Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Anorexia Nervosa Nedir Neden Anorexia Nervosa?
Bu yazımızda eski adıyla manken hastalığı olarak bilinen anorexia nervosa (yazı içerisinde kısaca anorexia olarak bahsedeceğiz) üzerinde duracağız. Uzaktan bakınca çok kolay baş edilebilir bir hastalık gibi görünse de, işin iç yüzünün biraz daha farklı olduğuna tanık olacağız. Yıllardır ölümün eşiğine gelip hayata tutunmaya çalışan, çevresi tarafından zorbalığa maruz kalmış ve fiziki özellikleri takıntı haline getirmiş insanların hayatlarına bir süreliğine misafir olan anorexia’nın gerçek yüzüyle tanışacak ve onların mücadelesini kavrayacağız. Hepinize keyifli okumalar.
Aneorexia Nervosa Kelime Anlamı Nedir?
Anorexia nervosa, kelime anlamı ile iştahsızlık anlamına gelmektedir. Sürekli kilolu hissi üzerine sürekli kilo verme takıntılığına denmektedir.
Anorexia Tanısı Nasıl Konur? Anorexia Nervosa’nın Zararları Nelerdir?
Anorexia Nervosa, kişilerin kendini bilerek aç bırakması sonucu gereğinden fazla kilo kaybıyla sonuçlanan, yaşamı tehdit eden bir yeme bozukluğudur. Bu şekilde kendini aç bırakan bireyler günlerini kalori hesabı yapmakla geçirmeye başlar. Onlar için her yiyecek – içecek tehlikeli birer potansiyel kilo alma sebebidir. Yedikleri besinlerin faydası olabileceğini tamamen göz ardı ederler diyebiliriz. Araştırmalara göre birçoğu günlük 1200 kalorinin altında kalmakta ve bununla birlikte yoğun egzersiz yapmakta. Bu da, onların yorgunluktan bitkin düşene dek enerjilerini kullandığını gösteriyor.
Daha da sıkıntılı olan bir diğer durum ise, Anorexia’a yakalanmış kişilerden birçoğunun aynı zamanda bulimia nervosa adlı hastalıktan da muzdarip olması. Bulimianın Anorexia’dan farkı, kusma işlemini de içermesidir. Bulimik adını verdiğimiz kişi, yediği her öğünden sonra kendini kusturmaya çalışır. Böylece hem yemek yemiş olarak görünmüş (böylece birçoğu yemek yemekten kaçtığını belli bir noktaya kadar gizleyebilir.) hem de kalori almamıştır.
Tahmin edersiniz ki her iki hastalığın sonucu da hem bedensel hem de ruhsal açıdan olumsuz sonuçlar doğuruyor. Vücut açlık anında en başta karbonhidratları hızlıca tükettikten sonra (bulimik ve Anorexik insanlarda alım çok az olduğundan bu aşamayı atlayabiliriz.) yağlar harcanmaya başlanır ve belli bir süre geçtikten sonra yağlar tükenmek üzereyken yapısal proteinler de kullanılmaya başlanır. İşte bu, alarm çanlarının çaldığını gösteren işarettir.
Vücut yavaş yavaş onarımı azaltır ve kişi çökmeye başlar. Artık yağ tabakası azaldığından kemikler daha belirgin hale gelir. Oysa Anorexik kişiler aynada kendilerine baktıklarında, hala daha fazlasına ihtiyaçları olduklarını düşünmeye devam ettiklerini ifade ederler.
Toplumun güzellik algısının da beraberinde getirdiği zayıflık modası, özellikle gelişme çağındaki gençleri ağına çekmeye devam etmekte ve onları korkunç bir sona sürüklemeye devam etmektedir.
Bulima Nervosa Nedir?
Bulima nervosa ciddi bir yeme bozukluğudur. Hastalar genelde yediklerini kusarlar. Bulima nervosa hastaları obsesif seviyede kilo takıntıları olan hastalardır.
Bulima Nervosa Sonuçları
- Özgüven eksikliği
- İlişklerde bağ kuramama
- Düzensiz adet dönemi
- Kötü madde kullanımı
- Anksiyete, depresyon, çeşitli kişilik bozuklukları
- Kalp sorunları
- Self zarara yeltenme
- Yetersiz beslenmeye bağlı tıbbi sorunlar
- Diş eti hastalıkları
- Sindirim problemleri
Anorexia Nervosa Belirtileri Nelerdir?
Anorexia nervosa belirtilerine gelirsek, birçok vaka uzun bir süre içinde bulunduğu durumu inkâr ediyor olmasına rağmen belirtiler dışarıdan bile kolayca anlaşılabilecek seviyededir. Bunlardan birkaçını sıralamak gerekirse:
- Yemek yemekten kaçmak
- Yemek konusunda sıkı kurallar koymuş olmak
- Kilo almaktan korkmak
- Mevcut kilo ve en son yenen öğün hakkında geçiştirici cevaplar vermek
- Kilo vermeyi olumlu bir şey olarak görmek
- Normal – düşük kilodayken bile şişman olduğuna inanmak
- Saç dökülmesi
- Adet görmeme
- Şişkinlik hissi, kabızlık, baş ağrısı
- Üşüme, deride kuruluk, yorgunluk, baş ağrısı
Anorexia Nervosa Devam Ederse Ne Gibi Sonuçlar Doğurabilir?
