Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Kavimler Göçü Nedir sorusu değerlendirilmesi açısından önemli bir sorudur. Dünya Tarihinde göçebe toplumların yerleşik topluluklarla giriştiği bir sürecin öne çıkan en önemli parçasıdır. Tarih açısından İlk Çağ’ın başlangıcını tetiklemekle kalmamış dünyanın en büyük Medeniyetlerinden olan Roma’yı da parçalamıştır. Avrupa ve Dünya Siyasi Tarihi Kavimler Göçü ile beraber günümüz yapısına kavuşmaya başlamıştır.
Kavimler Göçü Nedir?
Kavimler göçü nedir sorusu Dünya Siyasi tarihini anlamamız açısından önemli bir soru ve konudur. Kavimler Göçü nedir sorusuna verilebilecek en temel tanım, Dünyanın doğusundan başlayarak batısına uzanan ve kavimlerin sürekli hareket ederek bir diğerini yerinden etmesidir. Ama elbette bu kadar basite ve kalıba sığdırılmayacak kadar önemli bir sorudur, Kavimler Göçü Nedir sorusu, bu bölümde Kavimleri, göç sebeplerini, dış ve iç etkenleri, ekonomik ve coğrafi durumları anlatarak Kavimler Göçünü ve Kavimler Göçü Nedir sorusunu aydınlatmaya çalışacağız.
Kavim Nedir?
Kavim, budun, aşiret ve ulus gibi kavramların atasıdır. İnsanlar tekil hayatlarını bırakıp aile ve komşuluk ilişkilerini geliştirdikleri yüzyıllarda beraber yaşama ve beraber üretme alışkanlığı kazandılar. Bu alışkanlığın en büyük sorunu, büyüyen nüfusu adlandırma, sahiplenme ve iş bölümü esaslarınca teşkilatlandırmaydı.
İşte ilkel devlet organizması böyle ortaya çıkmıştır. Özetle, birbirini tanıyan, birbiri için yahut birbiri sebebiyle yaşayan alt-üst soy ustrubuyla gelişmiş topluluklar bütünüdür. Elbette böyle tekil yapılar zamanla aşiret ve büyük çaplı kavimleri oluşturdu. Bugün, alt kimlikleriyle devam eden Alman, Türk, Çinli ve Berberi toplumlar geçmişten günümüze uzun yıllar boyunca uzanan torun uluslarıdır.
Daha da açmak gerekirse Hun, Cermen, Çin ve Berberi kavimleri bugün teşekküllerini ulus bağlamında torunlarına aktarabilmişlerdir. Kavimler Göçü Nedir sorusu için bu bağlamda Kavim, alt-üst soy, ulus ve kimlik meselesini bilmemiz gerekmektedir.
Hunların Yurdunu Terk Etmesi
Hunlar Orta Asya steplerinde Büyük Hun İmparatorluğunun çeşitli teşekküllerce ayrılmasıyla siyasi birliklerini kaybettiler. M.Ö 40’lı yıllarda Hun beyleri Çin, Tibet, Sibir ve Doğu Hazar bölgelerine giderken yerleşik olarak Orta Asya’da kalan Hun beyleri ilerleyen yıllarda Göktürk, Uygur, Moğol ve Oğuzların uzantılarını oluşturmuşlardır. Göçen beyler ise sırasıyla Maveraünehir, Hazar, Alan, Anadolu, Balkanlar ve Kırım bölgesine akın ettiler. Lakin bu akınlar alelade bir şekilde gerçekleşmemiştir. Çin baskıları, kuraklık, kıtlık, nüfus problemleri ve yerel iç çekişmelerden kaynaklı artık Orta Asya steplerinde barınamayan, (Hun Kağanı Çiçi’nin soyundan gelen) Hun beyleri olmuştur.
M.S 300’lü yılların başında Balamir’inde bağlı olduğu Haylundur Hun kabilesi yanlarına aldıkları çeşitli komşu kavimlerle Batıya doğru harekete geçti. İlk başlarda topyekûn bir göç düşünülmemekteydi. Bu sebeple Karakum çölü dolaylarını kendilerine yurt tuttular. Lakin ilerleyen yıllarda Haylundur kabilesinin yağma arayışı nedeniyle yanlarına yalnızca savaşçıları ve atlıları alan Balamir 367 yılında Kavimler Göçü’nü resmen başlattı. Elbette bu başlangıcın o dönem kimse farkında değildi, Kavimler Göçü nedir denildiğinde dahi böyle bir değişimi başlattıklarını bilmiyorlardı. Zira Büyük Kavimler Göçü nedir ve nasıl ortaya çıktı sorusu dünyanın çeşitli yerlerindeki tarihçilerin kafasında hâlâ bir soru işaretidir. Bu noktada herkes 350 ila 400 yılları dolaylarında başladığını düşünse de resmi olarak ilk kıvılcım 367 yılında ve ardından 374 yılında Balamir’in sert akınları ile yakılmıştır.
