Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Dijital Obezite Nedir?
Bir teknoloji çağı olarak bilinen bu dönem de, teknolojik araçlar, internet, iletişim ağları gibi ağlar hayatımızda vazgeçilmez bir konuma gelir. Günümüz de her şeyi kolaylaştıran teknoloji bilinçsiz kullanım ile bazı olumsuz sorunlara da yol açmaktadır.
Dijital obezite, birçok ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlayan fiziksel obezitenin dijital hayattaki karşılığı denilebilir. Yani, bir kişinin gereğinden fazla dijital tüketimi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunu olarak ifade edilir. Bir kişinin gün boyu teknolojiye bağlı yaşamasıyla verilen içerikleri tükettikçe fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz sorunlar yaşayabilir ve zamanla birey dijital obeze dönüşür. Hiç elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlar, saatlerce vakit geçirdiğimiz sosyal medyalar ve başından hiç kalkmadığımız televizyon ve dijital içerikler sayesinde kişiler günün birçok önemli bölümünü bitirir. Bu geçirilen süre içerisinde kişiye hiç durmaksızın veriler aktarılır. Teknoloji toplumunda küreselleşmeyle birlikte gelen dijital içerikler çok hızlı bir tüketim oranına sahiptir. Bu bağlam da ortaya çıkan birçok dijital hastalık vardır. Bunlara örnek olarak;
Tıkınmalı İzleme (Binge-waching)
Bir televizyon programının veya bir dijital içeriğin birden fazla bölümünü ara vermeden hızlı bir şekilde arka arkaya izleme anlamına gelir. Tıkınmalı izleme bir dijital sağlık sorunu olarak bilinir. İzleyici arka arkaya izledikleri içeriklere bağımlı hale gelir. Bir kere de biz dizinin veya programın bütün bölümlerini izleyip bitirme isteği izleyiciyi yeni içerik arayışına ve tüketmeye iter. Bu döngüden çıkamayan bireyler bağımlı bir kullanıcı haline gelirler. Dijital medya, izleyiciye birçok bilgi, dizi, film, daha fazla içerik ve alış veriş sunarak kullanıcıların veya izleyicilerin daha fazla vakit geçirmesini sağlar. Bu da izleyici de bir süre sonra daha fazla vakit geçirme arzusu uyandırır. Dijital ortamda veri akışına maruz kalmak da dijital obeziteye yol açabilir.
Nomofobi
Cep telefonundan uzak kalma korkusu olarak tanımlanan nomofobi günümüzün yeni dijital bir rahatsızlığı olarak bilinir. Yapılan araştırmalara göre bir kişi günde ortalama olarak 2617 kez telefona baktığı saptanmıştır. Bu oran bağımlı kişiler de daha da artış gösterir.
Ego Sörfü
Kişinin kendi adını internette aratması ve profilini, paylaştığı fotoğrafları uzun uzun incelemesidir.
Photolurking
Sosyal medya da sürekli olarak başkalarının fotoğraflarını incelemek ve bunu yapmaktan kendini alıkoyamamaktır.
Siberhondrik
Hasta olduğunu düşünen ve internette arattığı bilgilere göre kendi kendine teşhis koyma sorunudur.
Bunların yanı sıra fiziksel boyutu da vardır. Örneğin; mouse veya klavye hastalığı; aşırı bilgisayar kullanan kişilerin bir süre sonra el hareketlerin de, tendom, kas ve diğer dokular da sorun yaratması gibi birçok sağlık problemine yol açar.
-Bütün bu sorunların dijital obezite başlığı altın da incelenmesinin nedeni ise kendi başına obezitenin gösterdiği özelliklerle dijital obeziteninkiler uyum sağlaması ve bu dönemin en önemli sorunlarından biri olmasıdır. Vücudun yakabileceğinden, işleyebileceğinden ve kullanabileceğinden fazla kalori alması gibi zihne gereğinden fazla bilgi, bildirim ve averi akışı almanın sonucun da ortaya çıkması ve beraberinde aşağıdaki sorunları getirmesi olarak açıklanabilir.
