ayrılmıştır. Her bir neslin diğerlerinden farklı olarak kendilerine ait belirli özellikleri bulunur. Alfa kuşağı; tamamı yirmi birinci yüzyılda doğan ya da doğacak olan kuşağı temsil etmektedir. 2010 yılı ve sonrasında doğan nesli tanımlayan bu ifadeyi ilk olarak ifade eden kişi ise Avustralyalı fütürist Mark McCrindle olmuştur ve dünya çapında kabul görmüştür.
X ve Y kuşağının çocuklarının büyümeye başlamasıyla oluşan ve 2010 yılından sonra doğan çocukları kapsayan kuşağa alfa kuşağı deniyor. Alfa kuşağı Z kuşağından sonra gelen ve dünya üzerinde halihazırda var olan son kuşaktır. Alfa kuşağı için teknolojik ürünler, telefon ve sanal gerçeklik hayatlarının doğal bir parçası olarak yer alacaktır. Yaşanan hızlı teknolojik gelişmeleri kolayca özümseyerek bunları hayatlarına kolayca adapte edebileceklerdir. Alfa kuşağı bireyleri her şeye ulaşabilme imkanına sahip olacaklarından dolayı en girişimci kuşak olacaklardır. İlerleyen yıllarda alfa kuşağının; teknolojiye son derece hakim, sanal gerçeklikle hatta robotlarla iç içe yaşayan, online alışverişi daha çok tercih eden, diğer nesillere oranla oldukça az konuşan, fiziksel temastan uzak ve özgürlüklerine önem veren bir kuşak olması öngörülüyor. Alfa kuşağı, küresel kuşak veya ekran kuşağı olarak da tanımlanabilir. Alfa kuşağının tüm bireyleri yeni bir yüzyılda doğundan dolayı diğer kuşaklardan tamamen farklı bir kuşak olarak görülür. Şimdi gelin alfa kuşağının özelliklerine daha yakından bakalım.
Alfa kuşağı çeşitliliklere ve farklılıklara daha iyi uyum sağlayacak.
İnsanlar arası farklılıklar ve çeşitlilik son yıllarda oldukça önem kazanan konulardan biridir. Günümüz dünyasında artık çok farklı milletten çeşitli özelliklere sahip bireyler bir arada yaşıyor. Boston Üniversitesi Sosyoloji bölüm başkanı Deborah Carr, insanlar arası çeşitlilik artışlarının alfa kuşağını daha kapsayıcı ve farklılıklara karşı daha hoşgörülü olmalarını sağlayacağını söylüyor.
Teknoloji hayatlarının ayrılmaz bir parçası olacak.
Dijital çağın çocukları olarak tanımlanan alfa kuşağı için teknolojinin olmadığı bir dünya söz konusu değil. Z kuşağının teknolojiye olan merakının aksine alfa kuşağı teknolojinin tam olarak içine doğmuş bir grup olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle teknolojik aletleri nasıl kullanacaklarını çok hızlı kavrıyorlar. Alfa kuşağı teknolojinin olmadığı bir dünyanın nasıl olacağını hayal bile edemiyor. Alfa kuşağının girişimcilik özelliklerinin de diğer kuşaklara oranla daha yüksek olduğunun altını çizen uzmanlar aynı zamanda alfa kuşağının ellerindeki tüm teknolojik imkanları girişimci bir ruhla işleyebileceklerini de belirtiyor.
Meslek seçimleri ve hayata bakışları da son derece farklı olacak.
Sanal dünya ve yapay zekanın hayatlarında önemli bir yer tuttuğu alfa kuşağının meslek seçimleri ve hayata karşı bakış açıları da buna paralel olarak değişiklik gösterecektir. Daha girişimci bir kuşağın üyeleri olarak karşımıza çıkan alfa kuşağı; yenilikçi, daha hızlı düşünen ve sorunları bir tuşa tıklayarak hızlı bir şekilde çözmeye yatkınlardır. Dolayısıyla daha dinamik ve hareketli meslekleri tercih etme aynı zamanda da çağın getirileri ile birlikte yer ve zamandan bağımsız işler yapma eğiliminde olabilirler. Bunlarla birlikte alfa kuşağı, diğer kuşaklara göre daha uzun süre ve son derece farklı bir eğitim alacak, iş hayatına daha geç atılacak ve daha geç çocuk sahibi olacaktır.
Sanal ortamlar üzerinden iletişim kurmaya daha yatkın olacaklar.
Alfa kuşağı için sanal gerçeklik üzerinden arkadaşlarla oynamak, ders çalışmak, sohbet etmek hayatlarının önemli ve normal bir parçası olacaktır. Teknolojinin içine doğan bu kuşak, dünyayı fiziksel sınırları olmayan bir yer olarak görecek ve robotlar ya da yapay zeka uygulamaları ile fazlasıyla zaman geçireceklerdir.
Öğrenme ve harekete geçme şekilleri diğer kuşaklardan farklı olacak.
Alfa kuşağı teknolojinin tüm getirilerinden yararlanacak bu durum da öğrenme stillerine etki edecektir. Var olan son teknolojinin kullanıldığı eğitim şekilleri yeni ve farklı öğrenme deneyimleri yaratacaktır. Alfa kuşağı için yapmak ve deneyimlemek son derece önemli olacaktır. Bu nedenle eğitim ortamlarında onlara bu alanların açılması da oldukça önemli bir adım olacaktır. Bu kuşağa, geleneksel ve eski eğitim programları ile yaklaşmak son derece işlevsiz bir adımdır. Alfa kuşağına, eleştirel düşünce ve problem çözme becerilerini geliştirecek özel programlar hazırlanmalı ve bu programlar 21. Yüzyıla ve onun getirilerine uygun olmalıdır.
Alfa kuşağı hakkında yapılan çalışmalar devam etse de en büyük üyesi 11 yaşında olan bu kuşağın zaman içerisindeki ilerlemesini birlikte göreceğiz. Bu yazımızda, günümüzün son kuşağı olan ve 2010 sonrası doğan çocukları kapsayan kuşak olan alfa kuşağı ve bu kuşağın genel özellikleriyle birlikte bilmeniz gereken her şeye yer verdik. Teknoloji çağının içine doğan alfa kuşağı üyelerini diğer kuşaklardan ayıran birçok farklı özelliği bulunuyor. Keyifli okumalar dileriz.
İlginizi Çekebilir: Katılım Pazarlaması Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..