Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Girişimcilik son zamanların belki de en büyük fenomeni. Herkes etkinlik düzenliyor, fuckup night’lar yapılarak yapılan hatalar anlatılıyor. Peki girişimcilik türleri neler? Nasıl girişimci olabilirsiniz?
Girişimcilik Türleri
- Kurum içi Girişimcilik
- Ticari Girişimcilik
- Sosyal Girişimcilik
- Devlet (Kamu) Girişimciliği
- Tekno(Sanal) Girişimcilik
Kurum içi Girişimcilik
Kurum içi girişimcilik son zamanlarda epey ilgi görür oldu. Firmalar için en önemli şeylerden biri de çalışan verimliliğidir. Örneğin Facebook, çalışan kişi başı 624.582$ para kazanmaktadır.(2020 yılı geliri 28.07 milyar $). Burada en önemli hususlardan biri çalışanınızın sizin için ya da kendi projesini değerlendirmesine olanak tanımanız.
Kurum içi Girişimciliğe Örnekler
Google News (Google Haberler)
Google News, Krishna Bharat tarafından öne sürülen bir proje. Bunu isteme sebebi ise bu kadar yoğun içeriğin düzgün bir şekilde kürete edilememesiydi. Günümüzde bir çok site news kullanıyor ve arama motorunun altında çıkan “discover (keşfet) kısmı bu news’ten gelen verinin anlamlandırılması ile oluşmakta.
Playstation
Günümüzde deliler gibi satılan ürün olan Playstation aslında bir Sony kurucusu olan Ken Kutaragi‘nin, kızının oyun konsulu tarzında bir prototip yapıp vakit geçirmesi idi. Kutaragi, bunun üzerine 3 aralık 1994’te ilk Playstation’u piyasaya çıkarır.
Postit
Postitler bildiğiniz üzere çok kullanılan bir ürün. 1970’lerin başında 3M firmasının mühendisleri kazara postitleri icad etmişlerdir. Firmanın amacı yapışkan yapmaktı ama bir türlü başaramıyorlardı. Sonrasında ABD’nin en çok satılan kırtasiye malzemesi oldu.
Daha çok örnek için aşağıdaki görseli sizlere sunuyorum..
Ticari Girişimcilik
Ticari girişimcilik, bildiğiniz bir iştir. Herhangi bir ürünü satmanız sizlere “ticari girişimci” ünvanını kazandıracaktır. Tüm devletler en büyük geçim kaynaklardan birini de bu ticari girişimcilerden alır. Stopaj, kurumlar vergisi, kdv tahsil durumu (yani devlete ödeme yapılacak mı yapılmayacak mı), gelir vergisi vb. gibi vergiler alır. Tüm firmalar birer ticari girişimdir.
Sosyal Girişimcilik
Sosyal girişim, sanıldığı aksine bir gelir beklentisi olmadan yapılan bir girişimcilik türü değildir. Sosyal girişim, doğaya, insana kısacası canlıya değer veren bir girişimcilik türüdür.
Sosyal Girişimcilik Türleri
- Gelir elde etme amacı gütmeyen
- Gelir elde etme amacı güden
- Hibrit model
Sosyal Girişimcilik Örnekleri
- Otsimo
- Evreka
- Fazla Gıda
- E-bursum
- İyilik Paylaş
Devlet (Kamu) Girişimciliği
Bu türde devlet tüm fikri, zımni vb. gibi her konuda kendisi sermaye koyar. Ya da bir girişimcinin tüm gereksinimlerini devlet karşılıyorsa bu da kamu girişimciliğidir.
Kamu Girişimciliği Örnekleri
- Atatürk Orman Çiftliği
- Halk Ekmek
AOÇ’daki dondurma satılması ya da Halk ekmek’in ekmek satması buna örnek verilebilir.
Teknoloji Girişimciliği
Teknoloji girişimciliği ya da “startup”lar sizlere katma değerli ürünler verirler.. Startuplar, hızlı ve agresif büyürler. Klasik bir firma 10 yılda 1 m ₺ gelir elde ederken startuplar başarılı olursa 1 yılda 10 m ₺ hatta 100 m ₺ bile kazanabilirler.
Girişimcilerin Okunması Gereken 10 Bloğumuz
- Ali Karabey’den Girişimcilere Tavsiyeler
- Marka Kişiliği Nedir?
- Girişimcilik Nedir?
- Gig Ekonomisi Nedir?
- Design Thinking Nedir?
- Growht Hacking Nedir? (Geniş Rehber)
- Adversity Quotient Nedir?
- Yapılan 10 Markalama Hatası
- İlişkisel Pazarlama Nedir?
- 3 Maddede İçerik Pazarlaması Neden Önemli?
İlginizi Çekebilir: Konjonktür Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..