Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Merhabalar bilindiği üzere işverenler çalışan alırken bazı kıstaslar arıyor, mesela ileri seviye ingilizce, tercihen spss bilmek, Office programlarını kullanabilmek vb.. gibi kriterler vardır.
Bu yazı güncellenmiştir. Her öğrenci buradan ders çıkarmalıdır.!
İşletme Bölümü Mezunu Olurken Edinilmesi Yetkinlikler| 2020 Yılı KPMG şirketinin araştırma sonuçları
KPMG’nin araştırmasından çıkan sonuca göre, günümüzde önem verilen mesleklerin üçte biri 2020 yılında değerini kaybedecek.
İş dünyası liderlerinin, 4. Sanayi Devriminin getirdiği değişime daha hızlı nasıl karşılık vereceğine odaklandığını vurgulayan KPMG, şu değerlemeyi yaptı:
İnsani gelişimin yeni bir fazıyla karşı karşıyayız. İhtiyaç duyulan iş gücü değişiyor. İş yerleri değişiyor ve meslek evrim geçiriyor.
-
Yaratıcılık
-
Eleştirel Düşünce
-
Aktif Dinleme
İşverenlerin bir çalışandan bekletileri sıralamasında bugün 10. sırada bulunan yaratıcılık 2020’de 3.’lüğe yükselecek.
Eleştirel düşünce yeteneği günümüzde 4. Sıradayken, 2020’de 2.’liğe yerleşecek.
2020’nin iş dünyasında çalışanlardan en çok beklenen özellik ise karışık problemleri çözme yeteneği olacak. 2020’nin ‘top 10’ işveren beklentileri arasına duygusal zekanın da girmesi bekleniyor. Aktif dinleme ve deneyim gibi bazı özellikler ise listeden çıkacak.
Mühendisliğin yıldızı parlayacak. Mimarlık, mühendislik, bilişim teknolojileri ve matematik alanlarında yoğun iş gücüne ihtiyaç duyulacak. Bu da kaynakların verimli kullanıldığı, sürdürülebilir, üç boyutlu ve baskı ve robot teknolojilerinin gelişimini sağlayacak. Finans ve ticari sektör sabit kalacak.
İki meslek türü çok kritik olacak;
-
Birincisi;
Veri analistleri. Şirketler, bu sayede büyük veri kullanan yeni teknolojilere daha iyi uyum sağlayacağını düşünüyor.
-
İkincisi ise;
Değişimin getirdiği yeni müşterinin taleplerine cevap verebilecek nitelikteki satış temsilcileri.
Bu da demek oluyor ki, sadece not kasarak hiçbir şey elde edemeyiz. Bunun yanında yeni yetenek olan duygusal zeka öne çıkıyor. Bir bakalım 4 yıl önce olmayan bir yetenek nasıl olur da ilk 10’a girer?
İşletme Bölümü Mezunu Olurken Edinilmesi Yetkinlikler| Duygusal Zeka(EQ)Nedir?
Duygusal zeka diğer adıyla EQ, üzerinde durulması gereken önemli bir kavramdır. Bu kavramı, kişinin hem kendi hem de başkalarına ait duygularını anlaması olarak tanımlayabiliriz. Tanımlanan duyguların yönlendirebilmesi, empati kurabilmesi tamamen duygusal zeka ile bağlantılı konular olduğunu bilmelisiniz. Kısaca duygusal zekanın tanımını yapacak olursak; duyguların akıllıca kullanılmasıdır diyebiliriz.
Buradan çıkarılacak kıstaslar;
- Yorumlama
- Yaratıcılık
- İnsan Yönetimi
- Muhakeme- Karar Alma- Otonomi
Yorumlama
Hayatınızda ne olup bitiyorsa yorumlayın, yoksa kaybedecek gibi duruyorsunuz. Eleştiriler sadece yapıcı olursa işe yarar ve eğer sadece korku yüzünden (düşük verir, bana takar vb.) eleştirmeyi bırakırsanız sonunuz sadece kullanılan bir eleman olur, o zaman da üniversite okumanın bir manası olmaz. Üniversitenin en önemli özelliği eleştirme ve yorumlama özelliğinizi hat safhada kullanma olanağı vermesidir, tabi eğer yapıcı olacak şekilde ise.
Yaratıcılık
İnsanın yapılacak bir durum, iş, vb. olayların daha farklı yollardan ortaya konmasıdır. Göründüğü üzere 10. olan yaratıcılık 2.sıraya çıkmıştır. Bunun sebebi ülkelerin içlerindeki vasat eğitim politikalarıdır. Ezbere dayalı sistem sadece o işi o zamanlık halleder. Bir düşün bakalım acaba herhangi bir dersten lise 1 konularını hatırlıyor musun? İşin en kötü yanı ise üniversite 1 sınıfında okuyan bir genç limit – türev – integral- biliyor mudur?
İnsan Yönetimi
İnsan yönetimi sadece İK departmanına verilmemelidir. Bireyler otonom hareket etmek isterler. Eğer insan yönetimimiz iyi olursa daha az masraf (tazmin, çalışan morali, güven ortamı,..) yapmış olacaksınız. Çalışanlar artık “çok maaş olsun gerisini boş ver” durumunda değiller. “Maaş olsun tamam ama bana ne gibi sosyal getiri sağlayacak, bana ne kadar özgürlük verebilecek?” gibi durumlardadır. Maslow’un piramidin’deki 3-4-5’deki ait olma- değer ihtiyacı – kendini gerçekleştirme gibi adımları istiyor olabilir. İK uzmanlarının bence amacı bunları sadece özlük hakları, eleman giriş – çıkış, kıdem gibi 20.yy sisteminde değil acaba ben bu elemanı bu işletmeye nasıl ait hissettiririm, nasıl olur da burada kendini gerçekleştirmesine izin veririm? gibi konuları ele almaları gerekebilir. Unutmayın insan sadece parayla motive olmaz, bunu Hawtorne araştırmalarında ele aldık.
İnsan sosyal bir varlıktır.
Hawtorne Araştırmaları
Muhakeme – Karar Alma
İnsan dediğim gibi otonom varlıklardır. Yaptıkları iş ne ise, kendi yapmayı ve kendi uygulamayı ister. Yöneticilerin ise buradaki görevi sadece “verilen görevi layıkıyla yap kafi daha da dokunma” gibi 19 yy-20 yy. sistemi değil de, acaba nasıl yapılan işe daha proaktif katılıma dahil ederim?, acaba nasıl onu daha çok özgür bırakabilirim? olmalıdır. Yöneticilerin asli görevleri çalışanları gözlemleyip eksik olan yanlarını İK departmanına bırakıp İK departmanın bu çalışanın sıkıntısını nasıl yok ederim? olmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Başarılı Olmanın Yolları Mı ?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..