Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Günümüzde teknoloji hızla ilerliyor. Teknolojinin hızına yetişebilmek içinse daha teknolojik ürünler üretiliyor. Bugün savunma sanayisinden şarj aletine kadar pek çok teknolojik üründe mikroçipler diğer bir deyişle mikroişlemciler bulunuyor. Haliyle piyasada mikroçip için ciddi bir talep söz konusu. Fakat özellikle pandemi dönemiyle birlikte zaten bir elin parmaklarının sayısını geçmeyecek kadar mikroçip üreticisi sıkıntıya girdi. Haliyle dünya genelinde yaşanan bu büyük kriz sebebiyle pek çok sektör sekteye uğradı. Öyleki Renault gibi ünlü otomobil firmaları üretimlerini durdurmak ya da eksik özelliklerle ürün ortaya koymak durumunda kaldı. Peki hem bu kadar önemli olan hem de kısıtlı sayıda üretilebilen mikroçip nedir bir göz atalım.
Mikroçip Nedir?
Teknolojik aletler genellikle yazılım ve donanım denilen iki ana kısma ayrılır. Donanım dediğimiz kısım daha çok bilgisayar kasası gibi fiziksel unsurlardır. Yazılım dediğimiz kısım ise daha çok yazılım dilleri aracılığıyla komutlar verebildiğimiz, cihazı kontrol edebildiğimiz kısımdır. İşte mikroçipler de üzerinde bulunan yazılımlar aracılığıyla cihazı ve işlevlerini kontrol edebilir hale gelir. Mikroçipler için en güzel benzetme şüphesiz insan beynidir. Mikroçipler de tıpkı bir beyin gibi cihazı yönetir ve kontrol eder. Çip tasarımı ve üretimi içinde yarı iletken teknoloji, nanoteknoloji, elektronik ve yazılımı barındıran karmaşık bir süreçtir.
Transistörlerden genellikle yüzyılın icadı olarak bahsedilir. Mikroçip tasarımında transistörlerin yerleşimi büyük önem taşımaktadır. Yarı iletken bir malzeme olan silikon üzerine elektronik devre elemanları (endüktör, diyot, meksefe ve transistör) mümkün olduğunca küçük bir alana yerleştirilmeye çalışılır. Nitekim Intel’in kurucu ortaklarından Gordon Moore’un Moore Kanunu olarak da bilinen çok meşhur bir sözü vardır. Her iki yılda bir mikroçiplerin birim alanında bulunan transistör sayısının iki katına çıkacağını, tahmin etmişti. Bugün Moore’un tahmininin hala yerini koruduğunu görüyoruz.
Mikroçip Krizi Nedir?
Dünyada iki güçlü ülke Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin adeta bir teknoloji savaşına girmiş durumda. İki ülke de bu büyük pazarı kimseye kaptırmamak istiyor. ABD ve Çin arasında yaşanan gerginliklerden sonra ithalat ve ihracat işlemlerinde bazı sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Tehlikeyi önceden fark eden ve çipe büyük ölçüde bağımlı olan firmalar stok yoluna gitti ve bu nedenle dünya genelinde bir mikroçip krizi ortaya çıkmaya başladı bu kriz pandemi dönemiyle birlikte daha da alevlendi. Pandemi döneminde pek çok firma üretim yapamaz hale geldi. Pandemi döneminde tüm bunlar olurken aynı zamanda insanların talepleri de değişti. Artık tablet, bilgisayar gibi akıllı teknolojik cihazlara olan ihtiyaç ve istek artmaya başladı. Haliyle zaten sıkıntıda olan mikroçip üretimi, bu talepleri karşılayamaz hale geldi.
Mikroçip üretiminin zorluklarından yukarıda kısmen bahsettik. Genelde bir malzemenin üretimi sıkıntılıysa o malzemenin ham maddesi pahalı ya da az bulunmaktadır. Fakat mikroçip üretiminde durum böyle değil. Çünkü mikroçiplerin ham maddesi aslında üzerine bastığımız kumlar ve doğada çok bulunan yarı iletken malzeme silikondan oluşuyor. Kumlar eritilerek silikon külçeler haline getiriliyor. Fakat üretim aşaması hem çok fazla maliyet, hem de ciddi bir tecrübe üretim hassasiyeti gerektiriyor.
Dünya’da mikroçip üretiminde ABD, Çin, Güney Kore, Tayvan ve Japonya gibi ülkeler başı çekiyor. Aslında mikroçip tasarımı yapan ve üretimi yapan firmalar olarak sınıflara ayrılıyor. Firmalar da kendi arasında ürettiği mikroçipin türüne göre de sınıflara ayrılabiliyor. Örneğin NVDIA gibi firmalar yapay zeka çipleri geliştirirken, Broadcom şifrelemeye yönelik mikroçipler üretiyor.
Mikroçip kıtlığının farkında olan ülkeler bu durumun önüne geçmek için uğraş verse de zorlu ve uzun bir süreç olduğundan bir anda krizin son bulması uzman tarafından beklenmiyor. Birkaç yıl daha bu sürecin böyle devam edeceği düşünülüyor. Çünkü günlük hayatta ve endüstriyel ürünlerde gitgide mikroçip kullanımı artıyor. Hatta halk arasında sıkılıkla bahsedilen insan vücuduna çip takılacağı konuşuluyor. Tüm bunlar olurken elbette mikroçipe olan ihtiyaçlar artıyor. Hatta evcil hayvanların da kürek kemikleri arasına mikroçip yerleştirilerek benzersiz bir kimlik numarası tanımlanabilen bazı örnekler bulunuyor. Bu sayede evcil hayvanın kaybolduğunda bulunmasının daha kolay olduğu düşünülüyor.
Örneğin bugün kullandığımız özellikle gelişmiş, teknolojik arabalarda belki de yüze yakın çip gerekiyor. Bu çiplerin sağlanması da araba üreticisi firmaların üretime devam edebilmesi için büyük bir önem taşıyor.
Kısacası mikroçip geliştirilmesi hem bugünün hem de arının teknolojisi için çok büyük bir önem taşıyor.
Eğer baş kısmından itibaren mikroçip üretimini izlemek isterseniz aşağıdaki video linkine göz atabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Kyoto Protokolü Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..