Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Britanya Muharebesi, II. Dünya Savaşı yıllarında meydana gelmiş bir savaştır. Adı çok duyulmuş ancak hakkında tarafsız bilgi edinmek zor olduğundan, bir türlü ısınılamamıştır. Bugün bu savaşı tüm yönleriyle inceleyecek ve aslında her iki tarafın da yaşadığı sıkıntılar gözler önüne serilecektir.
Britanya Savaşı | Savaş Zamanları ve Öncesi
O zamanları anlayabilmek için elbette o günleri deneyimlemiş olmamıza gerek yok fakat bir noktaya kadar kavrayabilsek bile, o psikolojik süreç ve bu sürecin beraberinde getirdikleri insanın anlamlandıramadığı birtakım olayları ortaya çıkarıyor. Elimden geldiğince o süreçte yaşananları aktarmaya çalışacağım ancak bunu yapmadan önce, savaşın geçtiği 1940 yılında dünyanın içinde bulunduğu durumu gözünüzde canlandırmak istiyorum:
1939-1940 Yıllarında neler oldu?
- 15 Mart 1939: Slovaklar, Almanların tüm baskılarına rağmen bağımsızlıklarını ilan ederek Slovak Cumhuriyeti’ni kurdu. Bunun sonucunda Almanya Münih Anlaşması’nı bozarak Çek topraklarını ele geçirdi.
- 7-15 Nisan 1939: İtalya, Arnavutluk’u işgal etti ve topraklarının sahibi oldu.
- 23 Ağustos 1939: Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği, saldırmazlık paktı ( Alman-Sovyet saldırmazlık paktı) ve Doğu Avrupa’yı bölen gizli bir anlaşma yaptı.
- 1 Eylül 1939: Almanya Polonya’yı işgal ederek II.Dünya Savaşı’nı başlatan ülke oldu.
- 10 Haziran 1940: İtalya savaşa girdi ve 21 Haziran’da Güney Fransa topraklarını işgal etti.
- 13 Eylül 1940: İtalyanlar, İngiliz kontrolündeki Mısır’ı işgal etti.
- 10 Temmuz-31 Ekim 1940: İngiltere Savaşı ve Nazi Almanyası’nın yenilgisi.
Gördüğümüz gibi, o dönemde tüm dünyaya kargaşa hâkim. Kimse bir diğerine güvenemiyor. (Nazi Almanyası, Sovyetler Birliği ile imzaladığı paktı, 22 Haziran 1941’de ihlal ederek Sovyetler Birliği’ne saldırdı.) Bu durumda tek güvenceleri halk ve orduydu. Bu yüzden Almanya’nın İngiltere’ye açtığı Britanya Savaşı, İngiltere halkının seferber olduğu ve yenmelerine rağmen ağır darbe aldıkları bir savaştı.
Britanya Savaşı | Savaşın Gidişatı
Şimdi üzerinde duracağımız Britanya Savaşı, tarihteki ilk büyük hava savaşı ve tarihin en yıkıcı saldırılarından biriydi. Danimarka, Polonya ve Norveç’i işgal ettikten sonra Fransa’yı da işgal eden Nazi Almanyası, sonraki hedef olarak daha batıda yer alan Britanya’yı gördü. Ancak Britanya Almanya’nın daha önce işgal ettiği ülkelerin aksine bir ada ülkesiydi. Alman komutanların aklına gelen ilk plan amfibik bir çıkarmaydı. [diğer adıyla Denizaslanı Harekatı Bknz: Deniz Aslanı Operasyonu
Bu çıkarmada paraşütlü askerler kullanılması hedefleniyordu. Ancak önce, Büyük Britanya’nın motivasyonu yüksek halkının özgüveni yerle bir edilmeliydi. Churchill tüm halkı birleştirici konuşmalar yapmaya devam ederken, en parlak dönemini yaşayan Alman Hava Kuvvetleri Luftwaffe, Britanya’nın büyük şehirlerini bombalamaya başlar. Bu saldırılar meyvesini vermeye başlayınca, takviye olarak denizden çıkarmalara başlanacaktı. Tüm bunlar olurken, savaştan önceki döneme göz atarsak, bu savaşa dair sinyaller bulamayacağımızı ifade edelim. Çünkü Hitler’in hedefleri arasında Britanya yer almamaktaydı hatta Hitler, Britanya ile aynı safta yer almak istiyordu. Ancak Churchill, Almanya ile ortak hareket etmeyi reddetti. Bu sebeple Hitler, gözlerini Britanya’ya ve az önce bahsettiğimiz gibi, özgüven ve motivasyon dolu halkına dikti. Savaşa tekrar dönersek, iki tarafın da hava kuvvetlerini tanıtmamız icap eder.
