Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Çift kanatlılar grubuna dahil olan sineklerin yaklaşık olarak 1 milyon türü bulunur. Fakat bu geniş sinek türleri arasında bugün yalnızca 150 bin türü biliniyor. Türkiye’de var olan sinek türleri ise 1170’den fazladır. Sinekler hakkında tarih boyunca pek çok araştırma yapılmış ve birçok soru sorulmuştur. Bugün hala sinek türler hakkında merak edilen çok şey vardır ve her geçen gün yeni bir bilgi ile karşılaşmak mümkündür. Sinek türleri hakkında az bilinen gerçeklere yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Sinek Türleri Nelerdir?
- Arı Sineği
- Balon Sinekleri
- Bot Sineği
- Et Sineği
- İspanyol Sineği
- Kurt Sinekleri
- Mayıs Sinekleri
- Sebze Sineği
- Tatarcık Sineği
- Yeşil Şişe Sinekleri
Sinek, iki kanatlılar ya da çift kanatlılar arasında eklembacaklıların ortak adıdır. İki kanatlılar takımında yer alan sinekler arasında sivrisinek, tatarcık, karasinek ve büvelek adıyla ön plana çıkarlar ve başkalaşım geçirmiş sinek türleri arasında yer alır. Sinekler kısa ömürlü olmalarına rağmen, hızlı bir şekilde oldukça fazla sayıda üreyebilirler. Sinek türleri arasında en yaygın olanı karasineklerdir. Bazı sinek türleri şu şekilde sıralanabilir;
Arı Sineği
Bilimsel adı Bombyliidae olan bu türün ortak adı arı sinekleridir. Yetişkin arı sinekleri genellikle nektar ve polenle beslenirler, bazıları önemli tozlayıcılar arasında yer alır. Larvalar genellikle diğer böceklerin parazitoidleri olarak bilinir.
Balon Sinekleri
Empididae ailesinin bir üyesi olan balon sinekleri, akrabalarının birçoğu gibi çoğunlukla yırtıcıdır ve çok çeşitli formlar sergilerler. Balon sineklerinin karakteristik özelliklerine baktığımızda şişmiş bir karna sahip olduklarını aynı zamanda son derece küçük bir kafa ve kambur bir sırt taşıdıklarını görebiliriz.
Bot Sineği
Botflies olarak da bilinen bot sinekleri Oestridae ailesinin üyeleridir. Yaşam döngüleri türlere göre büyük ölçüde değişir, ancak tüm türlerin larvaları memelilerin iç parazitleri içinde yer alır. Bu noktada “bot” kelimesi kurtçuk anlamını taşır.
Et Sineği
Et sineği de kendi içinde çeşitli türlere ayrılır. Türüne göre tamamen büyüdüklerinde uzunlukları 10 ile 22 mm arasında değişiklik gösterir. Yetişkin et sinekleri ısırmazlar ve genellikle çok çeşitli sıvı maddelerle beslenirler.
İspanyol Sineği
Kabarcıklı Böcekler ailesinin üyesi olan İspanyol Sineği, zümrüt yeşili bir renge sahiptir. İnce, yumuşak gövdeli metalik ve yanardöner altın yeşili bir böcektir. Yaklaşık 5 mm genişliğinde ve 20 mm uzunluğundadır.
Kurt Sinekleri
Kurt sinekleri, diğer adları ile gök sinekler, metalik mavi, yeşil ya da siyah renkli ve uçuş sırasında gürültülü olan bir sinekler olarak da adlandırılmıştır. Ortalama 8 10 mm boyutlarıyla, karasineklerden biraz daha büyüktür, ancak yapısal alışkanlıkları karasineklere benzer. Yetişkin kurt sinekleri farklı malzemelerle beslenirler, ancak çoğu türün larvaları leş ya da gübre üzerinde yaşayan çöpçülerdir.
