Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Dr.Anooshirvan Miandji İran Azerbaycan Türk’üdür. 1995 yılından beri Ankara’da yaşamaktadır. Ankara Gazi Üniversitesinde Eczacılık eğitiminden sonra, Farmasötik ve Medisinal Kimya’da uzmanlık derecesini almıştır. Devamında Ankara Üniversitesi DTCF Felsefe Bölüm, Bilim Tarihi Anabilim dalından doktora derecesini almaya başarmıştır. 2004-2018 arası Bilkent Üniversitesinde Öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Oxford Üniversitesi’nden 2016-2020 arası Bilim Felsefesi, Eleştirel Düşünme, Bilgi Teorisi ve Psikoloji üzerine eğitim almıştır. İran, Türkiye ve ABD’nde çeşitli kitapları basılmıştır. Pek çok Üniversitede, okul ve kuruluşta seminerler ve konferanslar veren Miandji, sosyal medyada felsefe, eleştirel düşünme, bilim ve eğitim üzerine yazıları yayımlanmıştır. Felsefe üzerinde çeşitli TV kanallarında program yapmıştır. Halen TOBB-ETÜ Yapay Zekâ Mühendisliğinde Eleştirel Düşünme dersleri vermektedir. Miandji’nin en güzel uğraşı da çocuklara felsefi düşünmesini sağlayacak kitaplar yazmasıdır. En son 2020 yılında yayımlanan ‘’Aromatik Adam’’ Büyüklere armağan etmiştir.
Anooshirvan Miandji Yapıtları
- Modern Farsi (1994, İran)
- Digital Konuşma Sözlüğü (1996)
- Beginner’s Persian (1997, ABD)
- Farsi-English-Farsi Concise Dictionary (2003, ABD)
- Tıbbi Bitkiler Atlası (2010)
- Süzme Felsefe (2012)
- Majistral Reçeteler (2013)
- Samanadam (2015)
- Filozof Meşe (2018)
- Muz Cenneti (2018)
- Bilge Çiçek (2020)
- Kara Kaz (2020)
- Aromatik Adam (2020)
Anooshirvan Miandji Çevirdiği Samed Behrengi Kitaplar
- Küçük Kara Balık (2014)
- Bir Şeftali Bin Şeftali (2014)
- Sevgi Masalı (2016)
- Püsküllü Devre (2016)
- Pancarcı Çocuk (2017)
- Ulduz ve Konuşan Bebek (2017)
- Deli Dumrul (2018)
- Güvercinci Kel Çocuk (2018).
Aromatik Adam Kitap İncelemesi
Bugün sizinle başka bir konu ile karşınızdayım. Kimmiş bu Aromatik Adam? Neden Adı Aromatik Adam? Ne yapmış Bu Aromatik Adam? Kitabın ismi neden bu kadar garip? Bu soruları size birazdan açıklayacağım.
Bu kitabın kitap incelemesini yaparken kitabın bize sorduğu sorular var. Her doğru gerçek midir? Çok kişi bir şeye İnanırsa o gerçek olur mu? Bilginin sınırı var mıdır? Bilginin ölçüsü nedir? Bildiğimiz her şey, her şey midir? Bilim bir soruya cevap vermezse ne olur? Doğa ile Doğaüstü arasındaki fark nedir? Parlayan her şey ışık mıdır? Pahalı olan her şey değerli midir? Bilinmeyeni bilmek için neden önce bilineni bilmek gerekir? Çok çarpıcı ve her an cevap vereceğimiz sorular değil, ama kitabı okursanız kesinlikle soruları cevaplayacaksınız.
Anooshirvan Miandji, Epistemik romanında olay bir Tren istasyonun da geçmektedir. Kitabın en önemli karakteri de şapkalı, sakallı, çantası olan, orta yaşlı bir adamdır. Bu adam bir tren seyahatinde üç gencin arasındaki problemlere kulak misafiri olur. Bir genç maddi sıkıntısının olduğunu, bir genç sağlığında bir problem olduğunu diğerinde ise gözlüğü olmadığı için okumak istediği bir yazıyı okuyamıyordur. Bu esnada Şapkalı adam devreye girer ve gençlerin istediklerini yerine getirir. İlginçtir ki maddi-manevi olarak yoktan var eder.
