Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Son yıllarda neredeyse her üniversitede adını duyduğumuz, internette sürekli etkinliklerine rastladığımız, amatör ruhlarla profesyonel işler başaran bu öğrenci kulüplerine gelin bir de yakından bakalım.
Okullarımızda mühendislik kulübü olarak gördüğümüz IEEE teknoloji ve bilimle ilgilenen herkese kucak açan ve sadece okulda kalmayıp Türkiye’ye hatta globale bağlı olan çok büyük bir yapılanma. IEEE’nin temelleri 1884 yılında Grahambell ve Edison gibi dönemin önemli bilim insanları tarafından ortaya atılmıştır. Eski açılımı ”Institute of Electrical and Electronics Engineers” olan kuruluş daha sonraları ismi etki alanını tam anlatmadığı için ‘’Institute of Engineers and Everyone Else” olarak değiştirilmiştir.
IEEE mühendisliğin yaratıcılığı artırma, bütünleştirme, paylaştırma işlevine ve bilgi teknolojisine, insanlığa yararlı bilimlere ve uzmanlık alanlarına katkıda bulunan; kar amacı olmayan teknik bir mesleki organizasyondur. Tarihi gelişimine baktığımızda AIEE (Amerikan Elektrik Mühendisleri Enstitüsü) ve IRE (Radyo Mühendisleri Enstitüsü) topluluklarının birleşmesi ile 1963 yılında resmen kurulan IEEE, dünya genelindeki en büyük teknik organizasyondur. En önemlisi de IEEE tüm dünyada Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği yayınlarının yaklaşık %30‘unu tek başına yayınlamaktadır, bu yüzden ülkemizde de çokça ilgi görmektedir.
IEEE Dünyada 10 bölgeye ayrılır, bu 10 bölge de 333 yerel bölge ve 2000’den fazla öğrenci kolundan oluşur. Tüm dünya üzerinde 150’den fazla ülkede 400.000’e yakın üyesi bulunur. Türkiye ise 8. bölgededir 103 öğrenci koluyla 29 yıldan fazladır 10.000 öğrenci ve 14.000 profesyonel üye ile ülkemize hizmet vermektedir.
IEEE’NİN 10 BÖLGEDEN OLUŞAN DÜNYA HARİTASI
IEEE aylık yayınlanan dergiler, kitaplar, konferans notları ve çeşitli medya ürünleri ile güncelliğini sürekli korumaya devam eder. Öğrenci kolları sayesinde her ay farklı yerlerde farklı konularda ilginizi çekebilecek etkinliklere ulaşabilirsiniz. IEEE’de her yıl ulusal ve uluslararası konferanslar, teknik seminerler, gönüllü aktiviteler, eğitim kampları, sosyal sorumluluk projeleri ve çeşitli workshoplar gerçekleştirilmektedir. IEEE, aynı zamanda üyelerine iş ve staj imkanı da sağlamaktadır. Teknik konularda mentörlük alabildiğiniz gibi günümüz modemlerinin patentinde olduğu gibi IEEE üzerinden kendi projeleriniz için patent alabilirsiniz. IEEE sadece eğitim hayatınızı değil kariyer hayatınızı da oldukça etkiliyor.
Türkiye’de IEEE; PES(Power and Energy), RAS(Robotic and Automation), WIE(Women in Engineering), CAS(Circuits And Systems Society), CS(Computer Society), EMBS(Engieering in Medicine and Biology) gibi komitelerden ve öğrenci kulüplerinin kendi etkinliklerinden oluşmaktadır. IEEE Türkiye bu kollarda eğitimler vermekte, konferanslar düzenlemekte, teknik geziler organize etmekte ve global yarışmalar düzenlemektedir. Siz de bu yarışmalara katılabilir hatta buralardan ödül dahi alabilirsiniz. Ayrıca bu takımlara katılabilir ve IEEE için çalışıp daha yükseklere tırmanabilirsiniz.
Bazı Komiteler
Bugünkü yazımda sizlere ‘’Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz’’ sloganıyla popülerleşmiş IEEE’yi anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Daha sonraki yazılarda görüşmek üzere. Bana instagram üzerinden ulaşabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın…
Kaynakça
İEE
İEE TRSB
Nedir bu İEE Fırtınası ?
Buec Boun
İlginizi Çekebilir: Üniversitede Kulüpler Öğrencilere Ne Katar
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..