Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Herkese merhabalar. Bu yazımda size yararlı olacağına inandığım, iş dünyasının vazgeçilmez terimlerinden birisi olan AR-GE’den ve Arge’nin Öneminden bahsedeceğim. Umarım keyif alırsınız.
İyi okumalar.
Neden Arge? Arge Nedir?
Firmalar, öğrenciler, hocalar hep arge’den bahsederler, peki Neden Arge?
Evet genellikle hemen hemen hepimizin aşina olduğu bir terimden bahsediyorum. Ar-Ge. Namı diğer arama geliştirme. Peki ne anlama geliyor bu Ar-Ge? Neden Arge bu kadar önemli? Sizlere bu soruların cevabını vermek için bu yazımı yazıyorum.
Eğer teknolojik imkanlarımızı ilerletmek istiyorsak, var olan fikrimiz ile gelişmek ve büyümekse amacımız Ar-Ge yani arama geliştirme bilmemiz ve uygulamamız gereken önemli bir uygulamadır.
Ar-Ge, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu tanımlamasına göre araştırma ve geliştirme, kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması ve bunun yazılım dahil yeni süreç, sistem ve uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmalarıdır. (Kaynak) (İnşallah Neden Arge? sorunuza cevap olabilmişizdir)
Ar-Ge Çalışmalarının Sebebi Nedir? Arge Önemi Nedir?
Ar-Ge’nin ne kadar önemli olduğunu sizlere anlatabilmenin en iyi yolunun Ar-Ge kullanımı ile ne gibi olumlu sonuçlar elde edilebileceğini sizlere söylemek olacaktır. Ar-Ge çalışmaları ile:
- Üretimi sağlıklı gerçekleştirmek ve geliştirmek
- Üretim maliyetini minimuma indirmek
- Teknolojik temeli güçlendirmek
- ve bunun gibi türevleri hedeflenmektedir.
Bugün bildiğimiz(Amazon vb) firmalar arge’ye devasa bir yatırım yapıyor, ve “Boş harcama değil, geleceğe yatırım olarak görüyorlar. Arge’nin önemi bir de şu: Artık rekabet arge ile oluyor..
AR-GE SÜREÇLERİ
Eğer Ar-Ge süreçlerine giriş yapıyorsanız bunu doğru bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Sizler için bu süreçleri maddeler halinde belirledim. İsterseniz inceleyelim.
- İlk önce bir fikir üretilmelidir. Hepimizin bildiği gibi her şey bir fikirle başlar. Bu fikri geliştirirken çeşitli analizler yapılmalıdır. Bu analizlerin en ideal örneği ise SWOT analizidir. Bu analiz ile fikrimizin piyasadaki durumunu gözetebilir, fikrimizi uygulayabilmek için en sağlıklı yolları bulabiliriz. Eğer ki birçok ya da tek bir fikriniz dahi olsa da bu araştırmalar sayesinde kötü fikirlerin fark edilmesinde de büyük faydası olacaktır.
- Daha sonra araştırma yaptığınız ve araştırmalarınız sonucunda fikrinizin olumlu sonuçlandığını gördüğünüz an bir sonraki adım olan kullanıcılar yani hedef kitle üzerinden test aşamasına geçebilirsiniz. Evet, fikriniz üzerinde genel bir araştırma yapmış olsanız da hedef kitle üzerinden nasıl sonuçlanacağını da görmeniz gerekir. Bu sebeple uygulamaya geçmeden önce tüketicinin bu konudaki geri bildirimi çok önemli olacaktır.
- Bir önceki aşamanın tüketici gözünde olumlu etkilerini görürsek bu aşamaya yani iş analizi aşamasına geçebiliriz. Bu aşamada tüketiciye bağlı olarak da almamız gereken bilgiler yer alır. Talep olup olmadığını ve maliyeti analiz etmemiz gerekir.
- Eğer bu aşamaya kadar gelmişseniz artık fikrinizin bir başarıya ulaşması için büyük yol aldığınızın göstergesidir. Çünkü bu aşamada artık ürününüzün sınırlı üretimini ya da bir prototipini yapmanız gerekir. Ve bu prototip ile test pazarlaması yapılır. Ve test pazarlaması ile asıl istediğimiz bu aşamaya kadar olan süreçlerimizin ve ürünümüzün sağlamasını yapmaktır. Gördüğümüz eksikleri iyileştirmek için yapılan bir aşamadır. Ama asıl nokta Ar-Ge çalışmalarınızı gerçekleştirirken üretimi araştırmak olacaktır.
- Ve son aşama olarak da ürünün piyasaya sürümüdür. Bu aşamada öncelikle marka tescilini yapmamız gerekir. Ardından ürünün ticarileştirilmesi adına gerekli kararlar alınarak işlemler yapılır. Ve her aşama olumlu sonuçlandığı taktirde ürün piyasaya sürülür.
Araştırma ve geliştirme sürecini 3 madde ile özetlemek gerekirse;
Temel Araştırma
Görünürde herhangi bir özel uygulaması ya da kullanımı bulunmayan, öncelikli olgu ve gözlemlenebilir gerçeklerin temellerine ait yeni bilgiler edinmek için yürütülen deneysel ve teorik çalışmadır.
Uygulamalı Araştırma
Yeni bilgi edinme amacıyla yürütülen özgün çalışmadır. Belirli bir pratik amaca veya hedefe yöneliktir.
Deneysel Geliştirme
Araştırma ve/veya pratik deneyimden elde edilen mevcut bilgiden yararlanarak yeni malzemeler, yeni ürünler ya da cihazlar üretmeye; yeni süreçler, sistemler ve hizmetler tesis etmeye; hali hazırda üretilmiş veya kurulmuş olanları önemli ölçüde geliştirmeye yönelmiş sistemli çalışmadır.
Bu yazım ile sizlere Ar-Ge’nin ne olduğu, Arge’nin Önemini, kullanım amacı ve kullanım aşamalarından bahsetmek istedim. Umarım faydalı bulmuşsunuzdur.
Tekrar görüşmek üzere..
İlginizi Çekebilir: Teknoloji Bağımlılığı
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..