Bu olaylar bir süre devam eder ve gazeteci şapkalı adam için bir yazı yazar. Toplumda bu yayılır ve ilk olarak TV kanallarında gündem olur. Bir tarafta bilimsel açıklamalar yapmak için Fizikçi, Tıpçı, arada kalan gazeteci karşı tarafta doğaüstü konularda uzman olan, alternatif tıpçı, kozmik şifacı ve magazinci bulunmaktadır. Aralarında özellikle bilimle ters düşen bir durum olduğunu yoktan var etmenin imkânsız olduğunu ve bilimin sunduğu sorular doğrultusunda gitmelerini söylerler. İlk adım gözlem, ikinci adım gözlemden sonra sorular sorulur, üçüncü adım sorulardan hareketle bir varsayım ortaya atılır, dördüncü adım varsayım test edilir beşinci adım ise test sonucu varsayım doğru ise yasalaşır, doğru değilse varsayım gözden geçirilir. Yani aslında bilim budur. Fakat karşı taraf şapkalı adamın doğaüstü bir şey gerçekleştiğini ve bunu fazla sorgulamamak gerektiğini vurgular. Doğaüstü konular enerjiden bahseder. Tartışmalar sürer. Bu tartışmalarda kazanan bilim dışı açıklamaklar da bulunanlar kazanır. Toplum da medyadan özellikle şapkalı adamın olağanüstü bir şey gerçekleştirdiğini ve görgü tanıklarının şapkalı adamın yoktan var ettiğini öne sürdükleri için bilimden uzaklaşılır. Çok enteresan ki toplum artık hastanelerden yararlanmaz, Tıptan uzak durur, hastaları iyileştirmek için de insanlar Tren istasyonuna gidip şapkalı adamın iyileştirmesini umarlar. Toplum öyle bir hale gelmiştir ki artık tek kişiye sonsuz bir şekilde güveniyordur o da esrarengiz Şapkalı adam! Bilimi unutturan adam! Toplum bilimini alt üst eden adam!
Şapkalı adam için öyle bir hareket başlar ki o hareket ticari yapılandırmadır, sosyal yapılandırmadır, özetle toplumun Abraham Maslow’un bir piramidi vardır; en üstte insanın kendini gerçekleştirmesi diye işte insan artık kendini gerçekleştirmesi için şapkalı adam bir merkez olmuştur. Bu durumu tehlikeli kullananlar da diyebiliriz. İnsanları cehalet içine sürükleyenler de diyebiliriz. Bu vaka uzun süre devam etmeyecek tabii ki de…
Toplumda çarpık yapılandırmaya sessiz kalmayanlar elbette çıkacaktır. Başsavcı, savcıyı görevlendirerek bu şapkalı adamı araştırmasını ister. Savcı, ilk başta gazeteciye gelen vatandaşların gönderdikleri mektupları ister çünkü hepsi şapkalı adam hakkındadır. Onları alır daha sonra görgü tanıkları, Sosyolog hocası ile görüşür, Psikolog arkadaşıyla görüşür, Dedektifle, TV kanalında çıkan Fizikçi, Tıp uzmanı ve Felsefeci ile görüşür. Savcının iyice kafası karışır ve sonunda biyolog ile görüşür her şey sonuca varır. Şapkalı adam insanları kandırmak için özellikle kapalı ortamda çantasından kimyasal maddeyi insanları koklatarak halüsinasyon gösterir, insanlar istediklerini aldığını görür ama o istediği şey aslında yoktur. Bu sonuç çözülür. Yani yoktan var ettiğini düşüncesi artık kaybolur.
Kitabın özetini kısa ve öz bu şekilde anlatmak istedim, fazla detaya girmek bence kitaba saygısızlık olur.