Dijital Obezitenin Yol Açtığı Bazı Sorunlar
- Dikkat dağınıklığı,
- Konsatrasyon ve odaklanma sorunu,
- Yüz yüze iletişim de azalma,
- Sosyal hayattan kaçınma ve gerçek hayattan uzaklaşma,
- Akademik gelişim de olumsuz etkilenmeler,
- Sorumluluk almaktan kaçınma,
- Kas ve iskelet ağrıları vs. beden sorunları,
- Dijital göz yorgunluğu ve diğer göz sorunları,
- Uyku bozukluğu,
- Anksiyete, depresyon vb psikolojik rahatsızlıklar,
- Davranışsal bağımlılık,
- Aile içi zayıf iletişim,
- Sürekli veri ve bilgi akışından dolayı bedensel ve zihinsel yorgunluk,
- Fiziksel obezite
Dijital Obeziteye Karşı Nasıl Önlemler Alınabilir?
- Dijital ortamlarda, hızlı, yoğun, aşırı ve dağınık geçirilen zamanların, yoğun bir şekilde maruz kalınan bilgi, bildirim ve veri akışının insan bedeninde ve zihninde oluşturduğu yorgunluğun farkına varılması ve teknolojiyle geçirilen zamana bir sınır konulması gerekir.
- İnternet, sosyal medya, akıllı telefon, televiziyon, djital oyun veya içerikler gibi platformlara tamamen bir sınırlandırma getirmek mümkün değildir. Bu yüzden bu mecraların bilinçli bir şekilde tüketilebilmesi için ‘dijital okuyazarlık’ becerilerinin öğrenilmesi ve geliştirilmesi gerekir.
- Teknoloji ve ekran kullanımına kısa molalar verilerek ‘dijital diyet-detoks veya dijital oruç’ yapılabilir.
- Gereksiz bilgi ve zararlı bilgileri zihinden arındırmak iyi bir önlem olabilir.
- Dijital dünyaya sınır koyup gerçek hayata dönebilmek iletişim, sağlık gibi birçok bağı güçlendirir.
Covid-19 Dönemin de Dijital Obezite
2020 Mart ayın da ülkemiz de görülen covid-19 hayatımızın her alınını etkiledi. Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ‘son 2.5 yıl da teknoloji sayesinde bu sürecin daha kolay yürütüldüğünü ve eski dönemler de aşının bulunması yıllar alırken teknoloji sayesin de bu durumun daha da kolaylaştığını fakat insanoğlunun çok daha riskli bir salgınla karşı karşıya geldiğini ve bu salgının ‘dijital obezite’’ olduğunu belirtti. Getirilen yasaklar, kısıtlamalar ve pandemiyle birlikte fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik anlamda da birçok değişikler yaşandı. Bütün dünyayı etkileyen covid-19 ile birlikte başta eğitim, iletişim, alış veriş vs. olmak üzere hızlı bir şekilde dijital yaşama geçiş yapıldı. Bu döneme girişle We Are Social ve Hootsuite Ocak ayı Dijital 2020 raporuna göre dünya da ortalama 4.5 milyon kişinin internet kullandığı saptandı. Bu oran küresel nüfusun %59’ a denk gelinmekte ve ülkemizde 62.7 milyon internet kullanıcısının bulunduğu saptanır. Ortalama olarak ülkemiz de bir kişi 7 saat 57 dakika dijital mecralara vakit ayırdığı da araltımalar sonucu saptanır. Pandemi koşulları ile dijitalleşmenin etkisi çok daha fazla artış gösterdi. İnternete, sosyal medyaya, dijital içeriklere, dijital oyunlara bu dönem de bağımlılık daha çok arttı ve içerikler hızlı bir şekilde tüketilmesiyle dijital obezite riski daha da arttı.
İlginizi Çekebilir: Yeşil Mutabakat Eylem Planı Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..