Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Herkese merhabalar, bu ayki yazımda sizlere güç sistem analizinin ne olduğundan, bizler için öneminden ve analiz yapılırken kullanılan senaryolardan ve otomasyonlardan bahsedeceğim. Sözü daha fazla uzatmadan konuya başlayalım ve aydınlanmaya devam edelim.
Güç Sistemleri Analizi Nedir? Güç Sistemleri Nelerdir?
Güç sistem analizi en kısa tanımıyla, elektrik üretim, iletim ve dağıtım şebeke sistemlerinin çeşitli programlar aracılığıyla simülasyonları yapılıp, farklı senaryolara göre analiz edilmesidir.
Bir güç sistem analizi çalışmasının içerisinde birden çok analiz çalışması bulunur. Her çalışmanın amacı, hem normal hem de anormal koşullar altında tesisiniz için güvenli, verimli ve güvenilir bir güç sistemine sahip olmaktır.
Güç sistemleri analiz çalışmaları yapmak için, güç sistemleri üzerinde derin bir bilgiye sahip olması gereken tasarım mühendisleri ve güç sistemleri mühendisleri gereklidir.
Güç Sistemleri Analizinde Kullanılan Analizler Nelerdir?
Güvenilir ve emniyetli güç sistemlerinin başarılı bir iletim şebeke sistemimiz için kritik olduğunu zaten biliyoruz. İyi tasarlanmış bir güç sistemleri, güçlü performans sağlar ve motor başlatma gerilimi, aktif-reaktif yükler ve generatör anlık enerji üretim kaybı gibi geçici koşullar dahil olmak üzere tüm çalışma koşullarında tesisin verimini en üst düzeye çıkarır.
Eğer biz tesisimizi düzgünce tasarlamaz ve test etmezsek hattımızda; Kesintiler, arızalar, düşük güç kalitesi ve Ark Parlaması gibi kötü etkileri gözlemleyebiliriz ve bunlar önemli maddi kayıplara veya daha kötüsü personel yaralanmalarına neden olabilir.
Güç Sistemleri Çalışmaları, güvenli bir elektrik kaynağı için hayati bir çalışmadır. Tipik bir güç sistemi çalışması, aşağıdaki alt çalışmaların herhangi birini veya tümünü içerebilir;
- Güç Kalitesi Ve Güç Faktörü Testi
- Kısa Devre Testi
- Motor Başlatma Gerilimi Testi
- Geçici Durum Testi
- Harmonik Analiz Testi
- Koruyucu Cihazların(Röle Gibi) Koordinasyon Testi
- Ark Parlaması Durumları Testi Ve Tehlike Analizi
Güç Sistemleri|Gelin Bunlardan Birkaçını Açıklayalım
Güç Kalitesi, Güç Faktörü Ve Harmonik Analiz Testi
Tüm ışıklarınız stabil şekilde parlakça yanarken, aniden ışık parlaklığınız titriyor mu? Motorunuz anormal şekilde anlık ısınıyor ve bu ısı nedeniyle birden çok kez arızalanıyor mu? Voltajınız kısa bir süre düşüyor veya yükseliyor ve sonra normale dönüyor mu? Güç Kalitesi dünyasına Hoş geldiniz tüm bu sorunlar güç kalitenizdeki değişimlerden kaynaklanmaktadır.
Son yirmi yılda, tüm ürün ve ekipmanlar da elektrik verimliliği artışı büyük ölçüde sağlandı fakat LED ışıklar, invertörler gibi cihazların üretimiyle güç kalitesi sorunu baş gösterdi çünkü bu cihazların hepsinin ortak bir yönü vardır. Harmoniklerle dolu kirli güç üretirler. Harmonikler, gücün kalitesinin bir ölçüsüdür. Örneğin, tesisimizde bir düzine LED lambamız olduğunu varsayalım.
Bu ışıklar eser miktarda harmonik üretir – o kadar azdır ki, ölçmek bile zordur. Ancak bir düzine LED yerine milyonlarca LED kurulu bir tesis düşünürsek Eser miktardaki harmoniklerin tümü toplanacak ve güç sistemimiz için önemli bir güç kalitesi sorunu yaratacaktır. İşte biz hattımızı inşa etmeden önce bunların testleri yapmalıyız ki sonrasında can ve maddi kayıplara sebebiyet vermeyelim.
