Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Günümüzün hızla gelişen iş ortamında en çok duyduğumuzun kavramların başında “CEO nedir?” sorusu yer alır. CEO’luk, maaş ve pozisyon olarak herkes tarafından da oldukça merak edilen bir konudur. CEO nedir? Sorusunu en genel tanımıyla, bir şirketin yönetilmesinden sorumlu kişi olarak tanımlayabiliriz. Bununla birlikte CEO’lar şirketin sahipleri değildir. Şirkette yer alan en üst kurumu ifade eden CEO, mevcut plan ve politikaların uygulanmasından, işletmenin başarılı bir şekilde yönetilmesinden ve gelecekteki stratejinin belirlenmesinden sorumludur. CEO nedir, Nasıl CEO olunur ve başarılı bir CEO’nun sahip olması gereken becerilerden bahsettiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
CEO Nedir?
Kişiler başarılı şirketlerin üst düzey yöneticilerini son derece merak ederler. Bu noktada karşımıza en sık gelen sorulardan biri de CEO nedir? Sorusudur. Bu soruya verilecek en basit cevap şirketlerin en üst dereceli yöneticisidir, olacaktır. Elbette CEO’luk bu kadar basit bir iş değildir. CEO; uyum, finans, insan kaynakları, hukuk, pazarlama, operasyonlar, satış ve teknoloji dahil olmak üzere son derece kapsamlı bir şekilde şirketlerin işlevlerini denetler. CEO, şirketteki çalışanlar, müşteriler ve yatırımcılar dahil olmak üzere şirketi oluşturan kişilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bu işlevlerin denetlenmesini gerçekleştirir. CEO nedir, kapsamında yapılan açıklamalardan da görüleceği üzere, CEO olmak oldukça uzun soluklu ve zorlu bir süreci içine alır. CEO’luk tüm dünyadaki iş süreçlerinin başarılı bir şekilde yürütülebilmesi ve ilerleyebilmesi için ihtiyaç duyulan en önemli pozisyonlardan biridir. “CEO nedir?” sorusundan sonra CEO’nun görevlerine ve sahip olması gereken temel becerilere geçebiliriz.
CEO’nun Görevi Nedir?
CEO’lar çalıştıkları şirketi geliştiren, ayakta durmasını sağlayan, olası kriz durumlarına karşı hazırlıklı olmasını sağlayan, iş planlamalarını yapan, personel yönetimini düzenleyen ve çeşitli sorumlulukları bulunan kişilerdir. Bununla birlikte CEO’lar şirket adına alınacak kritik kararlardan ve şirketlerin kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasından sorumludurlar. CEO nedir? sorusundan sonra CEO’nun görevlerini;
- CEO’nun en temel görevi görev aldığı şirketi ve kurumu en iyi şekilde temsil etmek ve şirketin bulunduğu konumdan daha üst noktalara doğru ilerlemesini sağlamaktır.
- Çalıştığı şirketin tasarruf ve kar etmesini sağlamak da CEO’nun görevleri arasındadır.
- Çalıştığı markayı, müşteriyi, inovasyonu şirketin ana noktasına taşımak da CEO’nun görevidir.
- Potansiyel müşterilerini ve pazarlarını tam olarak anlayabilmek ve şirketlerini pazarlama ve marka odaklı yönetebilmek de CEO görevleri arasındadır.
- Şirket kültürünü oluşturmak ve şirkette yer alan her kişinin bu kültürü benimsemesini sağlamak da CEO’nun görevlerindendir.
- Günümüzün gelişen yeni nesil çalışma anlayışını özümsemek, şirketi oluşturan bütün oluşumların yararına, anlam ve değer odaklı bir anlayışla çalışmak CEO görevleri arasında yer alır.
- İş dünyasının hızla artan rekabet ortamına karşı hazırlıklı olmak ve planlamalar yapmak da CEO’nun görevleri arasındadır.
- CEO’ların ulusal ve uluslar arası gelişmeleri yakından takip etmeleri de şirketlerin ilerlemesi adına oldukça önemli bir görevdir.
Şeklinde sıralayabiliriz. CEO nedir? Bölümünde de belirttiğimiz üzere CEO’lar şirketlerin tüm profesyonel süreçlerini yürütmekle görevli kişileridir.
Nasıl CEO Olunur?
Özellikle son yıllarda CEO’luk mesleğinde kariyer hedefi belirleyen kişilerin sayısı oldukça artmıştır. Bu konuda “CEO nedir?” ve “Nasıl CEO olunur?” sorusu da kişiler taradından sıklıkla araştırılır. CEO olmak için öncelikle başarılı bir eğitim hayatı geçirmek oldukça önemlidir. Kişilerin yönelmek istedikleri sektöre göre lisans ve lisansüstü eğitimlerini tamamlamaları ve doğru ve etkin kararlar almalarını sağlayacak finansal yönetim alanı başta olmak üzere çeşitli alanlarda kendilerini geliştirmeleri gerekir. İş hayatı ile kurulacak erken bağlantılar ve büyük ve net hedeflere sahip olmak da CEO olma yolculuğu üzerinde etkili olan diğer noktalardır. Aynı zamanda İngilizce başta olmak üzere birkaç yabancı dilde de kendilerini geliştirmeleri, diksiyon ve etkili iletişim becerilerine sahip olmaları gerekir. Tüm bunların yanı sıra CEO nedir? Sorusunun cevabından da anlaşılacağı üzere başarılı CEO’ların sahip olması gereken bazı beceriler vardır. Şimdi CEO’nun sahip olması gereken becerilere daha yakından bakabiliriz.
