Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Design Thinking Nedir| NEDİR?
Tasarım odaklı düşünme deyince çoğu kişinin aklına hemen hemen grafik tasarım gelecektir veya “tasarım” terimini tek başına kullandığımızda çoğu insan kıyafet hakkında ne düşündüğümüzü ya da bunları nereden aldığımızı sorar. Ancak “tasarım düşüncesi” yaklaşımı, estetiğe dikkat etmekten ya da fiziksel ürünler geliştirmekten çok daha fazlasını ifade eder. Tasarım düşüncesi, bir problem çözme yöntemidir. Tasarım Odaklı Düşünme, problemi çözmek için insan odaklı bir yaklaşım sergiler. 1960’lı yıllardan günümüze kadar büyük insani problemlerin çözümünün yanı sıra yazılım çözümleri ve müşteri ürünleri tasarlamak için de kullanılır.
Tasarımcı olun veya olmayın müzikten edebiyata, bilimden ticarete pek çok alanda tasarım odaklı düşünmek mümkün hatta bir bakıma gerekli bile sayılabilir. Tasarım odaklı düşünme, yani “design thinking” hangi işi yapıyor ya da hangi sorunu çözüyor olursanız olun, size yeni bir düşünce sisteminin kapısını aralar.
Design Thinking yaklaşımının mimarlarından biri olan IDEO firmasının CEO’su Tim Brown bu yaklaşımı en kapsayıcı şekilde aşağıdaki gibi açıklıyor;
“Design Thinking; iş başarısı için gereksinimleri, teknolojinin imkanlarını ve insanların ihtiyaçlarını birleştirmek için tasarımıncının yöntemlerinden yararlanan inovasyonu yaratma amacıyla kullanılan, insan merkezli bir yaklaşımdır.” Yani Tasarım odaklı düşünce, görsel tasarım ile ilgili değil, düşünce tasarımı ile ilgili konuları ele alır. Design Thinking olarak adlandırılan yöntem, herhangi bir iş veya mesleğin başarılı sonuçlarlar elde etmesi için kullanılan, tekrarlanabilir bir problem çözme protokolüdür. Merkezinde insanı bulundurduğu için sistematik olarak insani düşünce yapısının süreçlerini inceler ve çözüme ulaşmanız için size bir yol haritası sunar. Dünya çapındaki birçok girişimci ve lider tarafından kullanılan bu düşünce stratejisi, empati, tanımlama, düşünme, prototip oluşturma ve test etme süreçlerinin tümünü içerir.
DESİGN THİNKİNG YAKLAŞIMININ ÖNEMİ NEDİR ?
Bu yaklaşım sayesinde;
- İş ihtiyaçları karşılanır.
- Tasarım yöntemlerini ve metotlarını kullanarak insan ihtiyaçları karşılanır.
- Yöntem ve metotları kullanırken sorunla karşılaşan kişi kim, neye ihtiyacı var gibi sorularla empati yapar.
- Müşteriyi ve içinde bulunduğu bağlamı derin anlamayı ve çözümlemeyi bu çözümlemeden yola çıkarak çözüm önerileri geliştirmeyi sağlar.
Design Thinking her aşamada müşteri ve tüm paydaşlarıyla birlikte çalışmayı amaçlayan bir çözüm geliştirme yaklaşımıdır.
Design Thinking Nedir| Design Thinking Kullanım Alanları
- Yöneticiler
- İnsan Kaynakları Uzmanı
- Pazarlama Uzmanları
- Yazılım, Teknoloji ve İnovasyon Uzmanları
- Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Uzmanları
Design Thinking Nedir| Tasarım Odaklı Düşünme Aşamaları
Aşama 1: Empati Yapın.
Tasarım odaklı düşünme sürecinin ilk aşaması, genellikle kullanıcı araştırması yoluyla çözmeye çalıştığınız problemin empatik bir şekilde anlaşılmasını sağlar. Empati, tasarım odaklı düşünme gibi insan merkezli bir tasarım süreci için çok önemlidir, çünkü dünya hakkındaki kendi varsayımlarınızı bir kenara bırakmanıza, kullanıcılara ve onların gereksinimlerine dair gerçek bir anlayış kazanmanıza olanak tanır.
