Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Günümüzde birçok kişinin ayırmakta zorluk çektiği bir kavramdır. Genellikle psikolog ve psikiyatri kavramları birbirlerine karıştırılır. Bu yazıda psikolog nedir sorusu detaylı olarak ele alınmıştır.
Psikolog nedir sorusu günümüzde birçok kişi tarafından cevabı aranan bir sorudur. Psikolog danışanlarının görüşlerini dinleyerek anlamlandırmaya ve kişilerde bir farkındalık oluşturmaya yardımcı olan, aynı zamanda oluşan problemlerin derinine inerek kendi yöntemleri ile bu sorunları çözmeye çalışan ve danışanı ile olumlu ilişkiler kurarak bir çözüm sürecine giren kişidir.
Psikolog nedir sorusu kadar araştırılan bir diğer konu da nasıl psikolog olunur sorusudur. Psikolog olabilmek için psikoloji bölümünden başarılı şekilde mezun olmak gerekmektedir. Dört yıllık lisans eğitimi süresince çeşitli alanlarda dersler alınmaktadır. Başta psikopataloji olmak üzere gelişim, kişilik, terapi, psikolojinin tarihsel gelişimi, sosyal psikoloji, gibi çok çeşitli alanlarda eğitim görmektedirler.
Klinik psikoloji, adli psikoloji, sosyal psikoloji, gelişim psikolojisi, endüstri psikolojisi gibi alanlarda uzmanlaşabilmek için ise yüksek lisans eğitimi almaları gerekmektedir. Değişime çok açık bir alandır. Bu nedenle psikologlar kendilerini sürekli olarak geliştirmeye açık olan kişilerdir. Günümüzde psikologların geniş bir alanı bulunmaktadır. Psikologlar kliniklerde, hastanelerde, kurumlarda ve çeşitli merkezlerde çalışabilirler. Aynı zamanda akademik alanda da çalışma ve araştırmalar yapma imkanları bulunmaktadır.
Psikologlar genellikle mezuniyetlerinin ardından ilk çalışma yerlerini rehabilitasyon merkezleri olarak seçmektedirler. Birkaç yıl deneyim edindikten sonra ise daha üst kurumlarda yer alamaya başlarlar. Bu aşamada tercih edilen yerler genelde devlet hastaneleridir.
Türkiye’de psikologların eğitimlerin yetersizliğinden kaynaklı olarak yaşadıkları problemleri vardır. En prestijli sayılabilecek okullarda bile müfredat yetersizliğinden kaynaklı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle psikologlar daha öncesinde biraz pişmek adına deneyimli psikologlar ile çalışmaktalardır. Bu eğitimler 3 ila 10 yıl sürebilmektedir. Bu eğitimleri aldıkları kişilerden terapi ekolü olarak bahsederler.
Amerika’da ise eğitim süreçleri değişiktir. Bir denetim altında eğitim alırlar ve eğitim modelleri bizden çok farklıdır. Üniversitede 3+2, 5+1, 4+2 şeklinde eğitimler ayrılmaktadır bunun ilk iki yılı teorik daha sonrasında kalan süreler ise uzmanlaşma ile devam eder. Bu eğitim süreci ile sağlanan en büyük fayda öğrencilerin staj yaparak gerçek danışanlar ile görerek öğrenmektedirler.
Psikolog nedir sorusuna basit şekilde yanıt verecek olursak oluşan psikolojik ihtiyaçların ve sorunların bulunarak bunları çözüme kavuşturmak adına çeşitli yollar deneyen kişilerdir. Kendi içlerinde bir ayrıma sahiplerdir. Asıl amaçları farkındalığı arttırmaktır. En önemli noktalardan biri terapi uygulayabilmek için klinik psikoloji alanında uzman olmaları gerekmektedir.
Araştırma Psikoloğu Nedir?
Deneyler ve araştırmalar yapan kişilere araştırma psikoloğu adı verilir. İnsan ve hayvanlar üzerinde çalışmalar yapmaktadırlar. Çalışma alanlarına bakıldığında üniversiteler, kurumlar ve özel sektör görülmektedir. Araştırma konuları bilinç, nöroloji, gelişim ve davranışları içerisinde barındırmaktadır.
Ruh Sağlığı Psikoloğu Nedir?
Psikolog nedir ve psikiyatr nedir sorularının cevapları genelde karıştırılır. Genel olarak psikopataloji hastalıkları olan kişiler ile iletişime geçerler. Hayatlarını sürdürmekte zorluk yaşayan bireyler ile çalışmaktadırlar. Her alanda çalışmalar yapabildikleri gibi sıklıkla hastanelerde çalıştıkları görülmektedir. Bununla birlikte klinik psikologları da içermektedir.
Klinik Psikolog Nedir?
Klinik psikolog nedir sorusunu sorduğumuzda duygusal, zihinsel ve davranışsal sorunları çözmek adına seanslar düzenleyen testler vb. araçlar ile bozuklukları teşhis eder. Kişinin durumu dahilinde bir program oluşturur. 4 yıllık lisans eğitimini başarılı şekilde tamamlamak, daha sonra ise klinik psikoloji alanında yüksek lisans ya da doktora yapmak gerekir. Klinik psikologlarda empati duygusu yüksek olmalıdır, karşılaşacağı sorunlara karşı dirençli olmalıdır, eleştirel ve analitik yaklaşabilmeli, öz motivasyona sahip ve iyi iletişim yeteneğine sahip bir kişi olmalı.
Normal psikologlar ile klinik psikologlar sarsında var olan fark 4 yıllık lisans programına ek 2 yıllık yüksek lisans şartının olmasıdır. Uygulamaya yönelik alt dallardan biridir.
Psikolog ve Psikiyatri Arasındaki Fark Nedir?
Psikologlar bir üniversitenin 4 yıllık psikoloji bölümünden başarılı şekilde mezun olmuş kişilerdir. Psikiyatristler ise tıp fakültesini bitirdikten sonra doktor olarak mezun olurlar ve daha sonra psikiyatri alanında uzmanlık kazanırlar. Psikologlar genel olarak konuşma gibi çeşitli terapiler ile danışanının daha iyi hissetmesini sağlamaya çalışırken psikiyatristler ise ilaç yazma hakkına sahiptir. En temel ayrımlarını bu şekilde sıralamak mümkündür.
İlginizi Çekebilir: Squid Game’in Psikolojik İncelenmesi
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..