Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Rönesans nedir?
Rönesans, Orta Çağ’dan sonra Avrupa’nın kültürel, sanatsal, siyasi ve ekonomik olarak “yeniden doğduğu” bir dönemdi. Bu içeriğimizde Rönesans sanatçıları kimlerdir birlikte inceleyeceğim.
14. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar sürmekte olduğu kabul edilen Rönesans; klasik felsefe, edebiyat ve sanatın yeniden keşfine destek olmuştur. İnsan tarihinin en büyük düşünürlerinden, yazarlarından, devlet adamlarından, bilim adamlarından ve sanatçılarından bazıları bu dönemde büyük işler başarmış, küresel keşifler ise Avrupa ticaretine yeni topraklar ve kültürler açmıştır. Rönesans, Orta Çağ ile günümüz uygarlığı arasında bir köprü görevi görmektedir.
Rönesans’ın Öncesi
Milattan önce 476 yılında antik Roma’nın yıkılışı ile 14. yüzyılın başları arasında geçen
Ortaçağ’da Avrupalılar bilim ve sanatta pek ilerleme kaydetmemişlerdir.
“Karanlık Çağlar” olarak da bilinen bu dönem, yalnızca savaş, cehalet, açlık ve Kara Veba gibi salgın hastalıkların yaşandığı bir dönem olarak nitelendirilir.
Ancak bazı tarihçiler, Orta Çağ’daki bu tür acımasız tasvirlerin büyük ölçüde abartıldığına inanmakla birlikte, pek çok kişi o dönemde antik Yunan ve Roma felsefelerine ve öğrenmeye nispeten az saygı duyulduğu konusunda hemfikir.
Hümanizm
Rönesans ruhu birçok farklı şekilde ortaya çıkmış olsa da, ilk olarak hümanizm adlı kültürel hareket tarafından ifade edilmiştir. 14. yüzyılda, hümanizmin ilk olarak İtalya’da ivme kazanmaya başlamasıyla, insanın kendi evreninin merkezi olduğu fikri yayılmıştır ve insanlar eğitim, klasik sanatlar, edebiyat ve bilim alanlarında insan başarılarını kucaklamaya başlamışlardır.
Konstantinopolis’in 1453’teki çöküşü, İtalya’ya kaçan pek çok doğulu bilim adamının yanlarında bir sürü önemli kitap ve el yazmaları getirmesi hümanizmi büyük bir şekilde hızlandırdı.
1450’de Gutenberg matbaasının icadı, Avrupa genelinde iletişimin ve fikirlerin daha hızlı yayılmasına olanak sağladı.
İletişimdeki bu gelişme sonucunda Francesco Petrarch ve Giovanni Bocaccio gibi eski hümanist yazarların geleneksel Yunan ve Roma kültür ve değerlerinin yenilenmesine katkıda bulunan çok az bilinen metinleri basılarak insanlara dağıtılmıştır.
Bununla birlikte, birçok bilim adamı, uluslararası finans ve ticaret alanındaki gelişmelerinAvrupa’daki kültürü etkilediğine ve Rönesans sanatçıları için zemin hazırladığına inanmaktadır.
Sanatsal Gelişmeler
Rönesans ruhunun en gelişmiş haline ulaşmasını sağlayan şey sanattı. Sanat, bir bilgi dalı olarak görülmeye başladı, kendi başına değerli ve insanlara Tanrı’nın görüntülerini ve yaratımlarını sunabilme becerisinin yanı sıra insanın evrendeki konumuna dair içgörüler de sağladı. Leonardo da Vinci gibi Rönesans sanatçılarının ellerinde bu bir bilim, doğayı keşfetme aracı ve keşiflerin kaydıydı.
Sanat, görünür dünyanın gözlemlenmesine dayandırılarak, o dönemde geliştirilen denge, uyum ve perspektifin matematiksel ilkelerine uygun olarakicra edilecekti.
Medici Ailesi ve Floransa
Dönem, varlıklı vatandaşların genç Rönesans sanatçılarını desteklemeye maddi gücü yetebilecek zengin bir kültür tarihine sahip olan İtalya, Floransa’da başladı. 60 yıldan uzun süredir Floransa’yı yöneten güçlü Medici ailesinin üyeleri, hareketin büyük destekçileriydi.
Büyük İtalyan yazarlar, sanatçılar ve politikacılar Karanlık Çağlarda yaşadıklarından çok daha farklı olacak entelektüel ve sanatsal bir devrime katıldıklarını açıkladılar. Hareket ilk önce Venedik, Milano, Bologna, Ferrara ve Roma gibi diğer İtalyan şehir devletlerini de içine alacak şekilde genişletildi. Daha sonra 15. yüzyılda Rönesans fikirleri İtalya’dan Fransa’ya ve oradan da batı ve kuzey Avrupa’ya yayıldı. Diğer Avrupa ülkeleri, Rönesanslarını İtalya’dan daha geç yaşasalar da, etkileri hala devrimsel nitelik taşıyordu.
Yüksek Rönesans Dönemi ve Sanatçıları
- Leonardo Da Vinci
- Michelangelo
- Raphael
- Donato Bramante
- Giotto
- Titian
- William Shakespeare
- Donatello
- Sandro Botticelli
- Marcantonio Raimondi
1490’ların başından Roma’nın imparatorluk askerleri tarafından yağmalandığı 1527’ye kadar kadar yaklaşık 35 yıl boyunca gelişen Yüksek Rönesans dönemi, Rönesans sanatçılarının üçü etrafında döndü: Leonardo da Vinci (1452-1519), Michelangelo (1475-1564) ve Raphael (1483-1520).