Mayıs Sinekleri
Birgün Sinekleri olarak da bilinen bu sinek türleri bilimsel olarak Ephemeroptera olarak adlandırılır. Ömürlerinin % 99’unu suda geçirdikleri ve erişkin olarak en fazla 1 gün yaşadıkları için bu isim verilmiştir. Genellikle sarı, gri ya da siyah renkte 3-4 cm boyunda, küçük başlara ve iri dişlere sahip antenli sinek türleri arasında yer alırlar.
Sebze Sineği
Sebze sineği, Anthomyiidae ailesine mensup bir sinek türleri arasında yer alır. Sebze sineklerinin çoğu küçük karasinekler gibi görünür, ancak genellikle renkleri donuk gridir. Birkaç grup dışında ayırt etmesi oldukça zordur.
Tatarcık Sineği
Bilimsel olarak, Psychodidae biçiminde anılan tatarcık sineğinin en önemli özelliği görünüm olarak sivrisineklere benzemesidir. Bu nedenle sivrisinekler ile karıştırılabilir. Akşam ve gece saatlerinde aktif hale gelirler ve tıpkı sivrisineklerde olduğu gibi kan emerek beslenirler. 2 ile 5 mm bir boyuta sahip olan tatarcık sineği uzun bacaklara ve tüylü bir gövdeye sahiptir. Oldukça dayanıklı olan bu canlılar, her ortama kolayca adapte olarak yaşamlarını sürdürebilirler.
Yeşil Şişe Sinekleri
Tüm dünyada yaygın olarak görülebilen Yeşil Şişe Sinekleri Kuzey Yarımküre’de oldukça fazla bulunur. Ev sineklerine benzer büyüklükte olan bu sinek türleri, Lucilia sericata bilimsel adını almışlardır. Bakır-yeşil kısımları ile metalik yeşil görünürler ve büyük, birleşik kırmızı gözlere sahiptirler.
Sinekler Hakkında Az Bilinen Gerçekler!
- Karasinekler arkalarını görebilirler
- Ağızları 4 farklı parçadan oluşur
- Bazı sinek türleri adli entomolojide yol göstericidir
- Sineklerin dişleri yoktur
Sinekler, birbirinden farklı türleri ve yapısal özellikleri ile günümüzde halen merak konusu olan canlılar arasında yer alır. Gizemli yapıları sayesinde sinekler hakkında ortaya çıkan yeni bilgiler herkesi şaşırtır. İşte sinekler hakkında az bilinen gerçekler!
Karasinekler arkalarını görebilirler.
Karasineklerin 4 bin küçük gözü bulunur. Bu gözlerin her biri tek bir göz gibi işlev görerek ayrı noktalara odaklanır ve oluşan bilgiler beyinde anlamlı hale getirilir. Bu küçük gözler sayesinde arkalarını da görebilirler.
Ağızları 4 farklı parçadan oluşur.
Tüm böceklerde olduğu gibi, sineklerde de segmentli bir vücut yapısı bulunur. Ağızları; labrum, labium, mandibula ve maksilla olmak üzere 4 ana yapıdan meydana gelir. Labrum üst dudak, labium alt dudak, mandibula üst çene ve maksillalar alt çene işlevi görür.
Bazı sinek türleri adli entomolojide yol göstericidir.
Sinek türleri arasında Calliphora vicina insanlara adli olarak yol gösteren türlerden biridir. Çürümekte olan cesetler üzerine larvalarını bolca bırakan bu sinekler incelendiğinde böceğin hangi büyüme evresinde olduğu tespit edilerek cesedin ölüm zamanı belirlenir.
Sineklerin dişleri yoktur.
Sineklerin dişleri yoktur ve dişler yerine ”proboscis” denen uzun bir dilleri bulunur. Bu şekilde kan ve nektar gibi maddeleri emerek beslenirler.
Bu yazımızda son derece farklı ve gizemli canlılar olan sinekler, sinek türleri ve sinekler hakkında az bilinen gerçekleri tüm detayları ile ele aldık. Keyifli okumalar dileriz.
İlginizi Çekebilir: Bir Bilim Fedaisi: Marie Curie Hayatı
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..