Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Edebi türler arasında en çok ilgi gören türlerin başında gelen efsaneler farklı hikayeler ile dilden dile, kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze ulaşmıştır. Geçmiş zamandan günümüze kadar gelmiş olan efsane örnekleri incelendiğinde görüleceği gibi her efsanenin kendilerine has özellikleri vardır. Hemen hemen her toplumun kendine ait kültürel öğeleri de içinde barındıran efsaneleri vardır. Bu hikayeler genellikle yazının olmadığı dönemlerde oluşturulduğu için sözlü kültürün bir unsuru olarak değerlendirilmektedir. Geçmişi çok eskiye dayanan efsane örnekleri de her dönem yoğun ilgi görmüştür. Peki, efsane nedir? Nasıl oluşmuştur? Kısa efsane örnekleri ile “efsane nedir?” sorusunu detaylıca ele aldığımız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Efsane Nedir?
Farsçadan Türkçeye girmiş bir kelime olan efsane, sözlü kültür ortamının bir ürünüdür. Efsaneyi kısaca halk arasında oluşturulmuş olan ve dilden dile anlatılan hikayeler olarak tanımlayabiliriz. Efsanelerde, uzun yıllar boyu gerçekten olmuş gibi anlatılan olağanüstü olaylar ve gerçek ya da hayali kahraman figürleri yer alır. Çoğunlukla tabiatüstü olaylar ve kişiler anlatılır. Efsanelerde yer alan olaylarda yer ve zaman kavramı belli değildir.
Her toplumda, o topluma ait efsaneler ile karşılaşmak mümkündür. Ancak bu efsanelerin tümünün ortak özelliği gerçeklikten uzak yani olağanüstü öğeler taşıması ve çok eski dönemlerden itibaren kimin anlattığı belli olmadan günümüze kadar gelmiş olmasıdır. Efsaneler, inanışlar üzerinden etkili olduğu için toplum geleneklerinin korunmasında ve toplumsal özelliklerin sağlanmasında önemli bir nitelik taşır. Aynı zamanda açıklanamayan olaylara çözüm getirmesi, örnekler vermesi, nasihat vermesi, toplum kurallarına katkı sağlaması gibi toplumsal işlevleri de vardır.
Efsaneler Nasıl Oluşturulur?
İnsanlar efsanelerin oluşumu sürecinde aktif olarak rol alır. Efsaneler geçmiş dönemlerdeki kahramanlık olaylarının zaman içerisinde nesilden nesle aktarılarak günümüze kadar ulaşmış halidir. Büyük bir bölümü gerçek olaylara dayanan efsanelerde genellikle halk kahramanları ön plana çıkmaktadır. Efsaneler oluşumları sırasında insanlar ve onların yaşadıkları coğrafi bölge ile tarihten yoğun olarak beslenir. Efsanelerde temel olarak sırrı çözülemeyen gizemli konulara yer verilir. Ayrıca efsaneler ait oldukları milletin kültür ve yaşam koşullarının da etkisinde kalarak ortaya çıkabilir. Efsanelerin oluşumunu açıklayabilmek için öncelikli olarak efsanelerin köklerini araştırmak gerekir. Çünkü efsaneler oluşumları sırasında beslendikleri kaynaklara ve köklerine göre farklılık gösterir. Efsane örnekleri incelendiğinde bu durum daha da net bir şekilde görülür. Bu kaynaklar;
- Mitolojik kökler,
- Tarihi kökler,
- Dini kökler,
- Hayli, fantastik kökler, olarak sıralanabilir.
Tarihin İlk Efsanesi Nedir?
