Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Semptom Nedir?
Bu yazımızda yeniden psikolojik bir kavramı, semptom kavramını işleyeceğiz. Sizlerin de aslında aşina olduğu haliyle semptom denilen şey; bir dışavurum hali, bir belirtidir. Buna en çok korona virüs döneminde aşina olduk aslında ‘’hangi semptomları gösteriyorlar, sende hangi semptomlar oluştu…’’ fakat biz bu yazımızda semptom kavramını psikolojik haliyle inceleyecek ve kısaca hangi hastalıklarda hangi semptomları görüyoruz bunlara göz atacağız.
Psikolojide Semptom
Ruh sağlığının korunması öncelikle genel sağlık halinin iyi durumda olabilmesi için büyük önem taşır. Bununla birlikte bireyin çevresiyle kurduğu olumlu ilişki onun psikolojik sağlığını fazlasıyla etkiler. Bu nedenle psikolojik bozukluğa kişinin davranışlarında ve diğer bireylerle olan ilişkilerinde kopukluk diyebilmekteyiz. Bu durum kişinin kendisinden çevresine genel olarak dolaylı şekilde pasif veya aktif agresif dışavurum yahut semptomlarla yansıtılır. Psikolojik bir rahatsızlığı olan kişiler genel olarak yoğun stres altındadırlar, genelde baş ağrısı çekerler. Depresyon çağımızda görülen en yaygın psikolojik rahatsızlık olma durumuyla kendini çağımızın yeni normali haline getirmiş durumdadır. Depresyon hali insanların hayata karşı heyecan ve heveslerini olumsuz yönde etkilemekle birlikte onlarla iletişimi de gittikçe güç bir hale sokar. Diğer bir yaygın ve yeni normal psikolojik rahatsızlığımız da anksiyete bozukluğudur. Anksiyetesi olan kişi devamlı endişe ve panik halindedir. Sıklaştığı ölçüde hayatı zorlaştıran panik ataklar ise kişinin devamlı bir korku halinde bulunmasıdır. Korkuyla verilen tepkiler bu hastalığın fizyolojik yansımaları ve semptomlarıdır da.
Bazı Psikolojik Semptomlar
Psikoloji kelime anlamıyla ruh bilimi olduğu gibi psikolojik semptomlar da gayet ruha özgü yani bireye özgü hal ve tavırlardır. Yine de tüm insanların aynı anda ortak bir bilince sahip olduğunu düşünerek yola genel manada tutarlı bir semptom listesi yapabiliriz:
- Kronik yorgunluk
- Kendine bakma becerilerinde gerileme
- Umutsuzluk ve karamsarlık
- Uykusuzluk
- İştahsızlık veya tam tersi
Belirttiğimiz gibi bu belirtiler genel belirtilerdir ve hastalığın türüne veya ilerlemesine göre kendilerini göstermede yoğunluk görülebilir. Bununla birlikte birkaç spesifik psikolojik rahatsızlığın temel semptomlarından bahsetmekte yarar var. Mesela şizofreni, şizofreni de hastalar genellikle gerçek dışı, olmamış ve hatta olması muhtemel olmayan olaylardan bahseder ve onları gerçek gibi yaşadıklarını iddia ederler. Şizofreni hastalarında düzensiz motor hareketler ve davranışlar görülebilir. Bipolar bozukluk veya manik-depresif bozukluk semptomları ise kişinin fazlasıyla hızlı ve aşırı değişken ruh hali durumunda olması ve buna bağlı olarak çevresiyle olan ilişkisinde stabilizesinin olmamasıdır. Narsist kişilik bozukluğu semptomları, narsist kişi kendini diğer insanlardan üstün görmekle kalmayıp onları hakir de görür. Bulundukları ortamdaki güzel en’lerin tamamına sahip olduğunu düşünen bu tip kişiler genelde etrafla içten içe bir yarış halindedirler –ortada bir yarış yokken bile. Genellikle narsist kişiliklerin kendilerine duydukları bu yoğun hayranlık yine kendilerine bağlı olan bir tür özgüvensizlikten kaynaklanmaktadır. Nietszche’nin de aktardığı gibi ‘’kim kendinde olan bir şey için bağırıyorsa orada bir şeyler saklıyordur.’’ ve genelde de, insanların en çok konuştukları yanları, başkalarıyla en az konuşmak istedikleri yanları olmuştur genelde.
Psikolojik Bozukluk Nasıl Tespit Edilir?
Bazı psikolojik rahatsızlıklar kendilerini semptomlarla gösterirler. Bazıları ise göstermez yahut biz onları fark etmeyebiliriz. Veya ortaya çıkmak için bir duygusal patlama durumunu bekliyorlar olabilirler. Bununla birlikte normal çizgisini aşan bazı hareketleri psikolojik semptom olarak görüp bir uzman görüşüne başvurmakta yarar var. Hastalık konu olduğunda semptomlar ve teşhisler aslında kötü haber olmaktan çıkıyor. Bu yüzden psikolojik bir sorun hissedildiğinde bir uzmanla görüşmekten çekinilmemeli ve profesyonel desteğe başvurulmalıdır çünkü rahatsızlıklar ilerledikçe çevreyle kurulan ilişkiler de aynı ölçüde geriler.
Psikolojik Rahatsızlıklar Nasıl Tedavi Edilir?
Psikolojik rahatsızlıklarda teşhisin hızlı şekilde konması beklenmemeli çünkü bu durum fazlasıyla hassasiyet gerektiren bir konu. Uzmanlarca konulan teşhislerde ilaç tedavisi veya konuşarak terapi yöntemiyle psikolojik bozukluklar tedavi edilebilirler.
Eğer ki kişinin kendisi bu durumdan rahatsızsa veya etrafındaki kişilere fiziksel yahut ruhsal zararlar veriyorsa elbette normalleştiricilere görünmelidir. Bununla birlikte durumlara karşı verilen aşırı reaksiyonlar ve tavırlar kadar aşırı normallikte bir hastalıktır. Ve unutulmamalı ki normal çok normal bir şeydir ve içinde sıra dışı bir şey barındırmaz. Eğer kişinin kendine ait bir özelliği varsa onu her ne pahasına olursa olsun korumalı çünkü bazen birileriyle olan ilişkiniz için normalleşmeniz var oluşunuzu silikleştirebilir.
İlginizi Çekebilir: Ayurveda Tıp Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..