Hunlar’ın başlattığı ve diğer kavimlerin sürüklediği Kavimler Göçü hakkında cevapları bulabilmek için ve en önemlisi de Kavimler Göçü Nedir ve Kimler katılmıştır sorusunu cevaplandırabilmek için yapmamız gereken şey diğer kavimleri de tanımaktır. O halde ( Kavimler Göçü Nedir )sorusu için kısaca diğer kavimlere değinelim.
Gotlar
Gotlar hakkında ulaşılan bilgiler M.S 1. Yüzyıla dayanmaktadır. Kuzey Cermen halklarından birisi olduğu, Kuzey Avrupa ve İskandinavya bölgesinde yaşadıkları bilinmektedir. Gotland bölgesinden M.S 1. Yüzyılda göç ederek Kuzey İtalya ve Pannonia (Doğu Dalmaçya ve Avusturya bölgesini kapsayan bölge) bölgesine gelmişlerdir. Özellikle Hunların bölgeye gelmesiyle ve iç karışıklıkları sebebiyle 4. Yüzyıldan sonra tamamen bölünerek Vizigotlar ve Ostrogotları oluşturmuşlardır.
Vizigotlar bugün ki İberya ve Akitanya arasında yaşarken, Ostrogotlar ise Kuzey İtalya ve Orta Avrupa’da yaşamışlardır. Attila’nın Roma üzerine yürümesiyle Ostrogotlar ve Vizigotlar her iki orduda da paralı askerlik yapmışlardır. Özellikle Roma’nın barbar olarak adlandırdığı kavimlerle ekonomik ve askeri münasabetlere girdiği bilinmektedir. İmparator Valens döneminde Ostrogotlar Balkan coğrafyasına yerleştirilip burada asimilasyona uğradılar. Vizigotlar ise Roma ile Ritmik Devinimlere girdi. Yani belirli zaman aralıklarınca başkaldırı, savaş ve barış dönemleri yaşadılar.
Gotlar 7. Yüzyıla kadar isimlerini ve dillerini unutmasalar da özellikle Hristiyanlık ile birlikte yaşadıkları yerel bölgelerin kültüründen etkilendiler. Özellikle Vizigotlar Kral Şarlman döneminde İberya’da tekrar etkin olabilse de 10. Yüzyıla gelindiğinde artık tarih sahnesinden çekildiler.
Alanlar
Alanlar, Kavimler Göçü nedir denildiği zaman gerek coğrafyaları, gerekse soyları bakımından önemli yer tutan bir kavimdir. İskit kökenli olduğu düşünülen Alanlar tarihçilere göre iki farklı kültür içerisinde kendilerine yer bulmaktadır. Türk yahut İrani kavimlerden olduğu düşünülen Alan kavmi M.S 4. Yüzyılda Hunların baskılarıyla Batı Kafkaslardan Doğu Avrupa’ya kadar ilerlemişlerdir.
Ayrıca Kavimler Göçü içerisinde Gotları ve çeşitli yerel aşiretleri tetiklemişlerdir. Balamir önderliğinde örgütlenen Hunların önünü kesmeye çalışsalar bile on yıl içerisinde Batıya doğru ilerlemek zorunda kalmışlardır.
Kavimler Göç’ünün İlerleyişi
Kavimler Göçü, Hun akınları ve güçlü yerel göçler sayesinde 4. Yüzyılın başlarında Orta Avrupa’ya kadar ilerlemiştir. Kavimler Göçü Nedir sorusuna cevap aradığımız yazının bu bölümünde ise Got, Batı Cermen ve Frank kavimlerinin günümüzdeki konumlarına nasıl geldiğini anlatacağız. 360’lı yıllara gelindiğinde bir akın misali ile Roma üzerinde baskı kuran Barbar kavimleri kendilerine yurt arayışına girdiler.
Fransız, Alman ve İngilizlerin ata soyları bu dönemde Orta, Batı ve Kuzey Avrupa’da siyasi teşekküller kurmayı başardılar. Özellikle Attila’nın Avrupa’da yükselmesi ile Avrupa siyasi haritası günümüzdeki konumunu almaya başladı. Hunların Balkanlarda yurt tutması Vandalların, Frankların, Angloların ve Saksonların Avrupa’nın çeşitli bölgelerine yayılmalarını sağladı. İberya, Galiçya, Galya, İtalya ve Britanya bölgeleri bu akınlar sonucunda milletlerini oluşturmaya başlamıştır.
Özellikle Roma İmparatorluğu Gotları himayesinde tutmak istemiştir. Bu sayede diğer Barbar kavimlere karşı Gotları asker olarak devşirme niyetindeydi. Vizigotlar bu çağrıya çok fazla sıcak bakmasa da Ostrogotlar Roma himayesini erken dönemde tanıdılar.
Roma’nın ikiye ayrılması ile birlikte siyasi boşluktan yararlanan Hunlar ise bugünki Avusturya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan bölgelerinde yaşamaya başladılar. Günümüzde Ön Bulgarlar ve Hunların devamı olan Macar ve Bulgar kavimleri hâlâ bu bölgelerde yaşamaktadır.