Kısa Devre Ve Koruyucu Cihazların Koordinasyonu Testi
Tesisimizde varsayımsal olarak meydana gelebilecek çeşitli arıza türlerinin (hattımıza uçurtma takılması gibi) büyüklüklerini belirlemek için gerekli olan kısa devre çalışması yapmalıyız. Elektrik siz değerli okurların anlayabileceği şekilde 3 tane faz yani (teknik olarak tam doğru olmasa da sizin anlamanız açısından) 3 tane kablo üzerinden iletilir. Bu, 3 fazın temas etmesi durumlarındaki arızaları(uçurtma takılması gibi) ve faz ve toprak temasındaki(iletken tellerin kopup toprağa değmesi gibi) arızaları içerir. Bu arızalar, sistemimizin birçok farklı durum için simülasyonlar yapılıp kontrol edilmektedir.
Çeşitli arıza türleri ve farklı yerlerde arıza koşullarında sistemin davranışını araştırmak için kısa devre çalışmaları yapılır. Bu araştırmaların birincil amacı, röle ayarlarını ve koordinasyonunu belirlemek, topraklama sistemini tasarlamak, devredeki akım kesicilerin max akım kesme kapasitesini bulmaktır.
Geçici Durum Ve Ark Parlaması Testi
Hattımıza yıldırım düşmesi ya da hattımızdaki pozisyon değişiklikleri (devre kesicisi ve ayırıcıların açılıp kapanması gibi) esnasında hattımızda oluşan ani yük değişimleri durumuna geçici durum denir. Bu geçici durumlar İlk kez ortaya çıktıklarında önemsiz hasarlar veriyormuş gibi olsa da bu geçici hal durumlarına uzun vade de tekrar tekrar maruz kalmaları, güç sistemi ekipmanının ömrünü kısaltacak ve aynı zamanda güç sisteminin kararlılığını bozarak tüm sistemi belirli kritik ekipmanların kapanması veya arızalanması riskiyle karşı karşıya bırakabilir. Bu test sonucunda teçhizatların uzun vade de olası alabileceği hasarlar araştırılır.
Güç Sistemleri Analizini Sonucunda Hedeflenen Unsurlar
Bir güç sistemi, üretim, iletim ve dağıtımı içeren çeşitli alt sistemlerden oluşur. Güç sistemi analizinin hedefleri şunlardır:
- Güç sistemleri bileşenlerinin analizini modellemek
- Trafo merkezleri arasındaki gerilim kayıplarını görüntülemek ve hattaki aktif ve reaktif güç akışını kontrol etmek
- Mevcut güç sistemimizin gelecekteki durumunu görüntülemek ve ileriye dönük geliştirmeleri planlamak
- Sistemi farklı arıza koşullarında ve farklı senaryolara göre analiz etmek
- Koruyucu cihazları tasarlamanın yanı sıra, koruyucu sistemin küçük ve büyük arızalara veya her türlü arızaya karşı koruma yeteneğini test etmek.
Güç Sistemleri Analizinde Kullanılan Otomasyonlar Nelerdir?
Güç sistemleri analizini gerçekleştirmek için birçok yazılım mevcuttur. Farklı firmalar bütçelerine, rahatlıklarına, kullanımlarına ve belirledikleri kriterlere göre farklı yazılımlar kullanırlar. Bu programların yaygın ve önemli olanlarından birkaçı şunlardır:
- ETAP
- SKM
- EASY POWER
Güç Sistemleri Analizinin Önemi Nedir?
Güç sistemleri analizi çalışması, güç sistemlerinin korunması için çok önemlidir. Kısa devre veya herhangi bir arıza akımı anında koruyucu cihazların güvenilir bir şekilde çalışmasından emin olmak için, bir güç sistemleri analizi çalışmasına ihtiyacınız olabilir.
Güç sistemleri analizi ile tesisimizin stabil ve anormal durumlara karşı durumu görüntülenir ve teçhizatların bu senaryolardaki hasar durumlarının önceden tespiti sağlanır ve böylelikle hasarın minimuma indirilmesi de amaçlanır.
SONUÇ
Evet arkadaşlar bu ay ki yazımda hepimiz için büyük önem arz eden güç sistemleri analizi çalışmalarının ne demek olduğundan, öneminden ve bu alandaki yapılan analizlerden kısaca bahsettim. Umarım okurken keyif alıp kendinize bir şeyler katmış olmanın mutluluğunu yaşatabilmişimdir. Yazımı okuduğunuz teşekkür ederim.
İlginizi Çekebilir: Busbar Enerji Dağıtım Sistemleri
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..