Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Kısaca İnovasyon Nedir?
Sizce inovasyon nedir? Birtakım süslü cümlelerin biraraya gelişimi ya da pazarlamacıların algı yönetimi mi? Aslında gerçek İnovasyon ‘nun kelime anlamı yenilik ve yenilenme anlamına gelir. En basit tanımıyla inovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. İlerleyen günümüz dünyası farklı ihtiyaçlar ve bu ihtiyaçlara farklı çözümler gerektirir. Ve tabi ki ilerleyen teknoloji sayesinde geçmişte çözülemeyen sorunlar ve ihtiyaçlara da cevap olurlar.
Bunlar hepsi inovasyon sayesindedir. Bu fikirlerin hayata geçirilmesi ve ortaya ürün, hizmet veya iş yapış yöntemlerinin çıkarılmasıyla ve ardından bu ürün ve hizmetlerin satılmaya veya iş yapış yöntemlerinin uygulanmaya başlanmasıyla inovasyon yapılmış olur.
Eğer izlemeyi seviyorsanız, Ufuk Batum’un Girişimcilik ve İnovasyon içeriğini izleyebilirsiniz..
İnovasyon Ne Amaçla Kullanılır?
İnovasyon pazarda olan bir ürünü ya da sıfırdan biri pazar yaratabilme becerisi ve yetkinliğidir. İnovasyonda gaye ürünlerin değerini artırabilme ve pazara ek değer, fayda sunmak ve bu sunuştan gelen repütasyon (bilinirlik) ile gelirleri artırmak.
İnovasyon Türleri ve Örnekleri
İnovasyon Türleri 5’e ayrılır
- Ürün İnovasyonu
- Pazarlamada İnovasyon
- Deneyim İnovasyonu
- Sürekli İnovasyon
- Çarpıcı İnovasyon
- Örgütsel İnovasyon
- Sosyal İnovasyon
Ürün İnovasyonu Nedir?
Bakıldığı zaman inovasyonun pek çok türü vardır. Bunlardan ilki ürün inovasyonudur. Örnek olarak iPhone’u verebiliriz. Apple, iPhone ile ürün inovasyonu gerçekleştirmiş ve rakiplere fark atarak dünyanın en başarılı şirketlerinden biri haline gelmiştir.
iPhone, telefondan ötesidir. Jobs, iPhone lansmanında ‘telefonu yeniden icat ettik’ sözünü kullanmıştır. iPhone, akıllı telefon kavramını ortaya çıkarmıştır. Dokunmatik ekranı, kullanıcı kolaylığı, uygulama servisleri ile müşterisinin beklentilerinin ötesine geçmiştir. İnternet kullanımını kolaylaştırmış, dünyanın değişmesine katkı sağlamıştır. Apple’ın reklamcısı Ken Seagal iPhone için ” iPhone bir telefon değildir, telefon özelliği olan bir bilgisayardır” diyor.
Apple, iPhone’u 2007’de piyasa sürmüştür. 2006 Telefon piyasasının hakimi %36 pazar payı ile Nokia idi. iPhone’u inovatif bir ürünle, oyunun kurallarını değiştirdiğinde, Nokia, bir kaybedene dönüştü. Ve pazardan silindi. Daha ilginci, Apple, Nokia’nın rakipleri arasında görünmüyordu. Rakip olarak görünmeyen bir şirketin, sektörün dinamiklerini değiştirmesi ancak inovasyonla mümkündür.
Pazarlamada İnovasyon Nedir?
Diğer bir inovasyon türümüz pazarlama inovasyonudur. Buna verebilceğimiz en iyi örnekse Starbucks. Starbucks CEO’su Howard Schultz” Amacımız, insanların ev ve işlerinden sonra 3. Noktası olmak” diyor. Starbucks, kendini kahve satan bir yer olarak sunmuyor.
Mesela, Starbucks duvarlarında, “Starbucks paylaşım gezegenidir. Siz ve Starbucks, kahveden fazlasıdır. “ yazar. Çünkü Starbucks’taki tüm süreçler, başarıyla kurgulanmış pazarlama harikalarıdır. Baristalar, kahve yapanları daha değerli ve uzman haline getirmiş. İnsanların kahve yapım sürecine ilgisini arttırmış, kahve sunumunu standardın dışına çıkarmıştır. Bardağınızın üstüne adınızın yazılması, kişiselleştirme ve müşteriyi özel hissettirmeye ait, önemli bir ritüeldir.