Leonardo Da Vinci
En büyük bir Rönesans sanatçılarından biri olarak zamanında tanınmasına rağmen, anatomi, uçmanın doğası ve bitki ve hayvan yaşamının yapısı üzerine yaptığı bitkisel araştırmalar ona resim yapmak için çok az zaman bıraktı. Şöhreti, tamamlanmış birkaç işine dayanır; Mona Lisa, Kayaların Bakiresi ve Son Akşam Yemeği.
Michelangelo
Pietà ve Davut, daha yüksek ifade gücü için anatomi kurallarını bükme eğilimi ile birlikte nefes kesici bir teknik beceri ortaya koyar. Michelangelo kendisini ilk olarak bir heykeltıraş olarak görse de, en çok tanınan eseri Vatikan’daki Sistine Şapeli’nin tavan freskiydi. 1508’den 1512’ye kadar dört yılda tamamlandı ve geleneksel Hıristiyan teolojisini Neoplatonik düşünceyle kaynaştıran inanılmaz derecede karmaşık fakat felsefi açıdan birleştirilmiş bir kompozisyon sunuyor.
Raphael
En büyük eseri olan Atina Okulu, Michelangelo’nun Sistine Şapeli üzerinde çalıştığı sırada Vatikan’da boyanmıştı. Bu büyük fresk Raphael, Aristo ve Platon düşünce okullarının temsilcilerini bir araya getirdi. Raphael, Michelangelo’nun başyapıtının son derecekalabalık, çalkantılı yüzeyi yerine, sakin bir şekilde konuşan filozof ve sanatçı gruplarını tavanarası yüksek bir mahkemeye yerleştirerek, koydukları oyuklarla mesafeleri doldurdu.
Raphael ilk olarak Leonardo’dan etkilendi, ve Madonna’nın resimlerinin çoğunda piramit kompozisyonunu ve Kayaların Bakiri’nin güzel modellenmiş yüzlerini kullandı. Bununla birlikte, Leonardo’dan çok daha farklıydı.
Şimdi bu üçünden daha az bilinen Rönesans sanatçılarını tanıyalım
Donato Bramante
İlk Roma şaheseri Montorio San Pietro’daki Tempietto (1502), Klasik tapınak mimarisini andıran merkezi bir kubbe yapısıdır. Papa II. Julius, Bramante’yi papa mimarı olarak seçti ve hep birlikte 4. Yüzyıldan kalma Eski St. Peter kilisesinin yerine devasa boyutlardaki yeni bir kiliseyi koyması planladılar. Ancak proje, Bramante’nin ölümünden uzun süre sonra tamamlanmıştır.
Giotto
İnsan duygularını daha gerçekçi tasvir eden İtalyan ressam ve mimar, Rönesans sanatçılarını nesiller boyunca etkiledi. Padua’daki Scrovegni Şapel’indeki freskleriyle tanınınır.
Titian
İtalyan ressam, Papa 3. Paul ve 1. Charles’ın portreleriyle ve “Venüs ve Adonis” ve “Metamorphoses” gibi daha sonraki dini ve mitolojik tablolarıyla tanındı.
William Shakespeare
İngiltere’nin “milli şairi” ve tüm zamanların en ünlü oyun yazarı, şarkılarıyla ve “Rome ve Juliet” gibi oyunlarıyla ünlendi.
Donatello
İtalyan heykeltıraş, Medici ailesi tarafından yaptırılan “Davut” gibi canlı heykelleriyle ünlü.
Sandro Botticelli
“Venüs’ün Doğuşu” adlı tablosuyla ünlü İtalyan ressam.
Marcantonio Raimondi
300’den fazla baskı yapan İtalyan Rönesans sanatçısı ve gravür ustası, Yüksek Rönesans tarzının (özellikle Raphael’in eserlerinin) Avrupa’da yayılmasını sağladı.
Sanat, Mimari ve Bilim
Rönesans sırasında sanat, mimari ve bilim birbiriyle çok yakından ilişkiliydi. Aslında bu çalışma alanlarının birbirine kusursuz bir şekilde kaynaştığı eşsiz bir zamandı.
Örneğin da Vinci gibi Rönesans sanatçıları eserlerine anatomi gibi bilimsel ilkeleri dahil ederek, olağanüstü bir hassasiyetle insan vücudunu yeniden yaratmayı başardılar. Filippo Brunelleschi gibi mimarlar, geniş kubbelere sahip devasa binaları doğru bir şekilde tasarlamak ve inşa etmek için, matematiği araştırmıştır.
Bilimsel keşifler, düşünce yapısında büyük değişimlere yol açtı: Galileo ve Descartes yeni bir astroloji ve matematik görünümü sunarken, Copernicus Güneş’in, Dünya’nın değil, güneş sisteminin merkezi olduğunu öne sürdü.
Rönesans sanatçıları, perspektif, gölge ve ışık gibi teknikleri kullanarak çalışmalarına derinlik kattılar. Duygu, sanatçıların eserlerine katmaya çalıştıkları bir başka özellikti ve bu sayede Rönesans sanatı gerçekçilik ve doğallıkla karakterize edilmiştir. Rönesans sanatçıları insanları ve nesneleri gerçek hayatta oldukları gibi göstermek için çok çalışmıştır.
İlginizi Çekebilir: Sanat Dalları Nelerdir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..