Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Eğer aklınızda muhteşem bir iş fikri varsa yapmanız gereken ilk şey onu nasıl bir marka haline getireceğinizi düşünmek olmalıdır. Marka olmamış hiçbir fikir hak ettiği değeri göremez. Şimdi markanın pazarlama üzerinde etki gösteren 3 başlıktan söz edeceğim. İyi okumalar.
3 Başlık şunlardır;
- Markanın Satış Psikolojisindeki Gücü
- Markanın Pazarı Domine Etme Gücü
- Markanın Güven Faktörü
Markanın Satış Psikolojisindeki Gücü
Rakipleriniz arasında en iyi ürüne sahip olsanız bile etkili bir pazarlama stratejiniz ve güçlü bir markanız yoksa satış savaşlarını kaybedebilirsiniz. Günümüzde hepinizin bildiği iki büyük kola markasını ele alalım. Bu başlık için oldukça zengin bir hikayeleri var. Bu markalardan birine “A Kolası”, diğerine ise “B Kolası” diyelim. B Kolası A kolasından daha çok satan bir kola markası ama A Kolası tabi ki kendi ürünün daha iyi olduğunu düşünerek bir deney yapmaya kalkışıyor. Deney boyunca sokakta rastgele insanlara hangi marka olduğu söylenmeden iki kola markası da tattırılıyor ve sonuç olarak A Kolası %50’den fazla oranla daha iyi seçiliyor. İkinci bir deneyde de bu sefer insanlara üzerinde A Kolası ve B Kolası yazan bardaklarda kolalar sunuluyor. Bu deney sonucunda da ilk deneye oranla ezici bir üstünlükle B Kolası seçiliyor. İşte bize markanın insanların psikolojileriyle nasıl oynadığının bir kanıtı.
Markanın Pazarı Domine Etme Gücü
Şirketler doğru pazarlama stratejileri ve doğru markalaşma stratejileri ile birlikte pazara kendi markalarının isimlerini verebilirler. Bu stratejiden dolayı o ürünü her istediğimizde o markanın adını söyleriz başka bir markayı alsak bile. Nereden baksan ömür boyu sınırsız reklam. Hem de ulaşabileceğin en geniş kitleye. Aklınıza hemen birkaç marka geldi değil mi? Bu sefer örnek vermeyeceğim. Örneği siz kafanızda zaten canlandıracaksınız. Mesela onlu peçeteler desem. Peki ya tıraş bıçakları veya SUV araçlar. Hepinizin aklına aynı markalar geldi. Başka bir marka kullansanız bile.
Markanın Güven Faktörü
Bu ilk başlığa benziyor olabilir ama aslında daha farklı. İlk örnekte iki kola markası da neredeyse aynı ölçüde güven teşkil ediyordu. Bu örnek daha iyi olmasa bile sırf marka değeri var diye daha fazla para vermeyi göze almamızla alakalı. “Üç kuruş fazla olsun en iyisi olsun.” Dediğimiz şey tam olarak. Aslında o ürün her zaman en iyi ürün değil sadece en iyi marka ama algımızla oynayan yöntemler sayesinde en iyi olanmış gibi düşünüyoruz. İyi marka oluşturamamış şirketler ne kadar iyi ürün yaparlarsa yapsınlar iyi markalaşmış ürünler karşısında ezici yenilgiler alıyorlar. Yaptıkları reklamlar olsun, logoları olsun, sloganları olsun her faktör bunda etkili. Günümüzde çıkan “Yerli ve Milli” damgası bunun örneklerinden biri. Bazı markalar çok düşük oranda yerli olsalar bile bu yerli ve milli damgasını kullanıyorlar ve etkilerini çok yüksek şekilde hissediyoruz. Belli başlı belirgin kitleler üzerinden reklam kampanyası yürüten ve bu kitlelerin güvenini kazanmaya çalışan markalarda buna örnek olarak verilebilir.
Kısacası bir ürünün piyasada tutunmasını sağlayacak en büyük faktör markadır
Çoğu genç girişimin de hatalarından birini bu olarak görüyorum. Tabi ki ürün kalitesi çok önemli ve üzerinde durulması gerek bir şey. Ama işin makyajını da unutmamak ürün kalitesi kadar önemli bir faktör.
İlginizi Çekebilir: Markanın Tarihi
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..