Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Fed| Fed Nedir?
Fed nedir? 1906 yılında Büyük San Francisco depremi, 1 sene sonrasında 1907’de ABD’de ekonomik kriz ortaya çıkar ve art arda yaşanan olaylar ülke ekonomisini oldukça geriletir. O dönemde paranın bağlı olduğu bir kurum yoktu ve ayrı ayrı iki kurum tekelleşme çabasına girmişti, 1907 krizinin temeli budur.
ABD önlem almak istedi ve 1913 yılında Amerika Merkez Bankası’nı kurdu. FED’in açılımı Federal Rezerv Sistemi’dir ve bu sistem içerisinde yer alan bankalardan oluşmaktadır. Belirtmek gerekir ki başta J. P. Morgen olmak üzere Jonh D. Rockefeller’ın da dahil olduğu sekiz ailesinin çabası sonucunda kurulmuştur. 1913 yılında görevi istihdam sağlamak, uzun vadeli faiz oranlarını belirlemek ve fiyat istikrarını korumaktı.
Fed Nedir| 1929 Ekonomik Buhranı
Yıl 1929, Amerika’da Büyük Buhran dönemi. Bu kriz sadece ABD’yi değil başta Avrupa olmak üzere bütün dünyayı etkiledi ve bu süreçten sonra aynısı yaşanmaması için yetkileri arttı. Zaman içerisinde de ABD’nin para politikasını yöneten tek kurum haline geldi.
100 yıldan daha uzun bir süre sonunda bu görevler epey genişledi. Günümüzde merkez bankasının görevi bir merkez bankası göreviyle aynıdır; ABD doları basmak ve bu parayı dağıtma yetkisine sahip olan tek kurum. Doların dünya üzerinde değer kazanması için çalışan ve ABD para politikasını elinde tutan kurum da diyebiliriz. Bunun yanı sıra; yerel likidite ihtiyaçlarına cevap vermek, finansal sistemin istikrarını sağlamak, ABD devletleri ve yabancı resmi kurumlara finansal destek sağlamak, bankacılık faizlerini düzenlemek, ülkenin para arzını yönetmek, tüketicilerin kredi haklarını korumak, kriz yönetimini sağlamak.
Fed Nedir| Merkezi Nerededir?
Ana merkezi Washington’dadır ve bunun dışında 12 adet şubesi bulunmaktadır. 5 ayrı organdan oluşmaktadır. Bunlar; Yönetim Kurulu, 12 Federal Rezerv Bankası, Federal Serbest Piyasa Komitesi, Üye Bankalar ve Danışma Komisyonu’dur. Yalnız bunlar birbirinden bağımsız değil. Her organın aldığı karar diğerine de iletiliyor ve kurum bir bütün halinde çalışıyor. Ayrıca 12 bölgede bulunan kurumlarda da ayrı ayrı yönetim kurulu bulunmaktadır. Günümüzde yönetim kurulu başkanı ise 24 Ocak 2018’den itibaren görev başına gelmiş olan Jerome Powell.
Yönetim kurulu başkanı senato tarafından belirlenir. Öncelikle ABD başkanı adayı belirler ve bu karar senatoya gider, senato onaylarsa FED başkanı görevine başlayabilir. Yalnız kavram kargaşası yaratmamak adına konuyu açalım. Özel bir kuruluştur, denetlenemez ve her zaman bağımsızlık özelliğini koruması gerekmektedir. Ayrıca sermayesi üye bankalara aittir. Daha kesin bir ifade ile merkez bankası değildir, merkez bankası görevini üstlenen bir kurumdur.
Diğer merkez bankalarından ayıran diğer bir önemli nokta ise dolar’ın diğer bütün para birimlerinden daha istikrarlı olması. Yani abd merkez bankası sadece Amerika’yı ilgilendirmiyor, büyük resme bakacak olursak hepimizi ilgilendiriyor. Bu yüzden merkez bankasının faiz kararlarını hepimiz takip ediyoruz ki günlük tükettiğimiz ürünler olsun, akıllı telefon gibi daha uzun süreli tüketim ihtiyaçlarımız olsun, bunların fiyatının dolarla değişeceğini biliyoruz. FED’i bu kadar önemli bir kurum haline getiren de tam olarak budur.
Umarım sizlere FED nedir, FED’in önemini anlatabildik.. Diğer içeriklerimizde görüşmek üzere..
İlginizi Çekebilir: Neden Üret(e)miyoruz?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..