Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Öncelikle, Rap müzik kültürünün 1970’ lerde Afrika kökenli insanların yaşadığı Amerika’ nın kenar mahallelerinden geldiğini bilelim. Yine de bilinen ilk rap parçası İtalyan Adriano Celentano’ nun “Prisencolinensinainciusol” şarkısıdır. Temelde rap müzik dediğimiz şey, “Hip Hop” kültürünün dört ana sanatından (DJ, Breakdans, Grafiti ve Rap) biridir. Rap’in “Rhytm And Poem” (Ritim ve Şiir ya da Ritmik Şiir) veya “Rhytmic African Poetry” (Ritmik Afrika Şiiri) sözcüklerinin kısaltması olduğu görüşü yaygın olsa da aslında rap kelimesi, İngilizce sözlük anlamı olarak “ağır eleştiri” anlamına gelmektedir.
Şimdi gelelim Türkçe Rap’ in tarihine ve şu ana kadarki ilerlemesine:
Türkler arasında rap, ilk olarak Almanya’da yaşayan Türkler arasında yayılmaya başlamıştır. Almanya’daki ABD askerlerinin çocukları tarafından gurbetçi Türk ailelerin çocuklarına tanıtılan rap müzik, Türk gençler tarafından kısa sürede benimsenmiştir.
1986 yılında kurulup 2000 yılında sona eren “İslamic Force” adlı Türk kökenli rap müzik grubu, müziklerini İngilizce yapmıştır ve bu yüzden Türkçe rap içerisine dahil edilmemiştir. İlk Türkçe rap olarak ise “King Size Terror” adlı oluşumda bulunan Alper Ağa’ nın “Bir Yabancının Hayatı” parçasını kabul ediyoruz. Asıl patlama ise 1995 yılında Cartel ile başladı. Daha sonrasında 1996 yılında Türkiye’de kurulan ilk rap oluşumu Bursa’dan “Barikat” grubu oldu. Yine aynı yılda Sirhot (Serhat Galatalı) Amerika’da kurduğu “Narcotic” grubuyla (G-Hun, I-Touch, Sirhot) “Beyaz Karanlık” albümünün “Her Yeni Gün” şarkısına klip çekmişlerdir. Ama albüm 2002 yılında çıkmıştır. Hatta klipte saldırıdan önceki İkiz Kulelerin görüntüleri o tarihler de çok konuşulmuştur.
Ve artık Türkçe Rap, 1997-98 yılları arasında Yunus Özyavuz (Sagopa Kajmer), Bilgin Özçalkan (Ceza) ve Tarık Gamert (Dr. Fuchs) gibi isimlerle Kuvvetmira oluşumu, 1997 yılında İstanbul’dan genellikle graffiti ile uğraşan Tunç Dindaş (Turbo), 1997 yılında İzmir’den Yener Çevik ve Almanya’nın Berlin şehrinden Fuat Ergin, 1999 yılında Cash Flow ve NormLife grubunun kurucuları olan Erman-Ender, Ankara’dan Mode XL grubunu kuran Evren Besta-Yasin Vural (VeYasin) ve Edirne’den AdrianaPolis’in kurucusu Rapozof gibi sanatçıları ortaya çıkarmaya başlamıştır.
2001 yılında, Türkçe rap’in bugünkü konumuna ulaşmasında büyük rol oynayan web portalların ilk örneği olarak, Sirhot ve DigitalMix Records’un katkılarıyla Türkiye’deki ilk Türkçe rap sitesi “Turkishrap.com” kuruldu.
Türkçe rap’in Cartel’den sonra medya tarafından tanıtıldığı ve yayınlandığı ilk tarihler 2000-2005’li yıllardır. Özellikle “Dream TV” Türkçe rap’e çok büyük bir destek vermiştir. Öyle ki Sagopa Kajmer, Ceza ve Dr. Fuchs gibi isimlere 2003 yılbaşı programında yer vermiştir. 2000’ li yıllardan önce amatör olarak çalışan birçok isim bu dönemde yavaş yavaş profesyonellik kazanmıştır. Örneğin Sansar Salvo (Ekincan Arslan), Pit10 (Server Uraz) ve Canka bu isimlerden sadece üç tanesidir.
Türkçe Rap’te ilk kadın sanatçılar:
1998 yılında çıkış yapan Ayben ve Kolera’dan sonra başka kadın rap müzisyenleri de ortaya çıkmıştır. Örneğin 2002 yılında İzmir Karşıyaka’da Kübra Demirkol (RapAngels Q) ve Pınar Demirkol (RapAngels Pi) tarafından Rapangels grubu kurulmuştur.
