Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Günümüzde bilgisayarın kullanılmadığı iş sektörü yok denecek kadar azdır. Bu durum öyle bir noktaya gelmiştir ki hepimizin sahip olduğu akıllı telefonlar bile birçok işimizi halledebildiğimiz küçük birer bilgisayar işlevi görür. Teknoloji kullanımın yaygınlaşmasıyla birlikte bilgisayar becerilerinin önemi arttı ve yalnızca yazılımcılardan değil farklı alanlarda çalışan kişilerin de bu becerilere sahip olması bir hayli önem kazandı.
Hızla artan teknolojik gelişmeler bu gelişmelere adapte olarak iş süreçleri başta olmak üzere diğer tüm alanlarda kullanabilme becerisine sahip olmayı da beraberinde getirmiştir. İş süreçlerinin geleneksel yöntemlerin yerine teknolojik ortamlardan yürütülmesi başarıyı artırmak ve iş dünyasının rekabet ortamında bir adım öne çıkmak için bilgisayar becerilerinin önemini artırmıştır. İşe alım süreçlerinde de artık bilgisayar konusunda etkileyici bilgi birikimine ve deneyime sahip kişiler diğerlerinden bir adım öne çıkmaktadır.
İş hayatında başarılı olmak için sahip olunması gereken bilgisayar becerilerinin önemine ve detaylarına yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Bilgisayar Becerilerinin Türleri Nelerdir?
Bilgisayar becerileri, herhangi meslek dalında bir pozisyona başvuruda bulunurken bile aranan bir özellik olacağı için karşı tarafı etkileyecektir. Bilgisayar becerileri türleri iş hayatında kullanacağınız pozisyona göre çeşitlilik gösterebilir. Bilgisayar becerileri; Microsoft Office programlarının başta olduğu temel bilgisayar becerileri, dijital pazarlama, muhasebe, tasarım, programlama ve kodlama becerileri gibi birçok farklı kategoride incelenebilir.
Günümüzde bilgisayar becerileri, şirketlerin çalışanlarından istedikleri ve çoğu iş arayanın da biliyor olması gereken bazı temel yetenekleri içermektedir. İş süreçlerinde başarıyı artırmak için bilinmesi gereken temel bilgisayar becerileri şu şekilde sıralanabilir:
Temel Microsoft Word Becerileri
Birçok sektör ve çeşitli alanlardaki işverenler, iş arayanların Microsoft Office becerilerine sahip olmasını bekler. Microsoft Office dünyanın dört bir yanındaki işletmelerde en çok kullanılan yazılımlar arasında yer alır. Bu listenin en başında yer alan Microsoft Ofis Word, bilgisayarınızda belge oluşturmanıza imkan sağlayan bir yazılımdır. İş dünyasındaki çoğu yazılı kelime iletişimi için Microsoft Word, kelime seçim sistemidir. İş süreçlerinde en sık aranan becerilerden olan Microsoft Word becerileri, biçimlendirme, özel yeniden kullanılabilir üstbilgiler, çoklu sütunlar, sayfa numaralandırma, yazı tipi ve renk seçimleri gibi noktaları içerir. CV’de yer alması gereken bu program günümüzde her iş yerinin ilk olarak dikkat ettiği programların başında gelir.
Temel Microsoft Excel Becerileri
Microsoft Office programlarından bir diğeri de Microsoft Excel becerilerini içerir. Microsoft Excel standart kullanıcılar tarafından pek kullanılmayan ancak iş dünyasının olmazsa olmaz tablolama programlarından biri olarak karşımıza çıkar. Excel üzerinden detaylı finansal çözümlemeler yapılabilir, başarılı ve etkili grafikler oluşturulabilir ve farklı detaylara sahip pek çok tablonun kullandığı Visual Basic programlama dili ile tüm bunlar kolayca oluşturularak iş süreçlerine katkı sağlayabilir. Excel’de yer alan Pivot tablolar, saatlerce sürecek formüller kullanarak yapılan analizlerin aksine hızlı ve hatasız bir analiz yapmak ve verileri hızlı bir şekilde ayrıştırmaya yardımcı olmak için sıralama ve ortalama gibi otomatik eylemler gerçekleştirir.
