Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Demografi terimi ilk kez 1885 yılın da Fransa da yayınlanan Achille Guillard’ın Beşeri istatistiğinin öğeleri veya karşılaştırılmalı demografi olarak tanındı. Yunanca demos ve graphein kelimelerinden ortaya çıka gelen demografik terimi nüfus bilimi anlamına gelir. Nüfus, sınırları belli bir alan da yaşayan insan sayısına nüfus adı verilir. Nüfus bilimini inceleyen coğrafyaya yardımcı bilim dalı demogradi bilimidir. Nüfusun beslenme, barınma, eğitim ihtiyaçlarına yönelik yatırımlara ise demografik yatırım denir. Bu bilim sadece nüfus artışı, yoğunluğu istatiksel veya sayısal verilerle ilgilenmez. Bütün bunların yanında nüfusun temel gereksinimleri ile de ilgilenir. Bir ülke veya bölgedeki nüfusun tüm özellikleri anlamına gelir. Nüfus bilimin de nicel ve nitel analizler yapılır. Bu duruma örnek verilecek olursa bir ülkenin yaş ortalaması nicel bir bilgi ve ülkenin okuryazarlık oranı o ülkenin nitel ve demografik özelliğidir. Bir yerin nüfus yoğunluğu, yaş, cinsiyet, okuryazarlık/eğitim oranı, göç, doğum ve ölüm oranı, boşanma, evlilik durumu gibi verilerin tamamına demografik özellik denir.
Demografik Veri Nedir?
Belli bir zaman aralığı için belli bir coğrafyadaki (ülke, köy,il vs) nüfus, etnik ve köken, gelir, eğitim ve istihdam gibi sosyo-ekonomik verileri ifade eder. Demografik verileri, veri araştırm a, pazarlama, çevresel ve insani gelişimler için kullanılır. Veriler devlet ve özel sayım kuruluşları tarafından toplanır. Ülkemiz de birçok demografik veri, TUİK ( Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanır.
Demografik Yatırım Nedir?
Nüfusun hem nicel hem de nitel özelliklerininin saptanıp bu özelliklere göre harcama yapılmasıdır. Demografik yatırım da nüfus gruplandırılır. Bunu sebebi ise bütçenin bu gruplandırmaya göre hazırlanmasıdır.
Demografik Yatırım Çeşitleri Nelerdir?
Nufusun artması gibi durumlarda toplum da işsizlik, ekonomik kalkınma gibi sorunlar olşabilir. Bu sorunlar nedeniyle ülklerin kalkınması zorlaşır. Bu durum da devletlerin izleyecepi bazı politikalar vardır. Bu politikalar demografik yatırımlar üzerin de istihdam oluşturmak ve toplumun refah seviyesini en yukarıya taşımaya yönelik olmalıdır.
Demografik yapı adı altında olan yatırımların bazıları şu sektörler olabilir.
- Turizm
- Orman İşleri ve Ağaçlandırma
- Ulaştırma
- Sulama İşleri
-Turizm: Gerekli alt yapı yatırımlarının oluşturulmasına paralel olarak büyük ve nitelikli bir iş gücü gerektirir. İş gücü alanın da büyük bir istihdam sağlanmasına yardımcı olur.
-Orman İşleri ve Ağaçlandırma: Ağaçlandırma işlemleri ve tarım alanları da bu sektörün için de yer alabilir. Bu sektör sürekli olarak istihdam sağlayabilir. Bu yüzden bir demografik yatırımdır.
-Ulaştırma: Yeni yol projelerinin ve konaklama alanlarının planlanması gibi veya mevcut yolların daha iyi hale getirilmesin de istihdam sağlayabilir.
-Sulama İşleri: Baraj, göl gibi yapıların inşaa edilmesi.
-Konut İnşası: Bağlantılı olarak yaklaşık 200’e yakın iş kolunu harekete geçirir ve sağladığı istihtam oranı çok büyüktür.
Demografik Yatırımın Fazla Olmasının Faydaları Nelerdir?