Empatiyi dinleyerek, deneyimleyerek, araştırarak ya da gözlem yaparak kurabiliriz. Sahip olduğumuz herhangi bir problemi çözmek için çıktığımız yolculuğa empati yapmaya başlayarak, problemlerin nedenlerini keşfedebiliriz.
Aşama 2: Fırsat ve Problem Alanlarını Tanımla
Eğer başarıyı hedefliyorsanız, büyük resmi görmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Bu nedenle, öncelikle sorunları tanımlamalısınız. Ardından ise hangi eylemlerin sizi hedeflerinize daha fazla yakınlaştıracağını belirlemeniz gerekiyor. Bunun için rengini kendinizin belirlediği kağıtlara problemler, çözümler, alternatif çözümler, yeteneklerim ve önemli olduğunu düşündüğünüz benzeri başlıklar atabilirsiniz. Başlıkların altını doldurdukça hangi noktaları bir araya getirmeniz gerektiğini daha iyi keşfedeceksiniz. Belki bu başlıklar bir araya geldiğinde aklınızda hiç olmayan bir çözümün farkına varacaksınız. Aklımız her ne kadar sonsuz bir uçurum olsa da bazen soyut kavramları görselleştirmek ve somut olarak bir araya getirmek başarı yolculuğunuzu daha iyi tanımlamamızı sağlayabiliyor.
Aşama 3: Fikir Geliştirin.
İlk iki aşamadaki sağlam bilgi birikimi, “kutunun dışında düşünmeye” başlamanız için yeterli farkındalığa ulaşmanızı sağlamıştır. Bu aşamada, artık yenilikçi çözümleri tanımlamanın alternatif yollarını arayabilirsiniz. Kullanıcı ihtiyaçlarını anlayarak tanımladığımız problemin çözümü için fikir üretmeyi amaçlar. Bu aşamadaki üretilen her fikir çok değerlidir ve kendi fikrimize sıkı sıkıya bağlı olmamalıyız.
Aşama 4: Prototipleyin yani Çözüm Oluşturmaya başlayın.
Bu aşamanın amacı; belirlenen soruna mümkün olan en iyi çözümü bulabilmektir. Olası çözümlerin prototipleri, kullanıcılarla test edilir. Prototipleri adeta kumdan kale yapmak gibi düşünebilirsiniz. Prototip, az emek ile üretebileceğiniz, duygusal bir bağ kurmadan kolayca yinelemekten çekinmeyeceğiniz, sadece son ürüne giderken geri bildirim toplamanıza yardımcı olacak bir tür araç olarak düşünülmelidir.
Aşama 5: Değerlendir
Bu aşamada; bir önceki aşamada yapılan testlerden aldığımız geribildirimler ile değerlendirme yaparız. Bu değerlendirmeler sonucunda gerekli düzenlemeler ve iyileştirmeler yaparak önerilen çözümü tekrar test edebilir veya tamamen farklı bir fikirle Design Thinking sürecine devam edebiliriz.
Design Thinking yaklaşıma ait daha genel notlarımla yazımı bitiyor ve yararlı olmasını umuyorum ;
Tasarım odaklı düşünme, kavrayışın ilk aşamasında anında görünür olmayan alternatif stratejileri belirlemek amacıyla problemleri yeniden tanımlamak için , çabaladığımız bir süreçtir. Tasarım odaklı düşünme yani Design Thinking kişiye yani bizlere problemlerin çözümünde çözüm odaklı bir yaklaşım sunar.
Son olarak yazıma Design of Business yazarı Roger Martin’nin sözü ile bitiriyorum.Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederimJ
“Tasarım odaklı düşünen şirketler; en güçlü rekabet avantajı sağlayan bileşim olan inovasyon ve verimliliğin her ikisinde de ilerleme sağlamak üzere işlerini sürekli şekilde yeniden tasarlamak zorundadır.” – Design of Business yazarı Roger Martin
İlginizi Çekebilir: Geleneksel İşler Dijitalleşiyor
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..