Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
NöroPazarlama Nedir?
Günümüzde sık sık duyduğumuz NöroPazarlama diğer ilk kez 1990 yılında Harvard Üniversitesi’nden Prof. Gerry Zaltman’ın Fonksiyonel Manyetik Görüntüleme cihazını (fMRI) duyurmasıyla gündeme gelmiştir. Nöroloji, beyin ve sinir sistemiyle ilgilenen bir bilim dalıdır. Pazarlama ise mevcut ve potansiyel müşterilere ürün veya hizmetlerin tanıtımını ve satışını yapma doğrultusundaki eylemdir. Nöroloji bilimi ve pazarlamanın ortak noktada birleştiği ve geliştiği alan ise NöroPazarlama’dır.
Her gün sayısız reklamla karşılaşıyoruz. Bazı reklamlar bizi içine çekiyor, bazı reklamlar hemen sona ermesini istediğimiz reklamlar oluyor. Bu bir çeşit algıda seçicilikten kaynaklanıyor. İnsan zihni kendisiyle ilgili dikkatini çeken şeylere odaklanıyor. Anlayacağınız üzere insanlar bir ürünü ya da hizmeti satın almaya karar verme aşamasına geldiğinde duygu ve düşünceleri belirleyici etmen oluyor.
NöroPazarlama Üzerine Bir Deney
Coca Cola ve Pepsi markaları arasında tüketicilerin ne yönde tercih yaptığını ve tercihlerin sebeplerini ortaya çıkarmayı hedefleyen bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada denekler iki farklı tadım testine giriyor. İlk testte marka etiketleri kullanılmazken ikincisinde marka etiketleri bulunuyor.
Tadım testlerinin sonucunda Pepsi marka kolanın etiketsiz testlerde etiketli testlere kıyasla daha başarılı olduğu saptanıyor.Katılımcıların beyinsel aktiviteleri incelendiğinde markasız tadım testinde tadı analiz etmeye yönelik bir hareket varken marka etiketi ile yapılan testte Coca Cola’nın bilinirliğinin hem davranışsal hemde zihinsel aktivite yönünden fark yarattığı tespit edilmiştir.
Nöropazarlamanın gelişiminde önemli bir yere sahip olan bu araştırma ile tüketicilerin bazı markalarla aralarında duygusal bir bağın olduğu ve tercihlerini etkilediğini görüyoruz. Günümüzde çok farklı sektörlerden bu duruma örnek verebiliriz. Bir markanın fonksiyonel özellikleri, fiyatı, kalitesi gibi özellikleri diğerine oranla iyi olmasına rağmen biz beynimizi ikna ederek duygusal bağ kurduğumuz ve kendimizi en iyisi olduğuna inandırdığımız markayı tercih ediyoruz.
NöroPazarlamanın Önemi
Pazarlama çalışanları yıllardır insan beynini keşfetmek istemişlerdir. Bunun sebebi insanları bir ürünü satın almaya iten ya da bir ürüne karşı olumlu olumsuz duygu ve düşüncelere sahip olmalarının altında yatan etkenleri merak ediyor olmalarıdır diye düşünüyorum. Nöro pazarlamadan elde edilen verilere göre pazarlama stratejisi geliştirerek tüketici davranışlarını anlamaya çalışmışlardır.
Nöropazarlama dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Birçok şirket ve pazarlama uzmanları günümüzde nöro pazarlamayı kullanıyor. Bunun sebebi nöro pazarlama ile diğer pazarlama çeşitlerine oranla daha hızlı sonuç alınmasıdır.
Nöropazarlamanın pazarlama dünyasındaki önemi tartışılmaz diye düşünüyorum. Çünkü hedef kitleye istenilen mesajın verilmesi için tüketicinin satın alma davranışı üzerine ve bu davranışın oluşmasındaki sosyo-kültürel ve psikolojik nedenleri belirleyerek pazarlama stratejisi oluşturmamıza ve tüketim davranışı haline getirmemize destek olur.
Tüketicilerin reklamları nasıl yorumladıkları ve hatırladıkları markanın başarısı için önem taşır. Nöro pazarlama sayesinde reklamı nasıl daha etkin bir hale getirebiliriz sorusuna cevap buluyoruz. Tüketicilerin hangi reklamlardan etkilendiklerini ve izlenilen reklamın zihinlerinde nasıl bir reaksiyon verdiğini veya vermediğini nöro pazarlamadaki yöntemlerle tespit edebiliriz. Böylece pazarlama uzmanları tüketiciye ulaşmanın kolay yolunu bulabilirler.
“İnsanların istediği şey, sevdikleri bir şeyi satın aldıklarında hissettikleri ekstra, duygusal bonustur.”
Seth Godin
İlginizi Çekebilir: Geleneksel İşler Dijitalleşiyor
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..