Bunun gibi bilim dışı hareketlerin Toplumda nasıl yayıldığını piramitle kitaptan okuduğum kadarıyla göstermek isterim;
Kitapta Geçen Sorular ve Bilim Felsefesinin Önemi
Anooshirvan Miandji’nin bir sözü vardır; İnsan Göz ile Bakar dil ile görür. Bu kitapta da geçmektedir. Buna örnek olarak ve kendisinin sunduğu önerme ise, Japonya’ya gidiyorsunuz ve yukarıda ‘’Japonya’ya Hoş Geldiniz’’ yazıyor, fakat biz dili bilmediğimiz için anlamıyoruz. Göz ile bakıyoruz ama dil ile göremiyoruz. 200 kelime bilen kişinin düşünce yapısı ile 2000 kelime bilen birisinin düşünce yapısını anlayamaz. Her doğru gerçek midir? Değildir, çünkü bilim felsefesi içinde konuşacaksak veya bunu mantık içinde konuşabiliriz. Her şeyin bir aşaması, bir şeyin mantığı vardır. Bu mantığı kurarken de zihin devreye girer. Bizim için imgeler, semboller ise zihnimizin sunduğu bir şeydir. Çünkü İnsan zihnin de her şeyi çözmek ister ve biz bunları imge veya semboller deriz. Fakat burada Anooshirvan Miandji der ki; Beyin herkeste vardır ama bilgi bir yazılımdır, o herkeste olmaz. Bilginin Sınırı Var mıdır? Bilginin Ölçüsü var mıdır? Elbette vardır, Sınırsız/Sonsuz şey değişmeyen varlıklar her şey metafiziktir. Bilim felsefesi bu durumdan uzak durur. O yüzden roman Epistemik Romandır. Bildiğimiz her şey her şey midir? Hayır, çünkü her şeyi her şey ile baktığımızda aslında bu bilgi değil kitapta geçen müsamere kültürü gibi olur. Bilim bir soruya cevap veremezse ne olur? Bilimden çıkar, belki de insanları uzaklaştıran bu durum olabilir. Toplum böyle bir durumu gördüğünde bilimden uzaklaşır ve hemen sarılmak istediği batıl inançlar ve birileri toplumu kandırmak için uğraşa girer. Bilim evet her soruya belki de cevap vermeyebilir ama bu demek olmuyor ki bilim diye bir şey yoktur. Doğa ile Doğaüstü arasındaki fark nedir? Doğa maddeseldir, doğaüstü dediğimiz şey insan aklının ve iradesinin belli süreçten sonra zihninde oluşturamadığı bir durumdur. Bilim-Felsefesi doğaüstüne odaklanır ama fazlasına gitmez bilim-felsefesi yerine metafizik konuyu ele alır. Parlayan her şey ışık mıdır? Anooshirvan Miandji kitabında şöyle geçer; Güneşi bilmeyen ay ışığını gerçek sanır. Pahalı olan her şey değerli midir? Anooshirvan Miandji; Değerli her şey pahalıdır ama pahalı her şey değerli değildir, örneğin cehalet gelirken bedava gelir, giderken her şeyi götürür. Bu yüzden cahil insan yetiştirmek, akıllı insan yetiştirmekten daha pahalıdır, astarı yüzüne geçer. Ömür boyu ne zaman nerede ne yapacağı belli olmayan şuursuz bir kişiyi topluma saldığınızda ona hep göz kulak olmak zorunda kalırsınız! Bilinmeyeni bilmek için neden önce bilineni bilmek gerekir? Bu bana kalırsa bir döngüdür. Bilinmeyeni bildikten sonra o bilgi herkes tarafından bilinir ve bilineni biliriz. Bu devamlı ezeli-ebedi geçerlidir. Önemli nokta ise bildik, fakat belli bir araştırmalardan sonra bilmek doğru olacaktır.
Aromatik Adam Kitabını Değerlendirme
Benim şu zaman boyunca okuduğum en güzel kitapların arasına kesinlikle girdi. Bilim-Felsefeci olan saygı değer hocamıza çok teşekkür ederim. Bilim-Felsefesini kesinlikle çok güzel, dolambaçsız ve gayet açık bir şekilde açıklamıştır. Bu kitaptaki Toplum ergen toplumdur. Kendisinde belirttiği üzere deneme-yanılma ile gider. Toplumda bir kişi A ya B dese dışlanır veya daha farklı şeyler de olabilir. Bu kitap bana kalırsa her toplumun okuması gerektiğini düşünmekteyim. Bilimden uzaklaşan toplumu çok sade bir şekilde anlatmıştır. Bilimi olan sevgim kat be kat arttı. Umarım sizin de okuma fırsatınız olur. Sorgulamanın, düşünmenin ne kadar önemli olduğunu gösteren bu kitap bir toplumun eğitimli olmasını gerektiğini bu eğitimin dışında ise Tarih, kitapları, Sosyoloji kitapları, Psikoloji kitapları okumamızı kesinlikle önermiştir. Bir kişinin yapmış olduğu bir hareketi onun gibi düşünen insanın nasıl yanlış kullandığını, bu yanlış kullandırmanın sebebiyle toplumun yapısını nasıl değiştirildiğini göreceksiniz. Kitapta geçtiği gibi; ‘’Yönetenler toplumun içinden çıktığına göre toplum iyi olursa yönetenlerde iyi olur.’’
Sözlerimi Anooshirvan Miandji’nin kitaptaki güzel sözüyle bitirmek istiyorum;
Risk algısı düşük olan toplum tedbirsiz olur, sürekli aynı hatayı yapıp farklı sonuç bekler…
Anooshirvan Miandji
İlginizi Çekebilir: Edebiyat Tarih İlişkisi: Bir Bütünün İki Parçası
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..