Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Marka Nedir?
Marka kişiliğini öğrenmeden önce marka neymiş bir öğrenelim. Marka bir ürünün kullanıcı nezdindeki değeridir. Firmalar hedefledikleri segmentlere göre kendi algılarını ve kendi konumlandırmalarını inşa ederler. Buradaki amaç markayı hedef kitlenin kalbine koyabilmektir. Buna örnek vermek gerekirse Apple örnek verilebilir. Uzun süreler kapılarında kuyruk oluşan Apple’ın yaptığı pazarlama stratejileri takdire şayan..
Yani tekrar bir örnek daha vermek gerekirse bir çikolatanın ham değeri 2₺’dir. Eğer satış fiyatı 6₺ ise 4₺’lik bir soyut değer ortaya çıkmaktadır. Buna da bir örnek olarak Nutella verilebilir. Eğer markanın ne olduğunu anladıysak marka kişiliğine bir göz atalım.
Marka Kişiliği Nedir? Marka Kişiliği Neden Önemlidir?
Marka kişiliği, tüzel bir varlığa insani özellikleri entegre edebilme kabiliyetidir. Buradaki amaç, müşteri ile empati yaparak kendi ürünlerini istediği şekilde konumlandırabilmesidir.
4 Adımda Marka Kişiliği
1) Fonksiyonite ve Hedef Kitle Tanımını Kolaylaştırır
Yaptığınız iş ne olursa olsun, onu markalamanız sizi bir kaç adım öne çıkaracaktır. Eğer iyi bir markalama yapabilirseniz, dönüşüm oranlarınız daha da artacağı için ürünlerinizin uzun vadede daha çok satması muhtemeldir. Amacınız oluşturduğunuz pazarlama hunisine göre belirli segmente edilmiş, var olan ya da potansiyel müşterileri daha verimli olarak satışa dönüştürebilmek olduğu için hem satışlar hem de marka bilinirliğiniz artacaktır. Boş bir cola şişesi verdiğimizde aklınıza hemen “Coca Cola” gelmesi buna güzel bir örnektir.
2) Enerji Verir
Buradaki anlatılmak istenen ögeyi dilerseniz bir iki örnekle anlatayım. Axe reklamlarında görülen şablon şudur: Axe’ı sürer ve kadınları baştan çıkarır, tüm kadınları mıknatıs gibi çeker. İşte bu yaratılan olgu viral olup başka yerlerde de paylaşılabilir.
3) Marka İlişkisi Kurar
Ürettiğiniz ürünü hedef kitlenize gösterirken nasıl bir konumlandırma yapmalıyım diyorsanız sizlere bir örnek verebilirim. Buradaki amaç empati yeteneğini kullanabilmektir.
Mesela “anne eli değmiş gibi”. Bu slogan hanımeller kurabiyeye ait.. Amaç sizin bu kurabiyeyi alırken ki tereddütünüz olduğunu bildiğinden “rahat rahat ye, bak anne eli değmiş gibi” demek. Her ne kadar da “amma da attın birader, şimdi sadece bunu dedi diye bu markayı alacak değilim ya” diyor olabilirsin, ama emin ol bir çok konuda ister istemez bu ilişkiyi kuruyorsun.
4) Müşteriyi Anlamana Yardımcı Olur
Müşteriye hangi aşamada gidersiniz? Eğer cevabınız sadece ürün çıktıktan sonra ise çok büyük bir yanılgı içerisindesiniz. Aklınıza gelen iş fikrini öncelikle belirli bir kaç filtreden geçirdikten sonra hedef kite (persona) analizini yapmalı ve ufak ufak sorular sormanız gerek. Bir siten varsa ya da bu proje için yeni bir site açtıysan minik minik A/B testleri işini görecektir.
Böylece gelen fikri belirli bir düzleme oturtup, realist bir şekilde analiz edip ardından pazarı inceleyip geleceği olduğunu düşünüyor ve yaptığın anket ya da A/B testlerinden gelen geri bildirimleri de göz önüne aldıktan sonra, ürünün MVP sini yapabilecek duruma gelebilirsin. Böylece yaptığın ürün alelade bir ürün olmaktan çıkıp realist ortamda değerlendirilmeye açıldığı için ürünün ayakları yere daha sağlam basacaktır. Ardından ufak test ederek ürünün beta halini piyasaya sürmeli ve her zaman gelen geri bildirimleri değerlendirmeli ve ona göre yol haritanı güncellemelisin.
5 Marka Kişiliği Çeşidi/ Örneği
5 Çeşit marka kişiliği çeşidi/ örneği bulunmaktadır. Bunlar;
- İçtenlik
- Heyecan
- Yeterlilik
- Sofistike
- Dayanıklılık
1) İçtenlik
- Gerçekçi
- Dürüst
- Sahici
- Dost Canlısı
İçten Firmalar: Chevrolet, Coca Cola
2) Heyecan
- Heyecan Verici
- Ateşli
- Eğlenceli
- Yenilikçi
Heyecan Veren Firmalar: Porsche,Redbull
3) Yeterlilik
- Güvenilir
- Ciddi
- Başarılı
Yeterlilik Taşıyan Firmalar: CNN, IBM, Toyota
4) Sofistike
- Üst Sınıf
- Büyüleyici
Sofistike Olan Firmalar: Mercedes, Calvin Clein
5) Dayanıklılık
- Sert
- Açık Havalarda Yapılan Spora Düşkün
Dayanıklı Olan Firmalar: Jeep, Levi’s
Peki siz bu 5 maddeden hangisisiniz?
Bu içeriğimde sizlere marka nedir? Marka kişiliği çeşitleri nelerdir? Marka kişiliği nedir? Bunlardan bahsettim. Umarım içeriğimi sevmişsinizdir ve size bir anlamı/faydası dokunmuştur.
İlginizi Çekebilir: 6 Adımda Markalaşma Süreci
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..