Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Girişimcilik Nedir?
Son zamanlarda girişimcilik furyasıdır gidiyor. Peki girişimcilik nedir Girişimci özellikleri nelerdir? Girişimci; elindeki kaynakları verimli kullanarak bir iş fikrini uygun takım ile hayata geçiren kişi ya da kişilerdir. Girişimci bir iş fikrini DEĞER YARATMAK için uygulamaya koyan bir işletme unsurudur. Risk alır ve iş projesini hayata geçirir. Başka kişilere de istihdam sağlar. Yetenek, birikim ve cesaret özelliklerinin birleşimi girişimciyi meydana getirir. Girişimcilik nedir anladıysak gel bi tarihine inelim.
Girişimciliğin Ortaya Çıkışı ve Girişimciliğin Tarihsel Süreci
Girişimcilik insanlık kadar eskidir, ancak girişimcilikleri tarihsel olarak açıklamak istersek 4’e ayırabiliriz.
1) Kendi Kendine Yetecek Kadar
Burada ilk insanlar, sadece kendilerini yaşayacak kadar üretip, tükettiler. Ticaret yok.
2) İlk Tüccarlar
Burada ilk tüccarlar ticareti doğurarak ve geliştirerek ilk girişimcilik örneklerini görebilirsiniz.
3) Sanayi Devrimi
İngiltere’de sanayi devrimi ile kitlesel üretim başladı ve dünyanın seyri değişti.
4) Günümüzde Girişimcilik
Daha çok teknoloji alanında gelişen sistem, bizlere farklı kulvarlar sağlamakta..
Bazı Markaların Girişimci Tanımları
Apple
“Eski kuralları çağdaş yeniliklerle yorumlayan ve aksiyona geçiren beceri.”
Microsoft
Fayda ve prestij odaklı tüm eylemlerin kesiştiği nokta.”
Pfizer
“Bireyle yetinmeyen, siyaseti kamu yararı aksiyona yönlendiren beceri.”
İkea
“Fikir üreten sıra dışı yöntemleri takdis eden anlayış.”
“Geçmişi gelecekle birleştiren ve şimdiyi yaratan yetenek olarak ifade.”
Girişimcilik 101
Teknoloji Girişimleri İçin;
İlk önce bilinmelidir ki, girişim dünyası derya denizdir ve bu denizleri yalnızca daha çok okuyarak, deneyimleyerek elde edilir. Bu sonuçlar neticesinde aklınıza bir iş fikri gelir ve pazar araştırması yaparak sektör var mı? ürün-pazar uyumu ya da var olan sektör ne kadar büyük? ne kadar büyüme potansiyeli var? gibi soruları sorarak yapılan araştırmalar nihayete erer ve girişimci bunun pazarda tutunabilecek ürün olduğu kanaatine varırsa, beta çıkarılır ve geri bildirim alınır ve ürün geliştirilir.
Hayal edilen fikir zamanla pivot edilerek pazara ve müşteriye uygun hale getirilir ve genellikle hayal edilenden farklı ürün çıkar. Ürün gelişimi bittiği zaman betadan çıkarılır ve ön satışa sunulur ve sonra da eğer satılırsa ön satıştan ürün çıkarılır ve piyasada yerini alır. İşte bir ürün böyle inşa edilir.
Girişimci Olacaksanız ya da Olma Arzusundaysanız;
- Çok çalışacaksınız hem de çok,
- Zorluklar hiç olmadığı kadar çok ve çetin geçecek buna hazır olmalısınız,
- Sosyal bağlarınız yıpranacak, aile/sevgili/eş/dost ile görüşmek zorlaşacak, buna da hazır olmanız gerekecek.
Şimdi de gelin girişimci özellikleri nelermiş onlara bakalım..
Girişimci Özellikleri
İleri Görüşlülük
İleriyi görmezseniz, nasıl önümüzde ki yıllar da örgüt planlama ve aksiyon alacaksınız?
Motivasyon
Bu süreç kolay olmayacak, aksine dediğim gibi zorlu ve çetin geçecek, eğer motivasyonunuzu kaybederseniz hayaliniz gerçekleşmeyecek ve başarısız olacaksınız. Daima motivasyonlu olmaya çalışın, mesela hobi edinin, spor yapın, inanın enerjiniz değişecektir.
Zaman Yönetimi
Zaman yönetimi sizin için çok önemli. Eğer verimli çalışamazsanız, başarılarınız daha çok ötenelecek ve motivasyonunuz düşecektir, zamanınızı iyi yönetin.
Yönetim Becerisi
Yatırımcılar ya da kuluçka merkezleri alacakları girişimlerde ortalama üç ortaklı olan girişimleri seçtikleri, yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıktı. Ekibinizin nasıl yönetileceği tamamen karakteriniz ve yönetme becerinize bağlı.
Planlama
Zamanınızı etkin ve verimli yönetmek için planlama yeteneğine ihtiyacınız var. Sakın ha derin planlamalar içinde boğulmayın.
Finansal Bilgi
Bir girişim yürütülecekse burada mali işler devreye girer. Vergiler, muhasebe kayıtları , finansal tablolar konular gibi finansal bilgi temeliniz yoksa ne yazık ki işiniz fazla yürümeyecektir. Ürünün fiyatlandırılması ve maliyet analizlerini yapmalı ve rakiplerinize kartlarınızı oynamanız gerekecektir.
Müzakere
Müzakere yani anlaşma bu işin olmazsa olmazı biliyorsunuz. Ürününüzün prototipini yaptınız, ürününüzü yatırımcı ya da müşteriye sundunuz? Peki anlaşabildiniz mi?
Müzakerenin 3 Boyutu
- Plan
- Yapı
- Tartışma
Plan
Plan hayatta olmazsa olmayacaklardan. Müzakere edecekken ya da ederken mutlaka ne diyeceğini kestirmen değil bilmen gerek. Girişimcilik planlı olmalıdır yoksa herkesi yorar.
Yapı
Ne hakkında diyeceksin? Nasıl diyeceksin? Ne tonda diyeceksin? Müzakere yapın nasıl olacak? Bunlara iyi çalış..
Tartışma
Yapacağınız müzakere için nasıl bir ortam tasarlıyorsun ya da nasıl bir yapıda yapacağını düşünüyorsun? Ve bu yapıyı ne kadar test ediyorsun?
Sana tavsiyem müzakereye girmeden önce bir beyin fırtınası yapman olacaktır.
HAYIRLI OLSUN GİRİŞİMİNİZİ AÇTINIZ..
Bu içeriğimde sizlere girişimcilik nedir, girişimci özellikleri nelerdir? gibi bir çok konuda bir şeyler anlatmaya çalıştım. Umarım beğenir ve çevrenize önerirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Yalın Startup’tan Öğrendiklerim
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..