Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
İnsanlığın Üretim ve Para ile İlk Tanışması
Sizlere karma ekonomi nedir anlatmadan önce gelin para ve bütçe tarihi ile başlayalım. İnsanoğlu ilk kabile döneminden günümüz modern devlet anlayışına kadar hep bir bütçeleme ve eldekini verimli kullanabilme ihtiyacı gütmüştür. Bu insanoğlunun hayatta kalabilme mücadelesi içindi.
Özel teşebbüsler dünyanın bir çok çağında ara ara yıldızı parlayıp, ardından sönmüştü. Devletler her zaman özel teşebbüslerin devlet açısından uzun vadede sıkıntılı olacağını düşünmüş hatta sırf bundan dolayı müslüman devletlerinde genelde müslümanlar ticaret yapmazlardı.
Dünyada İlk Özel Teşebbüs – İlk Özel Şirket
Bilinen ilk özel teşebbüs 578 yılında ” Kabushiki Gaisha Kongō Gumi ” adında Japon bir inşaat şirketi idi. Devletler bu tür teşebbüsler için sayısız kanun ve kaide çıkararak özel teşebbüsleri kontrol altına almaya çalışmaktaydı. İlk devletleşmeler ilk çağ döneminde ortaya çıktı. Devlet kavramı yeni çıktığı için ülke yöneticisi tüm ülkenin sahibi olduğu için gerekli ödemelerde bu şekilde sağlanıyordu. Orta çağda vergilendirme 13.yy’dan itibaren başladığı kabul edilir. Nedeni ise krallığın bütçesinin dolayısıyla ülke bütçesinin açık vermesiyle devlet ilk kez halktan vergi almaya başlar.
Dünyadaki Yeni Ekonomik Terim – Vergi
Orta çağa gelindiğinde ise Roma imparatorluğunun yıkılmasının ardından bölge yöneticileri, derebeyleri ve kralların ana gelir kaynağı vergiler idi. İnsanlık bir çok şeyi öğrendiği gibi nasıl vergi alınması gerektiğini deneye yanıla öğrenmişti. Orta çağın sonuna doğru ilk kez kral ve devlet bütçeleri ayrılmış ve ilk profesyonel devlet bütçesi ortaya çıkmıştır.
1700’lü yılların sonuna doğru iyice oturan ve sanayileşmenin getirdiği modern şirketleşmenin artmasıyla birlikte vergi türleri de arttı. Fransa’da 1789’da halkın kalkışmasıyla gelen ihtilal önceden hazırlığı yapılmış sömürge sisteminin füze gibi tırmanmasına ve 1800’lü yılların dünyada sömürgeleşme yüzyılı olması durumu ise devletlere verginin önemini bir kez hatırlattı.
İngilizler, Hindistan’ı sömürmesi için East İndian Company adlı bir şirketi göndermesi tüzel kişiliklerin siyasileşmesi bence karma ekonomin nedir‘in ilk örneklerinden biri olarak gösterilebilir. Dutch East India Company’de bunlara örnek gösterilebilir.
Karma Ekonomi Nedir?
Ekonomi tarihini kısaca öğrendikten sonra karma ekonomi nedir daha iyi anlayabilir ve öğrenebiliriz. Karma ekonomi, devletin ve özel teşebbüslerin eşit derece pay aldığı ekonomi türüne denir.
Karma Ekonomi Özellikleri Nelerdir?
- Girişimcilere destek sayesinde daha çok istihdam, daha çok vergi, daha çok büyüme sağlanır.
- Devlet kaynaklarını daha verimli kullanabilme olanağı yakalar.
- Serbest piyasa kuralları bu ekonomik türde de geçerlidir.
- Üretim kaynaklarının büyük çoğunluğu özel teşebbüslere aittir.
- Devlet ürettiği ürünleri serbest piyasaya sürebilecek aracıları daha rahat ve ucuz bulabilir.
- Devletin ürettiği ürünlerde kâr güdülmez.
Dünyadaki bir çok ülke 1980’lere kadar yoğun bir muhafazakar tarzı karma ekonomi türünde idi. Batılı devletler hızla kurumları özelleştirerek kendi yükümlülüklerini daha optimize ettiler. Ancak yine de söylemem gerekir ki kamu – özel işbirliği yapılması için elde edilecek yararın maksimum olması gerekmektedir. Aksi takdirde devletler zarara uğrayabilir ve ülke refahı tehlike altına girebilir.
Türkiye’de ki kamu – özel iş birliği (Yap – İşlet – Devret) nedir? diyorsanız sizi o içeriğimize davet ederiz.
Karma ekonomi nedir? Karma ekonomi türleri nelerdir? gibi bir çok sorunun cevabını umarım bulmuşsunuzdur. Diğer içeriklerimize de bakmanızı tavsiye ederim.
Karma ekonomi hakkında animasyonlu bir video izlemek isterseniz aşağıdaki video konuyu daja iyi öğrenmenize destek olabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Karma ekonomi özellikleri nedir?
Karma ekonomi, devlet ve özel işbirliği ile yürütülen ekonomik modele verilen addır. Günümüzde bir çok devlet karma ekonomi modelini uygulamaktadır.
Dünyada kaç tane ekonomi sistemi vardır?
Dünyada 3 adet ekonomi sistemi vardır. Bunlar kapitalizm, sosyalizm ve karma ekonomidir.
Sosyalist sistem ne demektir?
Sosyalist sistem ya da diğer adıyla sosyalizm, tüm malvarlıklarının devlete ait olması gerektiğini savunur. Günümüzde çok az devlet sosyalist ekonomik sisteme göre yönetilmektedir.
Türkiye hangi ekonomik modele göre yönetilmektedir?
Türkiye 24 Ocak 1980’de serbest piyasa ekonomisine geçiş yaptı. Günümüzde Türkiye, karma ekonomi sistemini model olarak baz almaktadır.
Piyasa ekonomisi sistemi nedir?
Piyasa ekonomisi sistemi diğer adıyla kapitalizm & liberalizm, mal veya hizmetlerin arz ve talebe göre serbest bir şekilde belirlenen ekonomik sisteme verilen addır. Türkiye dahil bir çok ülke karma ekonomik sistemi baz almaktadır.
İlginizi Çekebilir: Remote Çalışma Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..