Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
İletişim hepimizin hayatında var olan kavramlardan biridir ve insanı diğer canlılardan ayıran en temel nokta iletişim ise becerilerine sahip olmasıdır. Konuşma şeklimiz ve tavrımız kendimizi yansıtmanın en etkili yolları arasında yer alır. Doğru ve etkili kişilerarası iletişim için diksiyon son derece önemlidir. Diksiyon, kendimizi diğer insanlara doğru bir şekilde ifade etmek ve dolayısıyla kendimizi yansıtabilmemizi sağlar. Etkili bir diksiyon, aktarmak istediğimiz duygu ve düşüncelerimizi karşı tarafa sağlıklı bir şekilde aktarabilmemize yardımcı olur. Diksiyon, diksiyon tekerlemeleri gibi bazı özel tekniklerle geliştirilebilir ve daha etkili kullanılabilir. Kalıcı bir diksiyon gelişimi için günlük konuşma alışkanlıklarınızı düzenlemeli ve diksiyon çalışmalarında kullanılan diksiyon tekerlemeleri için yeterli zamanı ayırmanız gerekir.
Bu yazımızda tüm yönleri ile ele aldığımız diksiyon konusundan ve diksiyon tekerlemeleri ile evde diksiyonunuzu geliştirebilmenizin yollarından bahsedeceğiz.
Diksiyon Nedir?
Evde diksiyon çalışma yöntemleri ve diksiyon tekerlemeleri konusuna geçemeden önce “diksiyon nedir?” sorusunu cevaplayabiliriz. Kelime kökeni olarak Latince bir kelime olan diksiyon; güzel ve etkileyici konuşmak, kullanılan dilin özelliklerini ve yapısını tanımak, dili en etkili biçimde kullanmak, sesin yapısının inceleyerek konuşma sanatını sağlıklı bir şekilde kullanmak gibi faaliyetlerin tümünü kapsar. Konuşurken kelimelerin vurgu ve tonlamalarına dikkat etmek, jest, mimik gibi noktaları etkili kullanmak da diksiyon kapsamı içinde incelenebilir. Diksiyon hayatımızın her alanında büyük öneme sahiptir. Gerek iş görüşmelerimizde gerekse sosyal hayatımızda diksiyon kendimizi karşıya net şekilde anlatmamıza ve iletişim problemlerine daha kalıcı çözümler üretmemize yardımcı olur. Diksiyonu gelişmiş ve bunu etkili bir şekilde kullanabilen insanlar iş ve sosyal yaşamlarında kolaylıkla iletişim kurabilirler ve kendilerini net bir şekilde ifade edebilirler.
Evde Nasıl Diksiyon Çalışılır?
İnsan sosyal bir varlıktır ve iletişim insani bir süreçtir. Bu noktada insan, çevresini gözlemlemek ve bilgilerini aktarmak ister. Diksiyon becerileri de insanın çevresini anlamlandırma ve bunu aktarma sürecinde son derece önemli bir konuma sahiptir. Herkes akıcı bir şekilde konuşmak ve karşısındaki kişi üzerinde iyi bir etki bırakmak ister. Bu nedenle diksiyona önem vermek ve geliştirmek için çalışmalar yapmak gerekir. Peki, diksiyonu geliştirmek için evde neler yapılabilir? Konuşurken dil sürçmelerinin önüne geçerek akıcılığın sürdürülmesi için yapılan tüm çalışmalar diksiyon egzersizleri arasında yer alır. Bunlar artikülasyon çalışmaları, kalem egzersizleri, telaffuz alıştırmaları, sesli konuşma, taklit etme, nefes egzersizleri ve diksiyon tekerlemeleri gibi etkinliklerdir. Bu çalışmalar evde de düzenli olarak yapıldığında hayatınızdaki dönüştürücü etkisini gözle görmek mümkündür. Evde diksiyonunuzu geliştirmek için diksiyon kitapları okuyarak kelime dağarcığınızı geliştirebilir, konuşurken sesinizi kaydedebilir ve böylece yaptığınız hataları daha net görebilirsiniz. Aynı zamanda yüksek sesle haber spikerlerinin ya da program sunucularının seslerini taklit etmeniz de sesinizin farkına varmanıza ve kontrolünü sağlamanıza yardımcı olurken vurgu ve tonlama çalışmaları için de iyi bir fırsat olacaktır. Tüm bunlar bir araya geldiğinde diksiyon becerilerinizde büyük bir ilerleme kaydetmiş olacaksınız.