Bilimin henüz gelmemiş olduğu çok eski çağlarda insanlar doğada oluşan ve karşılaştıkları birçok olayı anlamaya ve anlamlandırmaya çalışmışlardır. Fakat dönemin imkanları ile bazı olayların anlamlandırılması pek de mümkün olmamıştır. Bu nedenle insanlar olayları kendi bakış açılarıyla olağanüstü özellikler de ekleyerek bakmaya ve anlamaya çalışmıştır. Tüm bu çabalar sonucu ortaya çıkan efsaneler yüzyıllar boyunca kuşaktan kuşağa yayılmaya devam etmiştir. Efsanelerin ortaya çıkışı son derece eskiye dayanır. Yazının olmadığı dönemlerde sözlü olarak doğmuş ve günümüze kadar ağızdan ağza yayılmıştır. İlk oluşan efsane net olarak bilinmemekle birlikte bazı ünlü Türk efsane örnekleri şu şekilde sıralanabilir;
- Uygur Efsanesi
- Göktürk Efsanesi
- Altay Yılan Dağı Efsanesi
- Karacadağ Efsanesi
- Pamukkale Efsanesi
Kısa Efsane Örnekleri!
Tarih boyunca anlatılan efsane örnekleri her dönem kişilerin oldukça ilgisini çekmiştir. Efsanelere konu olan öykülerin bazıları akla ve mantığa uymazken, bazılarının ise yaşanma ihtimali olduğu düşünülür. Anlatılan efsane örnekleri ait olduğu toplum tarafından güçlü bir şekilde benimsenmiştir. Bu nedenle kişiler anlatılan efsanelerin gerçekleşmiş olduğuna daha sıkı bir şekilde inanmışlardır.
İşte bazı ünlü efsane örnekleri!
Leyla ile Mecnun
Birbirine kavuşamayan aşıklar Leyla ile Mecnun dilden dile anlatılmış ve neredeyse herkes tarafından bilinen bir efsanedir. Efsaneye göre kavuşamayan iki aşıktan Leyla’nın ettiği “Allah’ım iki yıldız olalım, gökte yan yana duralım, yılda bir kez bizi kavuştur!” duası kabul olur ve ikisi birden yıldız olarak yan yana göğe yükselirler. O gün bu gündür, gökte yan yana parlayan bu iki yıldız, yılda bir kez obaların yayladan dönüş zamanında birleşmekte ve tekrar ayrılmaktadır. Onları birleşirken görenlerin de duaları anında kabul olmaktadır.
Kız Kulesi Efsanesi
Bu efsane Roma döneminde geçmektedir ve Yunan mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası olarak kabul edilen Afrodit’in rahibelerinden biri olan Hero adlı biri Kız Kulesi’nde görev yapmaktadır. Hero’nun görevi rahibelik olduğu için evlenmesi ve aşk yaşaması yasaktır. Hero bir gün bir tören için Kız Kulesi’nden ayrılıp karşı kıyıya geçer ve kıyıda Leandros adında bir başka rahiple karşılaşır. Hero o sırada Leandros’a aşık olur. Tören biter ve sonrasında Hero tekrar Kız Kulesi’ne döner. İki aşığın buluşabilmesi için Leandros’un gizlice yüzerek Kız Kulesi’ne gelmesi gerekir. Hero gece olunca Kız Kulesi’nin balkonuna çıkar ve bir fener yakar. Feneri gören Leandros buz gibi sularda yüzerek Kız Kulesi’ne ulaşır. Bir süre bu şekilde buluşan aşıklar, çok mutludur. Yine birgün Leandros sevgilisi Hero ile buluşmak için kıyıya gelir ve feneri görerek yüzmeye başlar ancak rüzgarın etkisiyle fener söner o sırada Leandros yolu bulamaz ve boğularak ölür. Sevgilisinin öldüğünü gören Hero buna dayanamaz ve kendini Kız Kulesi’nden boğazın soğuk sularına bırakır ve ölür. Sonrasında Romalılar bu efsaneye göre Kız Kulesi’ne Leandros Kulesi adını vermişlerdir.
Bu yazımızda daha yazının olmadığı dönemlerden itibaren var olan efsane nedir’i ele aldık. Son derece ilginç özellikler taşıyan efsane konusunu efsane örnekleri ile tanıttık. Keyifli okumalar dileriz.
İlginizi Çekebilir: 3 Maddede İçerik Pazarlaması Neden Önemli?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..