Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
14 ve 17. yüzyılı kapsayan dönem Rönesans dönemi olarak adlandırılır. Rönesans, kelime anlamı olarak “yeniden doğuş” anlamına gelir. Orta Çağ sonrasında Avrupa’da yaşanan siyasi, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari ve eğitim alanlarındaki yenilikler Rönesans Dönemi’ni oluşturur. Rönesans’ın etkileri toplumun hayatını etkileyen neredeyse tüm alanlarda kendini göstermiştir. Bu dönemde ortaya çıkan sanatçılar ve eserleri büyük öneme sahiptir. Özellikle Rönesans Dönemi sanatçılarının hümanizm akımının etkisinde kalarak ortaya koydukları eserlerde “insan” varlığı büyük bir paya sahiptir. Bazı araştırmacılara göre Rönesans Dönemi’nin bu özelliği insanın bir varlık olarak keşfedilme süreci olarak da kabul edilmektedir. Şimdi gelin, Rönesans Dönemi ve bu dönemin özelliklerini yakından inceleyelim.
Rönesans Dönemi Nedir?
Rönesans, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm Dünya’yı etkisi altına almayı başarmış tarihi bir dönemi kapsar. 14.ve 17. yüzyılları arasındaki dönemde matbaanın gelişmesiyle birlikte bilim ve yeni düşüncelerin geniş kitlelere ulaşması kolaylaşmıştır. Yaşanan yeniliklere ek olarak pusulanın gelişmesiyle de coğrafi keşifleri ve keşiflerle gelişen sanatı destekleyen yeni ve farklı bir sınıf oluşmaya başlamıştır. Orta Doğu bölgesine düzenlenen Haçlı Seferleri’nin de Rönesans döneminin oluşmasına etkisi oldukça fazladır. Bu seferlerin neticesinde skolastik düşünce yapısı büyük bir darbe almış, büyük bir hızla yeni üretim ve teknikler geliştirilmeye başlanmıştır.
Rönesans Dönemi Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?
Rönesans döneminin tarihçesi Orta Çağ Avrupa’sına dayanmaktadır. İtalya’da ortaya çıkıp tüm Avrupa’yı etkileyen dönemi kapsar. Bu dönemde kilisenin halk üzerindeki baskısı o kadar yoğundur ki; toplumsal yaşam ve sanat alanında sadece dini konular işlenmektedir. 14. ve 17. Yüzyılı kapsayan dönemde ortaya çıkan Rönesans Dönemi ile birlikte kilisenin etkisi azalmış ve tüm alanlarda yenilenme dönemine girilmiştir.
Rönesans Dönemi Akımları
Her çağı olduğu gibi Rönesans’ı da net tarihlerle belirlemek imkansızdır. Kaynaklar bu konuda farklı olaylar ve tarihler üzerinde durmakta farklı bilgiler içermektedir. Ancak en doğru yaklaşım şudur: Rönesans dönemi; XV. ve XVII yüzyıllar arasındaki fazlasıyla uzunbir dönemi kapsayan Avrupa kültür hareketine verilen addır. Rönesans düşüncesinin ortaya çıkmasındaki en büyük etki, bilimsel düşüncenin gelişmesidir. Bununla birlikte Rönesans Dönemi’nde çeşitli akımlar ortaya çıkmıştır.
Rönesans Dönemi’nde artık her şeyden çok akla güveniliyordu. Bu nedenle Rönesans döneminde, “Akılcılık” akımı ortaya çıkmıştır. Akılcılığa tepki olarak ise deneycilik akımı meydana çıkmıştır. Locke, Berkeley, Hume, Burkebu dönemin önemli isimlerindendir. Britanya’da ortaya çıkan bu düşünce, sonraki zamanda dünyada felsefenin büyük bölümüne egemen oldu. Bunların yanı sıra Hümanizm akımı modern insanın yeni hayat görüşünü dile getirmede bir araç oldu. Rönesans felsefesinin temelini aslında hümanist dünya görüşü oluşturmaktadır. Rönesans hümanizmi, bireycidir. Yani kendi özgür iradesiyle evet veya hayır diyebilen bireydir. İnsanın değeri doğrudan doğruya kendisinden kaynaklandığını savunan görüştedir. Bu akımın en önemli temsilcisi İtalyan şair ve bilgin Petrarca’dır. Diğer temsilcileri Machiavelli ve Montaigne’dir. Ek olarak Montaigne, otoritelere karşı şüpheciliği yani Septisizm akımını da savunmuştur.