Hunlar ve Roma
Rua ve Bleda dönemlerinde Batı ve Doğu Roma Hunlarla ilişki geliştirmişlerdir. Özellikle Batı Roma ile dostane geçinen Hunlar Doğu Roma üzerinde ise yalnızca yağma faaliyetleri gerçekleştiriyordu. Attila’nın 5. Yüzyılın ortalarında Hun kabilelerini tek çatıda toplaması ile Hunların bu pasif durumdan çıkması kaçınılmazdı. Önce Batı üzerinde hak iddiası ile Galya’ya kadar ilerleyen Attila ardından Constantinopolis çevresine kadar ilerledi.
Geçtiği yerdeki Cermen ve yerel barbar toplulukları bünyesine katan Attila, 451 yılında Katalon Muharebesinde ilk defa durduruldu. Bu muharebe sonucunda Roma generali Flavius Roma tarafından kral gibi karşılandı. Roma’ya yardım eden Vizigotlar ise kralları Thedorik’in kaybı ile dağılarak çekildiler. Katolon Savaşı sonuçları ile kesin olmayan bir savaştır. Roma her ne kadar Attila’yı durdursa da verdiği kayıplar sonucunda 1 yıl içerisinde tamamen çökme dönemine girmiştir. Attila ise 2 yıl içerisinde vefat etmiştir. Attila’nın ölümü ardından ayaklanan Cermen kavimleri 454 yılında Nedao Muharebesinde Hunları yenerek Hunların gücünü kaybetmesine sebep oldu. Ve hunlar Avrupa’dan çekilmek zorunda kalmıştır.
Kavimler Göçü Nedir başlığı bazı tarihçilerce bu sebeplerle Hun-Roma mücadelesi olarak da tanımlandırılmaktadır.
Kavimler Göç’ünün Sonuçları
Kavimler Göçü Nedir ve sonuçları nelerdir denildiği zaman kesin ve net çizgiler çizebilmemiz pek mümkün değildir. Bunun en bariz sebebi Kavimler Göçünün belirli bir olay sonucunda başlamamış olmasıdır. Yıllar boyunca Doğu’dan Batıya ve Kuzeyden Güneye doğru akın akın göçen kavimler diğer kavimleri yerlerinden ederek adeta bir kelebek etkisi yaratmıştır. Kavimler göçü nedir sorusu bu sebeple yalnızca 3 ve 4. Yüzyıla atfedilmemektedir. Öncesi ve sonrası olan bu göçler dizisi özellikle Katolik Avrupalıların Kudüs için düzenledikleri Haçlı Seferlerine kadar sürmüştür.
Her dönemin metası o dönemin şartlarını oluşturmuştur. Örneğin İlk Çağ ve Yakın Orta Çağ dönemlerinde Barbarlık ve Konargöçerlik sıkça başvurulan bir yaşam tarzı olarak karşımıza çıkarken 8 ve 9. Yüzyıldan sonra dünya yoğun bir yerleşik hayat furyasının içerisine girmiştir. Roma İmparatorluğunun Batı kanadının düşmesi Avrupa’da onlarca siyasi teşekkülü açığa çıkartmış ve böylece özellikle Kuzey İtalya ile birlikte yerleşiklik, yönetişim ve ticaret şehirleri ortaya çıkmıştır.
Kavimler Göçü Nedir ve sonuçları nelerdir sorusu bu sebeple bütün bir Avrupa Siyasi Tarihini anlamamıza yardımcı olmaktadır. Kavimler göçünün başlıca sonuçları ise, Roma’nın zayıflaması ve ardından bölünmesi, Güç boşlukları, yayılan salgın hastalıklar ve milletlerin birbiri içerisinde asimile olması olarak karşımıza çıkmaktadır.
Değerlendirme
Kavimler göçü siyasi ve sosyal tarih açısından önemli bir yerdedir. Kavimler göçüne bir çok farklı dönemde gerçekleşen göçler sonucunda sonun başlangıcını ifade edebilmek adına Kavimler Göçü denilmiştir. Başlangıç olarak Hunların göçleri kabul edilmiştir. Bazı tarihçilere göre İlk Çağ’ın sona ermesi bazı tarihçilere göre ise Avrupa Tarihinin başlangıcı olarak konumlandırılmaktadır.
Kavimler Göçü Nedir sorusuna cevap aradığımız bu yazıda çeşitli kavimlerin yerlerini, yaptıklarını ve göçlerini anlatmaya çalıştım, Kavimler göçü uzun ve anlaşılması derin bir konudur. Modern Dünya’nın oluşumunda önemli katkıları vardır. Son güçlü konargöçer dönemdir. Ve ayrıca, Hunların Avrupa siyasetinden çekilmesi ile yerel Avrupalıların siyaseti başlamış ve dünya tam anlamıyla günümüz halini almaya başlamıştır. Kavimler Göçü nedir ve dünyaya etkileri neler olmuştur sorusu bu sebeple hâlâ tartışmaya açık bir konudur.
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..