Tekerlemelerin Diksiyon Gelişimi için Faydaları Nelerdir?
Çocukluğumuzda çok sevdiğimiz tekerlemeler diksiyon çalışmalarında karşımıza çıkmaktadır. Diksiyon tekerlemeleri, diksiyon çalışmaları için kullanılan en etkili yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkar. Radyo ve Televizyon ya da medya eğitimi veren farklı alanlarda diksiyon derslerinde, diksiyon tekerlemeleri bolca okutulmaktadır. Çünkü diksiyon tekerlemeleri, düzgün konuşma çalışmalarının teorik kısmından çok uygulamaya dönük, pratik kısmına geçilen egzersiz bölümünü kapsar. Diksiyon tekerlemeleri; kelime dağarcığımızı oldukça geliştirirken eğlenceli içerikleri ile de bizi eğlendirebilir. Aynı zamanda tekerlemeler telaffuz zorluklarına neden olan dudak tembelliğini de ortadan kaldırma konusunda etkili çalışmalar arasında yer almaktadır. Bununla birlikte bir olay örgüsüne sahip olan benzer sözcüklerden yapılan uzun ifadelerin diksiyon tekerlemeleri arasında daha kullanışlı olduğu görülmektedir. Diksiyon çalışmaları, konuşma sırasında ortaya çıkan problemleri en aza indirmeyi hedefler. Diksiyon tekerlemeleri evde kendi kendinize yapacağınız diksiyon çalışmaları için oldukça etkili olacaktır.
Etkili Diksiyon Tekerlemelerine Örnekler!
Diksiyon çalışmalarınızda kullanabileceğiniz diksiyon tekerlemeleri için birkaç örneği şu şekilde sıralayabiliriz:
- Pınarbaşı’nın pimpirik pompacısı Pötgürgeli pazvantoğlu pusatçı, paskalyadan palaskasız pisbıyık paskal Pasin, pülümürlülere pülverizatörün Türkçesini satmış. Pülverizatörün Türkçesi mi ne? Püskürteç.
- Sazsız sözsüz, sarsıntısız bir yaz meşesi için işsiz, sessiz, serseri bir Sivrihisarlı isteyişimizin sızısını size serzenişlerle anlatamam ki.
- Adem madene gitmiş. Adem madende badem yemiş. Madem ki Adem madende badem yemiş, niye bize getirmemiş.
- Vıdıvıdıcı ve vırvırcı Vanlı Veli’nin vefalı vatandaşı Vahit vatanseverine veda edip vilayette vola vura vura vayvaycı Vicdani ve Viranköylü Vahap’la karşılaştı.
- Özbeöz’ün özbeöz Ödemişli öngörülü öğretmeni Özgüraslan ile Özgülaslan özellikle özerk ön öğretimde öylesine özverili övünç verici ve övgüye değer kişiler ki, hani tüm öğretim örgütleri içinde en özgün örnek onlardır, diyebilirim.
- Büyük büyük büyülteçli, babacan Babaeskili bonboncu Bilal’le Bigalı bıngıldak Bahir’in bön bön bakışlarına, bomboş büyülü, büyük büyük laflarına kızıyordu. Bir berbere, bir bibere bre berber beri gel biber al, diyordu.
Seçtiğiniz tekerlemeyi yüksek sesle okuma çalışmaları yapabilir ve hatta ağzınıza bir kalem yerleştirerek çalışmalarınızı devam ettirebilirsiniz. Dil kaslarımız da tıpkı göz ya da kol kasları gibi çalışmalarla gelişir. Bu nedenle dil kaslarımızın gelişimi diksiyon gelişimine de büyük oranda katkı sunacaktır. Dil kasları gelişimi için sakız çiğnemek ve dil yuvarlama hareketleri de oldukça geliştirici olacaktır.
Bu yazımızda hayatımızda oldukça önemli bir konuma sahip olan diksiyon konusundan bahsettik. Diksiyon tekerlemeleri ile evde diksiyon gelişiminizi desteklemenize yardımcı olacak çalışmalar yapabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.
İlginizi Çekebilir: Metafor Nedir? Nasıl Kullanılır?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..