Excel, normalde hesaplanmasının ya da ayıklanmasının saatler alacağı verileri saniyeler içerisinde işler ve kişinin çalışma verimliliğini ciddi şekilde artırır. İleri seviyede Microsoft Excel bilgisine sahip olmak bilgisayarın gücüyle zor problemleri çözebilmeniz konusunda iş süreçlerinde size oldukça büyük fayda sağlayacaktır.
Microsoft PowerPoint Becerileri
İş dünyasında sunumların yeri son derece büyük öneme sahiptir. PowerPoint de bir sunum yazılımıdır. Microsoft PowerPoint, tasarımcıların aktarmak istedikleri bilgileri etkileyici ve görselliğiyle öne çıkacak özel slaytlar oluşturmasını sağlar. Microsoft PowerPoint işverenlerin dikkat ettikleri bilgisayar becerileri arasında yer alır. Sunuyu PowerPoint’te bir araya getirebilecek olan adayları tercih ederler. PowerPoint, gölgeler ve sesler gibi birçok varsayılan özelliğe sahiptir ve PowerPoint bilgisayar becerilerini etkin olarak kullanabilen bir kişi, iş dünyasında da öne çıkacaktır.
Sektörel Olarak Edinmeniz Gereken Bilgisayar Becerileri
Teknolojinin çalışma şeklimiz üzerindeki etkileri son derece büyüktür. Bilgisayar becerileri de temelde herkesin sahip olması gereken bir ihtiyaç halini almıştır. Sahip olunması gereken bilgisayar becerileri her sektörün iş kapsamı içinde farklılık gösterebilir. Örneğin bir yazılım uzmanıysanız temel bilgisayar becerileri yetersiz kalacaktır. Bu beceriler dışında yazılım ve programlama konularına da hakim olmanız beklenecektir. Bunun yanında ofis işleri için kullanılan en yaygın bilgisayar becerileri yukarıda saydığımız Microsoft Word gibi kelime işlemci yazılımları, Microsoft Excel gibi elektronik tablo yazılımları ve Microsoft PowerPoint gibi sunum yazılımlarını içerir. Sektörden sektöre değişiklik gösterse de her işin ihtiyaçlarına bağlı olarak kendi içlerinde farklılaşan birçok program ve yazılım vardır. Örnek vermek gerekirse; insan kaynakları bilgisayar programları, satış çalışanlarından farklıdır. Ya da bambaşka ve oldukça geniş kapsamlı bir alan olan mühendislik sektöründe sahip olunması gereken bilgisayar becerileri yukarıda saydıklarımızdan da farklıdır. Her mühendisin kendi alanına ait bilgisayar becerileri konusunda kendini geliştirmesi gerekir.
Günümüzün hızla gelişen sektörlerinden biri olan sosyal medya ve blog yönetimi alanlarında da farklı bilgisayar becerilerine sahip olmak gerekir. Bu alandaki kişilerin kendilerini Google Analytics, e-posta pazarlama yöntemleri, WordPress, dijital medya yönetimi ve SEO alanlarında geliştirebilirler.
Bilgisayar becerileri, sektörler arasında değişiklik gösteren bir yapıya sahip olduğu için net bir tanıma sahip değildir. Fakat yinede her sektör, alanındaki gelişmeleri takip eden, yeniliğe açık ve bunlara kolay uyum sağlayabilen elemanlarla çalışmak ister. Bilgisayar becerileri de öğrenilebilir ve geliştirilebilir. Bu nedenle sektörünüzün ihtiyaçları doğrultusunda bu anlamda kendinizi geliştirmeniz oldukça önemlidir.
Bu yazımızda iş süreçlerinde verimliliğinizi ve başarınızı artıracak bilgisayar becerilerinin öneminden bahsettik. Keyifli okumalar dileriz.
İlginizi Çekebilir: İngiltere’de Yurtdışı Eğitim (Geniş Rehber)
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..