Demografik yatırımın fazla olması ülkenin ekonomik alanda ilerlemesine büyük ölçüde katkı sağlar. Örnek verilecek olursa bir nüfusun genel özellikleri baz alınarak ihtiyaca göre iş olanağı yaratmak işssizlik oranlarının düşmesine yardımcı olur. Demografik yatırımın ülkelerin kalkınmasın da büyük bir etkisi vardır.
Az Gelişmiş Ülkelerde Demografik Yatırım
Az gelişmiş ülkeler de demografik yatırım daha fazladır. Bunun sebebi ise az gelişmiş ülkelerin genç işsizliğin öenüne geçmeye çalışmalarıdır. Demografik yatırım sayesinde işsizlik azalır ve uygun istihdam oranı fazlalaşır. Bu sayede az gelişmiş olan ülkeler ekonomi olarak da kalkınmaya başlar.
Demografik Yatırım Ne Zaman Artar?
Demografik yatırımın artması için öncelikle ülke ekonomisinin düzelmesi ve kişi başına düşen gayri safi milli hasılın yüksek olması gerekir. Demografik yatırım bir ülkenin gelişmişlik düzeyinide gösterir. Bunun sebebi nufusa yönelik yatırım ne kadar fazla ise o ülkenin ekonomisinin o kadar güçlü olması ile ilgilidir.
2016 -2022 Yılları Arasında Demografik Yatırımı Yüksek Olan Avrupa Ülkeleri
- İsveç
- Belçika
- İngiltere
- Almanya
- Hollanda
2016-2022 Yılları Arasında Demografik Yatırımı En Yüksek Olan Asya Ülkeleri
- Mısır
- Çin Halk Cumhuriyeti
- Birleşik Arap Emirlikleri
- Türkiye
- İran
Türkiye’de Demografik Özellikler
Burada Türkiye sınırları içerisin de yaşayan nüfusa ve bu nüfusun çeşitli özellikleriyle ilgili veriler bulunur.
Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi (ADNKS) 2020 yılın göz önüne alındığın da 31 Aralık 2019 tarihi itibari ile Türkiye Cumhuriyet’inin nüfusu 83.154.997 olarak bilinir. Bu verinin yüzde 50,2’si (41.715.537) erkeklerden, yüzde 49,8’si (41.439.462) kadınlardan oluşur. Türkiye nüfusunun en önemli özelliklerinden birisi nüfusun genelde genç olmasıdır. 0-14 yaş aralığı nüfusun yüzde 23.4’ünü oluşturur. Ancak bu durum bir süredir azalmakta ve Türkiye toplumu giderek yaşlanmaktadır. Türkiye demografisin de en belirgin değişen özellik kentleşme oranıdır. 1927 Yıılın da nüfusun yüzde 75,8’i kırsal kesim de yaşarken ve yüzde 24.2’si kentler de yaşarken şuan da bu oranda tam tersi görülür.
Demografik Dönüşüm: Nedenleri, Etkleri ve Alınması Gereken Önlemler
Nüfus bilimciler 21. Yüzyıl da nüfüsun yaşlılık oranının artacağını ifade etmişlerdir. Doğum oranlarının azalması ve ortalama ömür sürelerinin uzaması buna kanıt olarak gösterilebilir. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünyada demografik dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Demografik dönüşümün önemli bir etkisi toplam nüfüs içindeki altmış beş yaş üzeri nufusun fazla olmasıdır. Bu durum toplum da birçok sosyal değişime neden olur. Aynı zaman da bu artan yaşlı nüfusun ekonomik yapıya da çok büyük etkileri vardır. Bu durumla karşı karşıya kalan ülkeler bazı önlemler alır. Buna örnek olarak sosyal güvenlik sistemi üzerindeki mali yükü hafifletmek için emeklilik yaşının yukarı çekilmesi verilebilir. İş gücü açığı olmaması ve bu açığı kapatabilmek için emekliler iş gücü piyasasına dahil edilmiştir. Devlet doğum artışını sağlayabilmek için halkı evlilik ve doğuma teşvik etmeye çalışmıştır.
İlginizi Çekebilir: Meritokrasi Nedir? İş Kültüründe Önemi Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..