CEO’nun Sahip Olması Gereken Beceriler
- Güçlü bir analiz yeteneği
- Öğrenme isteği ve başarı odaklı olmak
- Etkili iletişim becerilerine sahip olma ve bunları kullanma
Bir CEO olarak başarılı bir şekilde kariyer hayatınıza devam edebilmek için bazı becerilere sahip olmanız gerekir. Bu mesleği yürütebilmek için analitik düşünme yeteneğine, hızlı ve etkin kararlar verebilme becerisine sahip olmak oldukça önemlidir. Başarılı bir CEO’nun sahip olması gereken becerileri şu şekilde sıralayabiliriz;
Güçlü bir analiz yeteneği
Analiz yeteneği gelişmiş olan CEO’lar herhangi bir konu hakkında kararlar verirken çok yönlü düşünebilme becerisine sahiptirler. Olayları ve durumları hızlı bir şekilde kavrayarak iş hayatında bunu etkin bir şekilde kullanabilirler.
Öğrenme isteği ve başarı odaklı olmak
Başarı odağı yüksek kişiler kendilerine yüksek hedefler belirlerler ve o noktaya ulaşabilmek için yoğun bir çaba gösterirler. Aynı zamanda yeni şeyler konusundaki merakları ve öğrenme istekleri yüksek olan CEO’lar öğrenmeyi bir mecburiyet olarak değil ilerlemenin ve gelişmenin yolu olarak görürler. Bu durum da yenliğe açık olmalarını ve şirketlerinin ilerlemelerini destekler.
Etkili iletişim becerilerine sahip olma ve bunları kullanma
CEO’lar şirketlerin hedefleri doğrultusunda çalışanları ve diğer kişileri bir araya getirme ve onları etkilemek durumundadır. Bu noktada etkili iletişim becerilerine sahip olmak ve bunları kullanabilmek oldukça önemlidir. Aksi takdirde CEO’nun ekibi yönlendirmesi pek de mümkün olmayacaktır.
Bu yazımızda çağımızın en merak edilen ve ilgi duyulan mesleklerinden biri olan “CEO nedir?”, “CEO olmak için neler yapılmalıdır?” Ve” Bir CEO’nun sahip olması gereken temel beceriler nelerdir?” sorularıyla CEO’luk mesleğinin detaylarına yer verdik. İyi okumalar dileriz.
Diğer Üst Düzey Yönetici Unvanları Nelerdir?
“CEO ne demek?” sorusuyla karşımıza çıkan üst düzey yönetici kavramı bir şirketin uzun vadeli stratejik planlarını yapan ve bu planların, hedeflerin gerçekleşmesi için şirket içindeki gerekli birimlerde doğru ekibi kuran, ekibin yaptıklarını kontrol eden ve kısacası takıma liderlik yapan yönetici olarak tanımlanır. Üst düzey yöneticilerinin sahip olması gereken özellikler arasında; kavramsal beceriler, insan ilişkileri becerileri ve teknik beceriler yer almaktadır. Üst düzey yönetici unvanlarının tümü C (Chief) harfi ile başlar ve C seviye yöneticiler olarak tanınır. Üst düzey yönetici unvanları CEO, CFO, CMO olarak sıralanabilir. CEO ne demek, sorusunun ardından diğer üst düzey yönetici unvanlarını yakından inceleyebiliriz.
CFO Nedir?
CEO ne demek, sorusunun ardından bir diğer üst düzey yönetici unvanı olan CFO, C seviye yöneticileri içinde önemli unvanlardan biridir. CFO en kısa tanımıyla şirketlerin finans departmanı yöneticisi olarak tanımlanabilir. CFO ilk olarak şirketlerin finansal faaliyetlerini yönetebilmek için uygun planlamalar yapar. Planlamalar doğrultusunda hazırlanan çalışmalar uygulamaya geçilir. Sonraki süreç ise uygulamaya geçilen planların yönetilmesi ve hedefler doğrultusunda sürdürülmesini kapsar. Bir CFO görevli olduğu şirketin geçmiş ve güncel tüm finansal durumuna hakim olmalıdır. Kriz yönetimi ve risk yönetimi gibi konular da CFO’ların çalışma alanları arasındadır. Bu kapsamda belli aralıklarla üst düzey yöneticilerine firmanın mali işleri ile ilgili olarak rapor hazırlayarak bunları sunarlar. Bununla birlikte şirketin finansal anlamdaki geleceğinden de CFO sorumludur. Şirketlerin önemli karar süreçlerinde rol oynayan CFO’lar, bağlı bulundukları şirketlerin tüm finansman dengesini yönetir ve gerekli kararların alınmasında söz sahibi olur.
CMO Nedir?
CFO ve CEO ne demek, sorusunun ardından C seviye yönetici unvanları arasında yer alan CMO, şirketlerin pazarlama ve satış sorumlusu olarak karşımıza çıkar. CMO şirketlerin uygulamaya geçtiği pazarlama stratejisini denetlemekle görevlidir. CMO, şirketlerin pazarlama stratejisini denetleme görevinin yanı sıra reklam, marka yönetimi ve pazar araştırmaları gibi konularda da yetkili olan kişidir. Şirketin iş süreçlerini, girişimlerini, kapsamını ve var olan stratejilerini kontrol etme gibi sorumluluklara da sahiptir. Görev tanımlarından da anlaşılacağı üzere CMO, şirketler için son derece önemli bir yönetici unvanıdır.
İlginizi Çekebilir: İşletme Fonksiyonları Nelerdir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..