Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Jitter nedir sorusunun cevabı, Türkçeye seğirme olarak geçen bir terimdir. Bir internet terimi olarak kullanıldığında internet dalgalarında meydana gelen bozulmaya ifade eden bir terim olarak kullanılır. Özellikle oyun oynayanların daha sık karşılaştığı bir terim olan Jitter, oyun deneyimini ya da yayın akışını olumsuz olarak etkileyebilecek bir kavramdır. Streamingi yani akışı bozan sinyal dalgalarındaki bozukluğu ifade eder. Buna bağlı olarak gelişen ve görüntü akışında bir düzensizlik ortaya çıkarır.
Jitter, Türkçeye dalga bozuldu olarak geçebilir. Networking, multimedya ve resim işleme gibi konularda bir dalgalanma hissediyorsanız bu kavram büyük ihtimalle karşınıza çıkmıştır. Sinyal dalgalarında yaşanan gecikmeler bu bozulmadan kaynaklı olur. Bu noktada Jitter nedir diye soracak olanlar bu bozulmayı gözle görülür bir şekilde tanımlayabilirler.
Ping ve Jitter Ne Demek?
Download yani indirme hızı ve upload yükleme hızı ise Ping de paylaşım hızınızı gösterir. Bu noktada paylaşımda bir gecikme ya da tutarsızlık olursa bu kavramı da jitter ile karşılamak mümkündür. İnternet bağlantınızı analiz ederken, çeşitli test sonuçlarından faydalanarak bağlantınızla ilgili başta ping gibi yeter olmak üzere pek çok detayı ve değeri de görebilirsiniz.
Ping ve Jitter Kaç Olmalı?
Jitter değerinin standart olması için 0 ms (milisaniye) olması en iyi değerdir. Ancak internet bağlantısı fiber olmayan ortamlarda bu oran genellikle sıfırın üzerinde ya da altında olur. Buna bağlı olarak da standart bir hız 0 milisaniye olarak hesaplanır. Bu sayı ne kadar yüksek olursa videolarda ve çevrimiçi oyunlarda kalitesiz bir deneyim yaşanmasına sebep olur.
İnternet üzerinde birçok dosya alışverişi olur. Bundan dolayı da yalnızca oyunlar içerisinde değil, bir video izlerken dahi ping ve jitter hızı önem taşıyan bir kavramdır. Bundan dolayı da internet bağlantısında bu terimlerin düzenli olarak kontrol edilmesinde fayda vardır.
Jitter Kaç Olmalıdır?
Jitter standart olarak 0 milisaniye ile hesaplanır. Ancak bu değerin iyi bir bağlantı gösterdiğini tutarsız gecikme süresi olmuyorken anlarsınız. Bağlantınız ne kadar tutarsızsa bekleme ve yaşanan yanıt süreleriniz de o kadar artacaktır. Bu da gecikmeye yol açacaktır. Özellikle görsel efektlerin çok olduğu online oyunlar, videolar gibi internet aktivitelerinde size sorun yaşatacaktır. Zoom gibi online toplantı görüşmeleri, izlediğiniz diziler ve online oyunlar başta olmak üzere birçok aktiviteyi internette başarılı bir şekilde tamamlamak için jitter hızının standart olması gerekir.
Jitter Sorunu Nasıl Çözülür?
Jitter, bağlantının düzensiz bir şekilde size ulaşmasından kaynaklanan bir problemdir. Jitter Ping gibi aksama yapmaz. Ancak pinge sebep olur. Bundan dolayı da bilgisayarlarda karşılaşılan önemli bir sorundur. Bu sorunun çözümü için sırasıyla şu işlemler yapılır:
- Bağlantı test edilir.
- Yönlendirici kontrol edilir
- Tampon gibi ek araçlarla desteklenir
- Daha sonra problem devam ediyorsa müşteri hizmetleri aranır.
Jitter Yüksek Olursa Ne Olur?
Jitter yüksek olursa bağlantılarda ve görüntülerde sinyalizasyon bozukluğu meydana gelir. Bu noktada sinyal dalgalarını düşürmek için bazı yöntemler izlenebilir. Bu sayı yüksek olursa videolarda, sesli görüşmelerde ve oyunlardan internet bağlantısı tutarsız bir hal izler, tabil olmaz. Bağlantınızın size ulaşma süresi uzar ve bundan dolayı da sizin bağlantıdan gelen veriye dönüş yapacağınız süre uzar. Bu da internet hattında düşük kaliteye yol açar.
Jitter Nasıl Düşürülür?
Jitter nasıl düşürülür sorusunun cevabı birkaç seçenekte toplanabilir. Bu değeri düşürmek için ilk olarak hız testi yapıp jitter yaşayıp yaşamadığınızı öğrenmektir. Daha sonra internet bağlantısını wi-fi üzerinden değil de Ethernet kablosu üzerinden sağlamanız önerilir. Özellikle internette tepki sürelerinin geciktiği konularda wifi hattını birden fazla kişinin kullanmasından dolayı size bağlantı geç ulaşabilir. Sağlayacağınız Ethernet kablosuyla bu süreye kısaltmış ve bağlantıyı direkt cihazınızı almış olursunuz. Bunun yanı sıra ADSL ve VDSL gibi problemlerden kaynaklı bir sorun oluyorsa, müşteri hizmetlerini arayarak durumu bildirmeniz gerekir.
İlginizi Çekebilir: API Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..