Bunlar en çok izlenen semptomlar olmakla birlikte, ilerleyen süreçte daha ciddi sorunlarla karşılaşılabilir ve organ iflasları, beraberinde de ölüm izlenebilir. Eğer çevrenizde bunlardan birkaçını deneyimleyen biri varsa, onu gözlemlemeli ve gerekirse en yakın hastaneye yönlendirmelisiniz. Çünkü bu hastalıkla savaşta zamanlama ve çaba kritik önem taşımakta.
Anorexia İle Mücadele Süreci
Bu hastalıkla mücadele etmek, kendi zihninizle bir savaşa girmek gibidir dersek yanlış olmaz. Çünkü gördükleriniz, gerçeklerin zihninizdeki yansıması haline gelmiştir ve artık kendinizi herkesin gördüğü gibi göremez ve hata yapmakta olduğunuzu fark edemezsiniz. Bunu farkına varmanızı sağlayabilecek kişiler size doğru zamanda müdahale edebilirse, kurtulmak için ilk adımı atmak üzeresiniz demektir. Çünkü durumu kabullenmek, tedaviye açık olmayı sağlar. Böylece gerekenleri yapmak bir nebze daha kolay olur.
Anorexia’yı atlatan kişilerin hikayelerinin ortak yanı, neredeyse hepsinin derin bir çöküntü içinde olmasıdır. Kendilerini topluma kabul ettirmeye çalışırken ellerinden kayıp giden kendi hayatlarıdır ve onu son anda ya yakalarlar ya da her şey için çok geç kalınmış olur. Neyse ki günümüzde tedavi seçenekleri kişiye özel düzenlenmektedir. Tedavinin ilk aşaması, hastanın vücut kütle indeksi (BMI) değerini normal değere doğru yaklaştırmaktır. Bunun için günde ortalama iki bin kalori almaları sağlanır (elbette miktar yavaş yavaş artırılır yoksa kişide eski semptomlar tekrar ortaya çıkabilir). Gerekli vitamin ve mineraller, çoğunlukla haplarla takviye edilir.
Böylece sınıra yakın hastalar için ilk aşama tamamlanır. Ardından bu tedaviye ek olarak, terapilere başlanır. Kişinin iç dünyasındaki dışlanmaya dair korkular giderilmeye çalışır ve kendini kabullenmesi beklenir.
Bu süreçte aileye de iş düşer çünkü bu tek kişilik bir mesele değildir. Hastalığın nüksetmemesi ve daha kalıcı bir çözüm olması açısından, meditasyon teknikleri öğretilir ve kişi kendiyle barışık, dış dünyadan gelecek travmalara karşı daha hazırlıklı hale gelir. Bu şekilde, anorexia’nın üstesinden gelmek mümkündür.
Anorexia Nervosa için Hangi Doktora Gidilmelidir?
İştahsızlık ile ilgili sıkıntılı bir durumdaysanız, hastanelerin Gastroenteroloji ya da Dahiliye polikliniklerine başvurmasınız gerekmektedir.
Anorexia’lı Kişilere ve Çevresindekilere Tavsiyeler
Eğer siz de bu hastalıktan muzdaripseniz, bunun dünyanın sonu olmadığını ve geri dönülebilir bir yol olduğunu anlamalısınız. İnkâr ya da ret yoluyla kendinizi daha iyi bir hayata taşıyamazsınız. Sizi bu hastalığın pençesinden kurtaracak tek kişi yine sizsiniz çünkü hastaneye kaldırılırsanız bile, sizi tüple besleyerek daha yaşanabilir bir kiloya getirdikten sonra, hiçbir hekimin sizin iradeniz dışında bir işlem yapması mümkün değildir. Bu yüzden asıl işlem sizin kendinizi normalleştirme süreciniz olacaktır. Kendinizi ne kadar erken kabullenip, kötü görmekten vazgeçerseniz, hayata o kadar sıkı tutunacaksınız. Siz kendinizi sevdikçe göreceksiniz ki, her şey daha doğru gelecek. Bunu başarabilirsiniz.
Eğer çevrenizde anorexia hastalığına sahip biri varsa, onun yalnız başına savaşmasına izin vermeyin. Bu tip hastalıklar fizyolojik olmasından öte ruhsaldır. Yeme bozuklukları, altta yatan bir travmanın yansımasıdır ve ölüme giden bu yolda tek ihtiyaçları olan, aile ve dostlarının desteklerini hissetmektir. Gördüğünüz gibi bizlerden bir farkları yok, sadece daha hassas karakterliler ve yanlış bir düşüncenin peşine düşmüşler. Onları tanıyın ve dünyaya gözleriniz kapalı bakmayın. Gördüğünüz üzere anorexia nervosa’nın zararları nedir sorunuza umarım bir cevap olabilmişizdir.
KAYNAKÇA
DAHA FAZLASINI ARAYANLAR İÇİN
National Aleting Disorders – Anorexia Nervosa
Eating Disorders – Anorexia Nervosa
İlginizi Çekebilir: İklim Değişikliğinin İnsan Sağlığına Etkileri
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..