Türkçe rap tarihinin en büyük dissleşmesi:
2004 yılının sonlarında Sagopa Kajmer ve Ceza arasında soğuk rüzgarlar esmeye başladı. 2005 yılının ortasında Ceza’nın kız kardeşi Ayben’in Sagopa Kajmer’e laf atması ve Kolera’nın Ceza’nın oynadığı lolipop reklamını, bunu para için yaptı olarak yorumlamasıyla Ceza, Sagopa Kajmer ve Kolera’ya “Mürekkep Doldurdum” adlı küfürlü bir diss attı. Ardından Sagopa Kajmer, Kuvvetmira ekibiyle birlikte “Disstortion EP adlı 6 parçalık az küfürlü bir diss albümü hazırladı.
Bu albümde Ceza başta olmak üzere Ayben, Rokabeat ve Sahtiyan’a açıkça göndermeler bulunmaktadır. Buna karşılık Ceza’nın karısı Rokabeat ve Ceza’nın kız kardeşi Ayben, Kolera’ya ve Sagopa Kajmer’e “Günlerin Ağlak” adlı bir diss attı. Sahtiyan ise “Kartlar Karışsın” adlı diss şarkısını yayınladı. Buna cevaben Sagopa Kajmer, Kolera ile birlikte “Pesimist EP 4” albümünde “Trakonya”, “Cümle Mühendisi” ve “Dil Yaratmakta En Asil Silahları” adlı diss şarkılarını yayınladılar.Bir takım olaylardan sonra Sagopa Kajmer, 2007 yılında Ceza ve Ayben’e şahsına ve karısı Kolera’ya hakaret ettikleri, aynı yıl bir konserde Ceza, Salako Kajmer diyerek lakabıyla dalga geçtiği için dava açtı. Aynı yıl içinde Fuat Ergin, Sagopa Kajmer’e kızarak “Kırmızı Halı” adlı bir diss attı.
Buna karşılık Sagopa Kajmer, Fuat Ergin’e de dava açtı. Bu olaylardan sonra sanatçıların parçalarının içinde, katıldıkları showlarda ve konserlerde bir sürü göndermeler yapıldı.
2009’da Hiphoplife’ın toplu albüm projesi adı altında Sagopa Kajmer’e 37 parçalık “Hiphoplife Mixtapes Vol.1 – Nafile” adlı diss albümü yapıldı.
2009 yılında Beyaz Show programına katılan Sagopa Kajmer’in Rapstar yarışması ve kendisi hakkında ağır konuştuğu için kızan Ceza, Bandırma konserinde Sagopa Kajmer’e gönderme yapmıştır. Bu göndermeler 2010’ların başında son bulmuştur.
Turkish Hip Hop Belgeseli:
Yönetmenliğini Cengiz Özkarabekir’in üstlendiği, 9 Kasım 2007 ve 18 Kasım 2007 tarihlerinde CNN Türk kanalında yayınlanmış iki bölümlük Türkçe rap ve Türkçe hip hop hakkındaki en geniş kapsamlı ilk belgeseldir.
- bölüm: Türkçe Rap’in Doğuşu: Almanya (9 Kasım 2007) (Killa Hakan, Musa, Cartel’in üyeleri ve diğer rapçiler)
- bölüm: Yeraltı Operasyonu’ndan Yerüstüne: Türkiye (18 Kasım 2007) (Turbo, Ceza, Sagopa Kajmer, Fuat Ergin, Dr. Fuchs, Sahtiyan, Emre Baransel, Sultana, Ayben, Kolera ve Kadıköy Acil)
Bunca kargaşaya dalmışken adını anamadığım daha birçok rap sanatçımız var. Bu yazımdaki amacım, Türkçe Rap’ in doğuşunu anlatmaktı. Bu konu hakkında tekrar yazmayı düşünürsem, kesinlikle daha çok kişisel görüşlerimi belirteceğim.
Kısacası, Türkçe Rap bugünlere böyle geldi. Şu aralar durumunun ve yeni türeyen isimlerin, Türkçe Rap’ i iyi yansıtamadığını düşünerek, halen ağırlıklı olarak 2015 öncesi yapılma parçaları dinlemekten zevk alıyorum. Böyle bir fırsat bulmuşken de sizlere birkaç parça önereyim;
- Ceza ft. Sagopa Kajmer – Neyim Var ki
- Ceza ft. Tech N9ne – Karanlık Yerler
- Sahtiyan – Kartlar Karışsın
- No. 1 – Bu Benim Hayatım
- Norm Ender – Sadece Dinle
- Norm Ender – Sözlerimi Geri Alamam
- Sagopa Kajmer – 24
- Sagopa Kajmer ft Dr. Fuchs – Tanrı Çekti Tüm Resimleri
- Dr. Fuchs – Bir Gündüz Bir Gece
- Sansar Salvo – Gözlerimin İçinde
- Massaka – İblis
- Gazapizm – Sevmedim Söylediklerini
- Kezzo ft. Burak Togo – Üstü Kalsın
- Otonom Piyade (Saian ft K”st) – Uçurum Çiçeği
Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Rap
https://tr.wikipedia.org/wiki/Hip_hop
Değerli vaktinizi ayırıp, yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..