Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Merhabalar, bu içeriğimde sizlere kuşaklara göre satın alma anlayışından bahsedeceğim..
Firmalar ellerindeki ürünleri satmak ve daha çok kâr etmek isterler. Ancak bilmedikleri bir şey var.
20 yılda bir kuşak değişiyor. Firmalar bu dönüşümü ne kadar verimli karşılayacaklar merak konusu..
Gelin şimdi sizlere BB’den Z’ye kadar olan kuşaklara göre satın alma anlayışı serüvenine çıkalım.. İyi okumalar..
Kuşaklara Göre Tüketim Anlayışı
Kuşaklara Göre Satın Alma Anlayışı | BB Kuşağı (1946 – 1960) (Baby Boomer)
BB kuşağı, yani uzun tabiri ile baby boomer’lar dünya savaşından sonra oluşmuş bir kuşaktır. BB’ler tüm yıkımı gördükleri için çalışkanlardır. Kuşak genel olarak muhafazakar bir tutum sergiler.
BB Kuşağı Tüketim Anlayışı
1950’lili yıllarda çok fazla firma olmadığı için ve firmalarda da “iyi ürün sattırır” sloganı olduğu için satış için sadece ürün işlevi olması kafi.
Kuşaklara Göre Satın Alma Anlayışı | X Kuşağı (1961 – 1980)
X kuşağı, Hitler’in başlattığı 2. Dünya Savaşı ile sarsılan dünyanın ardından oluşturulan Keynesyen politikalar (özel sektör ağırlıklı piyasa modeli) ardından çıkan fatura X kuşağına kesilmiştir.
X Kuşağı Tüketim Anlayışı
X kuşağı, bundan dolayı otoriteye sadıktır, marka bilinci yoktur. Firmayı deolojik bir fikir tutar gibi tutar. X kuşağı, Maslow hiyerarşisindeki 1 ve 2. basamak haricindeki basamakları lüks gibi görme eğilimindedir. Onun içindir ki bu kuşak daha ucuza gitme eğilimi bulunmaktadır. Nasihatleri bellidir ” Aman oğlum paranın bir kısmını kenara koy, aman oğlum devlete kapat at.” Nedeni ise yukarıda anlattık, refahın faturası x’e kesildi.
Kuşaklara Göre Satın Alma Anlayışı | Y Kuşağı (1981 – 2000)
Y kuşağı, gelişen teknolojinin oluşumuna tanık olan nesildir. Çocukluğu önceki kuşak gibi sokakta geçse de gençlik zamanlarında bir çok genç atari, bilgisayar, playstation 1 gibi teknolojik ürünler ile gelişen bir nesil.
Y Kuşağı Tüketim Anlayışı
Y kuşağı, tüketim konusunda daha seçici ve daha kişisel bir tavır tutunmuştur. Nedeni ise daha çok marka, daha çok ürün, daha çok seçenek. Üstüne bir de teknolojinin gelişimi göz önüne alındığında y kuşağı müşterisine anlam katan, diğerlerinden farkı olan bir firma istemektedir.
Neden mi?
Çocukluğunda ve gençliğinde bir çok resesyon ve kriz gören y kuşağı “Artık herkes üretiyor, senin diğerinden farkın ne? Artık bize sadece hijyen faktörlerle gelmeyin” diyorlar.
Hijyen faktörler, ürünlerde bulunması gereken ana kolonlardır.
Örneğin bir hastanenin MR cihazının olması.
Krizler ve resesyon hakkında daha fazla bilgi için: 6 Maddede Dünya Kriz Tarihi
“Marka” kavram olarak bu zamanlarda hissedildi.
Tüketim çılgınlığının ilk adımları bu yıllarda atıldı (Dijital Dönüşüm başlıyor..)
Kuşaklara Göre Satın Alma Anlayışı | Z Kuşağı (2001 – Günümüz)
Z kuşağı, teknolojinin içinde doğan bir nesildir. Bundan dolayı da teknolojiyle adaptasyon verimliliği en yüksek kuşaktır. Z kuşağı yalnız bana değil, topluma da zarar verebilecek olgu, sembol, ürünler kullanımına karşıdır. “İnternet= Yaşam” olduğu ve internette de bir çok şeyi önceki nesillere nazaran çok yüksek devinim (çok yüksek boyutları, çok kısa zamanda yapabilme) ile yaptığından aceleci, yaratıcı, aşırı bağımlılığı bulunmayan, bir şeylere razı gelen değil, sorgulayan bir nesildir.
Z Kuşağı Tüketim Anlayışı
Bir şeylerden çoklu isteme dürtüsüne sahip, çevresel ve konjenktürel sebeplerden ötürü çoklu karar almak zorunda kalan ve en önemlisi bir şeyleri anlık tüketen bir nesildir z kuşağı. En büyük isteği kaş yaparken göz çıkarmamak.
Ne mi demek?
Bir jenerasyonun sefasını bir jenerasyona kitlememek. Çünkü biliyorlar ki artık dünya küçük bir köy halini aldı ve herkes herkesle irtibat halinde. Dünyanın bir ucundan bir ucuna saniyeler içinde iletişim kurabildiği için en büyük isteği geleceğe faydalı işler yapmak ve günümüzü mahvetmeden!
1946’dan 2020’lere kadar kuşaklara göre satın alma anlayışını sizler anlatmaya çalıştım. İçeriğimi nasıl bulduğunuzu yorumlarda belirtirseniz sevinirim. Gençlere değer katmak, faydalı birtakım içerikler üretmek için var gücümle araştırıyor, okuyor ve sizlere anlayacağınız şekilde (Salak olduğunuz için değil, akademik anlatım gibi yapıp, baymasın diye 🙂 ) ulaştırmaya çalışıyorum.
Benden istediğiniz içerikler varsa bana linkedln ve buradan yorum atabilir, bağlantı kurabilirsiniz.
Y ve Z kuşağının yeni fenomeni freelancer ekonomisi hakkında bilgi sahibi olmak istersen aşağıdaki linke tıklayarak bu alanda ürettiğim içeriğime bakabilirsin.
İlginizi Çekebilir: Gig Ekonomisi Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..