Rönesans Dönemi’nin Özellikleri Nelerdir?
Rönesans Dönemi’nin en önemli özellikleri bu dönemde ortaya çıkan gelişmeler ve yenilikler ile kendini gösterir. Başta bilim ve sanat olmak üzere siyasi, toplumsal ve daha pek çok farklı alanda büyük bir devrim yaşanmıştır. Avrupa’dan başlayarak dünya çapında meydana gelen dönüşümlerle birlikte, pek çok farklı özellik de ortaya çıkmıştır. Bu dönem özelliklerinin en başında ise hümanizmin son derece gelişme göstermesi sonucunda tüm alanlarda “insan” varlığı hakim olmaya başlamıştır. Rönesans Dönemi’nin özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Kilisenin toplum üzerindeki baskısı azalarak modernleşme hızlandı,
- Kilisenin sahip olduğu skolastik düşünce yapısı büyük bir darbe aldı,
- Avrupa ülkelerinde ilk kez sanatı koruyan önemli bir sınıf bu dönemde ortaya çıktı,
- Bu dönemde bilim daha çok ön plana geldi, gözleme ve deneye dayalı bilim daha büyük bir önem kazandı,
- Matbaanın hızlı gelişimi ile birlikte İncil çok sayıda farklı dile çevrilerek basıldı,
- Ekonomi ve eğitim alanlarında da oldukça önemli gelişimler yaşandı.
Tüm bu özellikleri içinde barındıran Rönesans’ın etkileri Avrupa’dan başlayarak dünya genelinde önemli gelişmelere zemin hazırladı. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte insan özgürlüğü, daha geniş ve gelişmiş bir düşünce yapısı, bilim ile sanatı içinde barındıran toplumsal bir bakış açısını güçlendirdi.
Rönesans Dönemi Sanatçıları
Rönesans, toplum hayatını doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen tüm konularda etkilerini göstermeyi başarmış bir dönemdir. Ancak bu dönemde ortaya çıkarılan sanat eserleri ve bilim alanındaki çalışmalar diğer alanlara oranla biraz daha dikkat çeker.
Rönesans Dönemi’nde eserler üreten sanatçılar, eserleri ile büyük ve derin bir iz bırakmışlardır. Leonardo Da Vinci, MichelangeloBuonarroti, RaffaelloSanzio, William Shakespeare ve Michel de Montaigne dönemin önemli sanatçıları arasında yer alır. Bu sanatçılardan William Shakespeare ve Michel de Montaigne diğerlerinden farklı olarak daha çok edebiyat alanında eserler ortaya koymuşlardır.
1564 ile 1616 senelerinde yaşayan Shakespeare, özellikle tiyatronun öncü isimleri arasında yer alır. Sanatçının yazdığı; Hamlet, Romeo ve Juliet ve Macbeth oyunları yüzyıllardır tüm dünyada sergilenir ve büyük bir ilgi görür. Montaigne ise edebiyat ve felsefe alanında ünlü bir isimdir. Yazara ait Denemeler adlı eser günümüzde en çok okunan ve pek çok tiyatro oyununun ilham kaynağı olmayı başarmış bir eser olarak karşımıza çıkar.
Bu yazımızda Rönesans Dönemi’ni detaylıca ele aldık. Rönesans Dönemi ne zaman ortaya çıkmıştır, Rönesans Dönemi sanatçıları kimlerdir, akımları nelerdir ve bu dönemin özellikleri nelerdir tüm bu soruların cevaplarını sizler için yanıtladık. Keyifli okumalar dileriz.
İlginizi Çekebilir: Fransa Haritasının Tarihsel Gelişimi
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..