Rahat koltuklar, fondaki müzikler, duvarlardaki görsellerin hepsi, bir kültürün parçasıdır. Ve özünde Starbucks’ı rakiplerinden ayıran, onu farklı bir yere koymanızı sağlayan pazarlama unsurlarıdır. Pazarlama inovasyonu yaparak, markayı farklı bir yere taşımıştır.
Deneyim İnovasyonu Nedir?
Üçüncü inovasyon türümüz deneyim inovasyonudur. Netflix, deneyim inovasyonu için başarılı örneklerden biridir. Netflix, üyelik sistemi ile çalışır. Belirli bir aylık ücret ödeyerek, filmler, diziler, belgeseller izleyebilirsiniz. Netflix, 50 milyar doların üstünde bir değere sahip, 150 milyondan fazla üyeye sahip bir şirkettir.
Özünde, insanların televizyon izleme deneyimini değiştirmiştir. Televizyon izliyorum sözü, yerini Netflix izliyoruma bırakmaktadır. Her yıl 10 milyardan fazla parayı kendi içerikleri için harcayan Netflix, sadece televizyon değil sinema endüstrisini de değiştiren önemli bir inovasyon örneğidir.
Bunlar gibi birçok farklı inovasyon türleri mevcuttur.. Aşağıda 2 inovasyon türü daha göreeceksiniz..
Sürekli İnovasyon Nedir?
Sürdürülebilir inovasyon, yapılan geliştirmelerin düzenlenerek yani zamana göre geliştirilerek yapılmasına denir. Sürdürülebilir inovasyonda ki amaç her anlamda özellikle know-how alanında dışa bağımlılığı azaltmak.
Çarpıcı İnovasyon Nedir?
Çarpıcı inovasyon pazarı yıkıcı güçle değiştirebilmektir. Örneğin koskoca CD dağıtım firmaları Netflix’in karşısında büyük bir güç kaybetti ve adeta yok oldu. Çarpıcı inovasyonda amaç ana fikre ekstra inovasyon ekleyebilmek.
Organizasyonel İnovasyon Nedir?
Organizasyonel inovasyon, bir firmanın hem mikro (iç) hem makro (dış) ilişkilerini daha değer üretimine odaklı iyileştirmeye yönelttiği bir inovasyon türüdür.
Kaizen içeriğimizde bunu detaylıca anlattık.
Sosyal İnovasyon Nedir?
Sosyal inovasyon, toplumsal sorunlara daha etkin ve daha sürdürülebilir bir yaklaşım ile yapılarak elde edilen inovasyon türlerinden biridir. İlişkisel pazarlama ve cause related marketing (amaca yönelik pazarlama) ile yakından alakası vardır.
Sosyal inovasyon hakkında Stanfort University’nin içeriğine de bakabilirsiniz.
İnovasyon Örnekleri Nelerdir?
- Akıllı Telefonlar
- Steam
- Güneş enerjili ürünler
- Uber
- Netflix
İnovasyon Neden Önemlidir ?
İnovasyonun şirketler için birçok faydası vardır. Markalar aynı şeyleri yaparak, farklı sonuçlar alamazlar. Burada inovasyon devreye girer. Oyunun şeklini değiştirir. Bazen birçok oyuncunun saf dışı kalmasını sağlar. İnovatif ürün veya hizmet geliştiren şirketler, önemli bir güç elde ederler. Hakimiyetleri artar.
İnovasyonun özünde katma değer yaratmak vardır. Katma değer üretebilen şirketler rakiplerine göre daha avantajlı hale gelirler. İnsanlar inovatif ürünlere daha fazla parayı daha kolay öderler. Bu durum şirketin, inovatif olmayan rakiplerine oranla daha fazla kazanmasını sağlar. Şirketin kar miktarını arttırır.
Bir şirket inovatif bir çalışma yaptığında rakiplerinin önüne geçen bir hamle yapmış olur. Bu onun yaratıcı ve yenilikçi olduğunu gösteren önemli bir göstergedir. Bu durum bu şirketin başka insanlarca benimsenmesini kolaylaştırır. İnsanların o şirkete duyduğu saygı artar.
İlginizi Çekebilir: 6 Adımda Markalaşma Süreci
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..