–RAF>> İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri
–Luftwaffe>> Alman Hava Kuvvetleri
İki askeri güç de iyi durumdadır. Ancak Luftwaffe askeri uçak sayısı bakımından üstün konumdadır. Bunun yanında Luftwaffe’nin başındaki komutan Hermann Göring, Hitler’e kazanacaklarının garantisini vermiştir. Bu nedenle daha önce hiçbir savaşta kaybetmemiş olan Hitler, zaferlerine bir yenisini daha eklemek üzere büyük bir rahatlıkla bu savaşın komuta edilmesini izlemektedir. Fakat Göring’in gözden kaçırdığı bir durum vardır: İngilizlerde bulunan radarlar.
Alman avcı ve bombardıman uçakları, Britanya’ya ani ve toplu saldırılar yaparak, ülkeyi yerle bir etmek istemektedir. Ancak radarları etkin kullanan ve karşı saldırıya geçen Britanya, Almanya’nın uçak ve askeri pilotlarını hızlı bir şekilde azaltmaya başlar. Aynı zamanda bir avantajları da vardır. Kendi ülkelerinde savaştıklarından, yere iniş yapabilen her uçak, onlar için tekrar kullanılabilir haldedir. Ve sürekli yeni ve deneyimli pilot yetiştirmeye devam etmektedirler. Ancak Almanya, Britanya’ya iniş yapan her uçağını ve pilotunu savaş dışı bırakmaktadır. Bu nedenle güçleri git gide tükenmektedir. Buna rağmen, Şehirlere düşen bombalar, Britanya halkını metrolarda yaşamaya itmiş ve hiç durmadan çalan hava saldırısı sirenleri yüzünden halk psikolojik olarak yıpranmıştır. Sonunda Almanların verdiği kayıplar had safhaya ulaşmış ve Alman ordusu yenilgiyle ayrılmıştır. Bu sonuca ulaşılmasında sadece Alman’ların hataları değil, RAF’in başındaki Sir Hugh Dowding’in kararları da kilit rol oynamıştır. Dowding, toplu saldırılmamasını vurgulamış ve tekli saldırıları peş peşe yaparak büyük bir başarıya imza atmıştır.
Britanya Savaşı | Savaşın Önemi ve Yorumu
Bu savaş, tarihteki ilk büyük hava savaşıdır. Aynı zamanda Nazi Almanyası’nın yenilgi aldığı ilk savaştır. Alman’lara oranla mühimmat bakımından yarı yarıya hatta daha düşük bir orana sahip olan Britanya, doğru bir taktik izlemiş ve bu savaştan başarıyla ayrılmıştır. Hatta bu savaşı Britanya’nın direkten dönüş savaşı olarak bile adlandırabiliriz. Tüm bunların yanında, iki taraf da oldukça ağır kayıplar vermiştir. Elbette bir galip var gibi görünse de, gerçekte iki taraf da kaybetmiştir. Bu savaş, II. Dünya Savaşı’nın anlatıldığı satırlarda tekrar tekrar okunacak ve kimi için övünç kimi için de üzünç kaynağı olarak yaşamaya devam edecektir.
Britanya Savaşı | Kaynakça
2.Dünya savaşının kısa makalesi
Britanya Savaşı | Daha Fazlasını Arayanlara
İlginizi Çekebilir: Afyon Savaşlari: İngiliz vs Çin
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..