Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Gıda Teknolojisi, gıda ürünlerinin üretimini, muhafaza edilmesini, ürünlerin kalite ve kontrollerinin sağlanmasını amaç edinmiş bir disiplindir. Aynı zamanda yapısı gereği farklı temel disiplinlerin gücünü de bünyesinde barındırır.
Gıda Teknolojisi Ne İş Yapar?
Gıda Teknolojisi programının temel amacı; sektörün yapısını ve gidişatını kavrayan, ‘gıda ve teknoloji’’yi birbirinden ayırmayan, bu konuda bilgi ve beceri sahibi bireyler yetiştirmektir. Aynı zamanda, teorik bilgi ve beceri kazanımına sahip olmak, bunları pratiğe dönüştürmek de alanın beklentilerindendir. Yine, gıdaların hijyenik ortamlarda sağlıklı olarak üretilmesi, muhafaza edilmesi, paketlenmesi, depolanması ve servis edilmesi aşamalarında gıda kalite kontrollerinin takibinin yapılması da alanın amaçlarındandır.
Alanda çalışmak isteyenler üniversitelerin ‘Gıda Teknolojisi’ bölümünü tamamlayıp, ön lisans diplomasını aldıktan sonra ‘Gıda Teknikeri’ olarak iş hayatına başlayabilirler.
Gıda Teknikeri Görevi ve Tanımı
Gıda Teknolojisi Programı “Gıda Teknikerliği”nin yapısı gereği bilgi ve beceri kazandırma programında farklı temel disiplinlerin gücünü barındıran eğitim programıdır. Program; kişiye yenilikçi yaklaşımlar teşkil ederek küçük, orta ve büyük ölçekte gıda üretimi yapan işletmelerde mühendislere nazaran daha çok uygulama becerisine sahip ara çalışanlar kazandırmaktadır.
Gıda teknikerleri, gıda sanayi ile ilgili kamu (Tarım ve Orman Bakanlığı İl Kontrol Laboratuvarları, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında( meyve sebze ürünlerinin işlendiği işletmeler, et, süt ürünleri, unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmeler, kalite kontrol merkezleri, laboratuvarlar ve ilaç işletmelerinde) çalışabilmektedir.
Görevleri
- İş programı yapmak
- Hijyen kurallarını uygulamak
- Depolama aşamalarının düzenini ve kontrolünü sağlamak
- Değerlendirme öncesi hazırlık yapmak
- Örneği değerlendirmeye hazırlamak
- Örneğin fiziksel, duyusal, kimyasal, mikrobiyolojik değerlendirmelerini yapmak
- Değerlendirme sonrası işlemleri yapmak
- Değerlendirme formlarını doldurmak
- Değerlendirme sonuçlarını yönetmeliğe göre yapmak
Gıda Teknikerinin Sahip Olması Gereken Özellikler
- İş disiplinine sahip olmak
- Laboratuvarda ekipman kullanımına dikkat eden
- El ve parmaklarını iyi bir şekilde kullanan
- Göz ve el koordinasyonunu iyi ayarlayabilen
- Dikkatli ve özenli
- İş güvenliğine önem veren
- Yaşam boyu öğrenme isteğinde olan
Gıda Teknolojisi Vizyon ve Misyon
Vizyon: Gıda sektöründe, güncel teknolojik bilgilerin takibini yapan, inovatifliğe uyum gösteren, üretim ve çeşitliliğin devamlılığına sahip, olduğu yerden gurur duyulan ve öğrenci tercihlerinde ilk sıralarda yer alan bir program olmak.
Misyon: Yeterli teknik eğitim, donanımlı, gözlemci, araştırmacı, kendine güvenen, sektördeki gelişimlere katkısı olan, teknolojik bilgilerin takibini yapan ve koşullara göre uyum sağlayan nitelikli bireyler kazandırmaktır.
Gıda Teknolojisi Programında Alınan Dersler Nelerdir?
Program müfredatında ilk yıl genel kültür nedeniyle; Atatürk İlkeleri, Üniversite Kültürü ve İnkılap Tarihi, İngilizce ve Türk Dili dersleri, alana yönelik bilgi kazandırmak amacıyla; Gıda Teknolojisinde Genel Kimya, Temel Matematik, Gıda Muhafaza ve Ambalajlama Teknikleri, Temel Mikrobiyoloji, Biyokimya, Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Sağlığı Güvenirliliği ve Gıda Mevzuatı, Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu dersleri verilmektedir. İkinci yıldaki dersler ise mesleki yeterliliği kazandırmak için; Bitkisel Yağ Teknolojisi, Et Ürünleri Teknolojisi, Organik Tarım ve Unlu Mamüller Teknolojisi, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Uygulamaları, Hazır Yemek Sistemleri ve Özel Gıdalar Teknolojisi, Gıda Analiz Uygulamaları ve Beslenme İlkeleri dersleri verilmektedir.
Bölümden DGS ile farklı alanlara geçiş imkânı da vardır. Bu bölümler;
- Beslenme ve Diyetetik
- Bitki Koruma
- Bitkisel Üretim ve Teknolojileri
- Gıda Mühendisliği
- Kimya
- Tarımsal Biyoteknoloji
- Tarımsal Genetik Mühendisliği
Gıda Teknolojisi Bölümünü Kimler Okumalı?
Bu bölümü okumak isteyen arkadaşlarımızın iletişimi ve öz güveni güçlü, sorumluluğu olan, planlı, disiplinli, dikkatli, iş güvenliliğine özen gösteren ve grup çalışmalarına yatkın bireyler olması gerekmektedir.
İlginizi Çekebilir: Dijital Obezite Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..