Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Andropoz günümüzde merak edilen konulardan biridir. Bu nedenle bu yazıda andropoz nedir sorusu detaylı olarak ele alınacaktır.
Andropoz nedir sorusuna bilimsel açıdan yaklaşacak olursak andropoz erkeklerin yaş almasına bağlı olarak gelişen bir süreçtir. Bu süreçte kanda testosteron hormonunun azaldığı gözlemlenir. Halk arasındaki tabiri ise erkeklik hormonu olarak bilinmektedir. Bu hormonun azalması ile oluşan süreçteki en büyük belirtiler arasında cinsel isteksizlik yer almaktadır. Bunun beraberinde bireylerin ruh hallerinde de değişimler meydana geldiğini söylemek mümkündür. Bu bilgiler doğrultusunda kandaki testosteron hormonunun azalığının sadece cinsel değil psikolojik sonuçlarının da olduğunu görmek mümkündür. Depresif olma, düzensiz uyku, bel ve göbek çevresinde yağlanma, cildin yapısının hızlı şekilde bozulması, kırışmalar gibi pek çok etkeni de beraberinde getirmektedir. Bu etkenlerin hepsinin sebebi kandaki testosteron hormonunun azalmasından kaynaklıdır. Andropoz genellikle kadınların menopoz dönemine benzetilse de bariz bir farkı bulunmaktadır. Menopoz her kadında görülen bir durumdur ancak her erkekte andropoz görülmez. Andropoz nedir kadar merak edilen bir diğer soru da hangi yaş grubunu etkilediği ile ilgilidir. Genel olarak 50 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra kesin bir yaşı bulunmamaktadır. Yaşlı adam sendromu ya da erkek menopozu olarak da bilinen bu süreç testosteron replasmanı ile düzelebilen bir dönemdir. Andropozun nedenleri ve belirtilerine geçmeden önce sıklıkla merak edilen andropoz nedir sorusuna biraz daha ayrıntılı olarak bakalım.
Testosteron olarak da bilinen erkeklik hormonu testisler tarafından salgılanmaktadır. Sperm üretiminde oldukça büyük etkiye sahiptir. Aynı zamanda kas ve kemik gelişimi üstünde de etkileri bulunur. Vücutta ilerleyen yaşlarda büyük öneme sahiptir. Kas kemik gelişiminin korunması saçların sağlığında önemli işlev üstlenmektedir. Bu hormonun vücutta azalması ile bireyin vücudunda ciddi değişimler yaşanmaya başlar. Andropoz başka bir değişle yaşlı adam sendromu olarak da bilinmektedir. Bireyleri psikolojik olarak da zora sokan bir dönemdir.
Yapılan araştırmalar sonucunda erkeklerin 40-50 yaş aralığında kan düzeylerinde bulunan testosteron hormonunun yaklaşık olarak %10’unu 50 yaşından sonra ise 10 yılda bir yaklaşık olarak %25’ini kaybetmektedir. Bu dönem bireyden bireye değiştiği için kesin bir yaşı bulunamamakla birlikte genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte 50 yaş sonrasında doğal bir durum olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra kadınların menopoz dönemlerine benzer psikolojik belirtileri içerisinde barındırmaktadır. Cinsel isteksizlik, uyku vb. problemlerin yanı sıra bireyde depresiflik, anksiyete, kalp ve damar sorunları da ortaya çıkmaktadır. En belirgin yan etkilerinden biri de vücut tüylerinde yaşanan azalmadır. Sıklıkla merak edilen andropoz nedir sorusunun cevabını kısaca bu şekilde vermek mümkündür.
Andropoz Nedenleri Nelerdir?
Her bireyin vücut dengesi farklıdır. Buna bağlı olarak testosteron üretim düzeyleri de değişim göstermektedir. Ortaya yaşa gelen bireyler bu anlamda hormonsal açıdan azalmalar yaşasalar da etkileri her erkek için aynı olmayacaktır. Bu yönü ile andropoz kadınlarda görülen menopozdan net şekilde ayrılmaktadır. Peki andropoz nedir ve nedenleri arasında neler sayılabilir. Kan dolaşımında testosteron hormonunun azalmasının yanı sıra bazı farklılaşmalar sonucunda andropoz ortaya çıkmaktadır. Bu bilimsel olarak şu şekilde açıklanmıştır. SHBG kadınlarda bulunan ve testosteron hormonunu bağlayan bir etkendir. Bu bağlamda hormonu doku ve organlar yeteri kadar alamaz. Tüm bu etkenler sonucunda bireyde rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Bu rahatsızlıkların temel nedeni ise andropozdur.
Andropoz Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerin yaş alması ile ortaya çıkan andropozun çeşitli belirtileri vardır. Yukarıdaki andropoz nedir kısmında da bahsedildiği gibi menopoz ile çok karıştırılan belirtileri ve benzerlikleri vardır. Bunun yanı sıra andropozun her erkekte görülmüyor olması ayrımın oluşmasına neden olmuştur. Ancak gene de psikolojik ve fizyolojik açıdan menopoz ile bariz benzerlikleri içermektedir. Kişiyi çokça etkileyen andropoz belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Ani olarak gelişen sıcaklık hissi.
- Kas ve kemiklerde ağrılar oluşması.
- Zihinsel olarak zayıflık yaşama.
- Yorgunluk ve beraberinde gelişen halsizlik.
- Depresif ruh halleri.
- Yaşam sevincinde azalma. Yaşamdan keyif almama.
- Ciltte kuruluk ve döküntü.
- Yağ kütlesinde ciddi artış.
- Cinsel isteksizlik.
- Erken boşalma.
- Meme bölgesinde büyüme ve göbek yağlanması.
- Alınganlık ve küsme huylarında artış.
- Testis disfonksiyonu.
- Ruh halinde ani ve tutarsız değişimler.
Yukarıda sayılan nedenler andropoz döneminde olan bir bireyin sıklıkla yaşadığı ya da kendinde gözlemlediği belirtilerdir. Bu belirtilere sahip kişilerin bir hekime başvurması önerilmektedir. Andropoz nedir sorusu ile sıklıkla merak edilen bir diğer konu da belirtilerinin neler olduğu ve bireyi nasıl etki altına aldığı olmuştur.
Andropoz Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Andropoz durumu erkeklerin yaşlanmasına bağlı olarak ilerleyen yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Fiziksel yan etkilerinin yanı sıra psikolojik olarak da bireyleri etki altına almaktadır. Bu nedenle belirtileri kendinizde gördüğünüzde bir hekime başvurmanız çok önemlidir. Tedavi sürecinde hedef bu belirtilerin olabildiğince aza indirilerek ruhsal ve bedensel olarak rahatlama yaşamalarını sağlamaktır. Bilinmesi gereken bir diğer konu da kişiyi rahatsız etmediği takdirde tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Bu gibi durumlarda yaşam tarzımızda yaptığımız küçük değişimler ile tedavi sürecine girmiş oluruz. Kendi kendimize yapabileceğimiz bazı değişimleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Beslenme düzeni oluşturarak, düzenli uyuyarak, düzenli spor yaparak giderilebilecek durumlardır.
Sizler de kendinizde andropoz belirtileri görüyorsanız ve belirtilerini kendinizde görüyorsanız mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Bu sağlık kuruluşunda kontrollerinizi yaptırabilir ve yaşamınızı düzene sokabilirsiniz. Sonuç olarak bireylilerin sıklıkla merak ettiği andropoz nedir sorusunun cevabını bu şekilde özetlemek mümkündür.
İlginizi Çekebilir: Bir Bilim Dalı Olarak Modern Psikoloji Tarihi Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..