Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Yeni bir şey öğrenmenin (ki bu yeni bir dil yeni bir enstrüman çalmayı öğrenmek olabilir.) en önemli basamaklarından biri bol bol tekrar yapmaktır. Bu basamak yeni bir şey öğrenmenin odağında yıllardır yer almıştır. Yeni bir şeyler öğrenmek ise nöronlar arası bağ kurmaktan daha fazlasıdır. Hatta eski bilgileri yıkma becerimizdir.
Şimdi şöyle bir şey hayal edin: “Aylardır hayalini kurduğunuz tatile çıkmışsınız ve önünüzde çok güzel bir gün batımı manzarası var. Hemen telefonunu çıkarıp bu mükemmel manzaranın fotoğrafını çekmek istiyorsunuz. Ama telefonunuzda fotoğraf çekmek için yeterli yer yok. Hemen az kullandığınız uygulamaları, gereksiz fotoğrafları, dinlemediğiniz şarkıları, izlemediğiniz videoları siliyorsunuz ve manzarayı ölümsüzleştiriyorsunuz”. İşte beynimizde buna benzer bir işlemi sürekli yapıyor. Sinaptik Budama adı verilen bu işlem normal beyin gelişimi açısından da büyük önem arz ediyor.
Peki, beynimiz bu “Sinaptik Budama” işlemini nasıl yapıyor?
Glia hücreleri adı verilen sinir hücreleri, beyninizdeki nöronlara destek olur. Merkezi sinir sisteminde savunma görevinde olan glia hücrelerine mikroglia adı verilir. Beynimizi bir bahçeye benzetecek olursak bahçedeki ölü yaprakları temizlemek, çürümüş meyveleri toplamak ve yeni tohumların büyümesine yol açmak mikroglianın görevidir. Yani beyinde “sinaptik budama” işlevini üstlenen mikrogliadır. Beyindeki mikroglia hücreleri budama işlemini yaparken kafasına göre yapmıyor. Sürekli tekrar ettiğimiz, önemsediğimiz, üzerinde düşündüğümüz konular arasında sinaptik bağlantılar kuvvetlendiği için bu bağlantıları budamıyor. Eğer bir bilgi yeterince kullanılmazsa adeta bir post-itle işaretler gibi “gereksiz bilgi, atık” diye işaretleniyor. İşaretleme işlemini C1q adlı bir protein üstleniyor. Mikroglia hücrelerde işaretlenen bu bölgeleri takip ediyor ve işaretlenen bölgelerdeki sinapsları buduyor, bazen de yok ediyorlar. Budadıkları yeri de temizleyip yeni bilgilere, yeni sinaptik bağlantılara yer açıyorlar. Tıpkı telefondaki resimler ve uygulamaları silmek gibi.
Sinaptik budama günün her saatinde oluyor mu?
Bu budama işlemi de uzmanlara göre en iyi şekilde uyku evresinde gerçekleşiyor. Uyku esnasında beyin kendini tazeleyip yüzde 60 oranında yeni bilgiler için taze alanlar oluşturur. Sabahları uyandığımızda daha hızlı düşünebilmemizin veya verimli çalışabilmenizin, uyandığımızda kendimizi daha zinde hissetmemizin başlıca sebebi budur.
Gün içerisinde kısa şekerlemeler yapmanın da faydalı olduğu uzmanlar tarafından söyleniyor. Kısa şekerleme uykularının uzmanlar tarafından tavsiye edilmesinin sebebi ise, bu şekerlemeler esnasında beynin yenileniyor olması yani sinaptik budama işleminin gerçekleşmesidir. 20 dakikalık şekerleme uykuları ile mikroglialar beynimizde sinaptik budama işlemini gerçekleştirerek yeni gelecek bilgiler için yer açabilirler.
Bu konu ile ilgili ilginizi çekecek bir kitap da var: The Net and the Butterfly
İlginizi Çekebilir: Karmaşık olan Otizm Değil!
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..