Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
NEDİR?
Mekatronik mühendisliği genel olarak tanımlayacak olursak multidisipliner bir mühendislik programıdır. İçerik olarak ise mekanik, elektronik, yazılım odaklı derslerin alındığı bir programdır. İlk sene her mühendislik bölümü gibi havuz dersleri olan Matematik, Fizik, Lineer Cebir gibi dersleri alınır. Ek olarak ise Mekatroniğe giriş dersleri alınır. İkinci yıl Termodinamik, Mühendislik Mekaniği, Elektrik Devre Sistemleri gibi bahsettiğim disiplinlerin (mekanik, elektronik, yazılım) giriş derslerini alınır. Sonraki yıllarda ise öğrencinin kendi isteği doğrultusunda seçmeli derslerle yavaş yavaş kendi alanına yönelmeye başlar. Stajlar ise (üniversiteden üniversiteye değişmek üzere) 2. ve 4. yılın Güz Yarıyılı’ nda yapılır.
İŞ İMKANLARI
Her programda olduğu gibi Mekatronik Mühendisliği’ nde de iş imkanı öğrencinin kendini ne kadar geliştirdiğine ve projelerde ne kadar yetkinliğe ulaştığına bağlıdır. Sektör söyleyecek olur isek Mekatronik Mühendisliği mezunları genel olarak Otomotiv ve Savunma Sanayi sektörlerinde kendilerini bulurlar.Bu gibi bilgilere Linkedln aracılığı ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz.Size bir tavsiye hangi bölüm ve üniversite olursa olsun bir Linkedln hesabı açın ve kendinizi o bölümde olduğunuzu gösterin ve şirketlerin sayfasına bakın orada o şirkette sizin üniversitenizden kaç kişinin aktif şekilde çalıştığı gibi nimet değerindeki bilgilere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL İMKANLARI
Mekatronik Mühendisliğinde diğer mühendisliklere göre çok fazlaca çift ana dal ve yan dal imkanınız bulunmaktadır. Bunun başlıca sebebi bölümün multi-disipliner bir bölüm olmasıdır. Örnek verecek olur isek Makine, Bilgisayar, Elektronik ,Elektrik, Biyomühendislik gibi bölümler ile çift ana dal veya yan dal yapma imkanı vardır.(Bu bilgiler kayıt yaptığınız üniversiteye göre değişmekle birlikte daha ayrıntılı bilgiyi Ünversitenizin ilgili departmanından daha detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.
GELECEĞİ NEDİR?
Bölümün geleceği diğer mühendislik bölümleri gibi olabildiğine açıktır. Bölümün tarihine bakacak olursak zaten bir ihtiyaçtan dolayı açıldığı açık bir şekilde ortadadır. Şirketlerin ihtiyacı olan multihuman (yeni bir terim oldu galiba) tabirini en iyi şekilde tanımlayan bölümdür Mekatronik. 40 yıl önce ilk olarak Japonya’ da oluşturulan bölüm yavaş yavaş tüm dünyaya yayıldı ve son 10-15 yıldır ülkemizde kendine yer bulmuş durumdadır. Makineler insanların işlerini ellerinden alacak mitinin en büyük destekcisidir. Çünkü bu makineleri yaratmak için oluşturulmuş bir bölümdür. Kısacası nasıl ki doktorlar hasta kalmayana işsiz kalmayacaksa Mekatronik Mühendisleri de gelecek kalmayana kadar geleceği inşa etmeye devam edecektir (Doktorların işsiz kalmayacağından pek emin değilim ama.)
Yararlı Linkler
https://www.mekatronikmuhendisligi.com (Bölüm içeriği ile ilgili ve merak ettiğiniz her şeyi bu sitede bulabilirsiniz.)
https://www.instagram.com/mechatroniccs/?hl=tri (Mekatronik Mühendisliği ile ilgili yararlı ve ilgi çekici paylaşımlar yapılıyor.)
bologna.yildiz.edu.tr/index.ph (Yıldız Teknik Üniversitesi ‘ nin Mekatronik Mühendisliği Bölümüyle ilgili istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz.)
http://www.pervinkaplan.com/meslek-rehberi/mekatronik-muhendisligi/106 (Bölüm ile ilgili kısa bilgilere ulaşabilirsiniz.)
İlginizi Çekebilir: Otomativ Mühendisliği Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..
Mekatronik mühendisliği güzel hoş iyi meslek ama beni içlerinde ağır basan bilgisayar mühendisliği çekti. Ayrıca iş imkanları çok ama ülkemizde tercih edilmeye başlandığını düşünmüyorum fazla bi şekilde.
Ben de seninle aynı düşüncedeyim, desteklenmesi gereken bir bölüm. Ama şu yönden düşünürsek bu yıl bölüme giriş yapan bir öğrenci 2024 yılında mezun olacak ve şu an bile tüm otomotiv sektörü otomasyon sistemiyle yönetiliyorken 5 – 10 yıl içerisinde bu robotlaşmanın diğer sektörlerde de daha yaygın olacağı düşüncesindeyim.