Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Merhabalar bu yazımda sizlere iş hayatında smart hedefleri anlatacağım.
Hedef belirlemek iş hayatında olduğu kadar özel hayatta da çok önemlidir. Tüm kişisel gelişim kitaplarının ortak paydası hedef belirlemektir. Bize daima uzun vadeli, kısa vadeli ve kişisel hedefler belirlememiz söylenmiştir. Ancak uzun vadeli hedefler belirlemenin kültürümüzde yaygın bir uygulama olmadığını biliyoruz. Peki kaçımız zamanında geleceğimize dair net hedefler koyarak yola çıktık? Ya da kaçımız hedeflerimizi belirlerken uygun kriterler ışığında plan yaptık? İşte kendimize uygun, gerçekçi ve mümkün hedefler belirlerken dikkat edilmesi en önemli noktalardan biri hedefin S.M.A.R.T hale getirilmesi gerektiğidir. S.M.A.R.T yöntemi iş ve özel hayat dahil birçok alanda hedef ve faaliyet belirlemede, kısacası gelecek planlamasında büyük yarar getiren pratik bir yöntemdir.
Smart sözcüğü İngilizce’de “zekice, ustaca, harika” gibi anlamlara gelir. Burada ki S.M.A.R.T ise “Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound” sözcüklerinin baş harflerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş ve yine bu anlama gönderme yapan bir kısaltmadır.
Smart Hedefler
Specıfıc(Özel)
Hedefiniz özelliklerini olabildiğince açık şekilde tanımlamanız gerekmektedir. Okuyan herkes hedefin içeriğini aynı şekilde anlayabilmeli yani net olmalı.
- Yanlış Hedef: Bir kitap yazacağım.( Hedeflenen kitabın ne hakkında olduğu üzerine herkes farklı düşünebilir.)
- Doğru Hedef: 2024 yılı Haziran ayı sonuna kadar Bilinçli İnsan Toplumu üzerine en az 35 kaynak kullanarak 350 sayfalık bir kitap yazacağım.
Measurable(Ölçülebilir)
Proje sonucunda hedefinize ulaşıp ulaşamadığınızı nasıl ölçeceğinizi başta belirlemeniz gerekmektedir. Hedefin ölçülebilir kriterleri olmalıdır.
- Yanlış Hedef: Çok zengin olacağım. (Zenginliğin içeriği ve miktarı net değil.)
- Doğru Hedef: 2030 yılı sonuna kadar 2 milyon dolar kazanacağım.
Achievable (Ulaşılabilir)
Hedefiniz sizinle veya yaptığınız konu ile alakalı ulaşılabilir olmalıdır. Hayali hedefler belirleyerek düşük motivasyon ile çalışırsanız hedefinize ulaşmanız zorlaşacaktır.
- Yanlış Hedef: Yeni şirketim ile pazara %100 hakim olacağım. (???????)
- Doğru Hedef: Önümüzdeki 3 yıl içinde ücret yönetimini öğrenip , 2028 yılı sonuna kadar şirketimde performansa dayalı ücretlendirme sistemini kuracağım.
Relavent(Uygun)
Uygun, gerçekçi olmalı. Yani bu hedef için uğraşmaya değer mi ? Hedefi gerçekleştirecek kişi gerçekten sen mi olmasın? Diğer hedeflerinle uyumlu mu? Hedef için doğru zaman mı ? sorularına cevap vermelidir.
- Yanlış Hedef: Bütün insanların eşit olduğu bir dünya kuracağım . ( ??????)
- Doğru Hedef: Önümüzdeki 4 yıl boyunca 1000 gence bedava eğitim seminer vereceğim .
Time – Bound(Zaman)
Belirlediğiniz hedefin bir başlangıç ve bitiş zamanı olmalıdır. Eğer hedefinize gerçekçi bir başlangıç zamanı koymazsanız bu hedef için çalışmayı sürekli öteleyerek geciktirebilirsiniz. Aynı zamanda bitiş zamanınızı belirlemezseniz projenizi bitirmeyi uzun süre boyunca erteleyebilirsiniz.
Hedefleriniz “İstek” Değil Smart Olsun!..
Eğer herhangi bir konuda bir şeyi çok istiyorsanız ve onu arzuluyorsanız, önce bir hedef koyabilirsiniz. S.M.A.R.T hedef belirlemede öncelikli olarak kendiniz için koyduğunuz hedeflerden başlayın. Daha iyi bir kariyer, daha iyi bir yaşam, daha iyi bir iş gibi hedefler koyabilirsiniz. Doran’a göre temel prensip şu olmalı: “Ölçülemeyen hedef, hedef değildir !” . Yani siz de oluşan bir istek olabilir ama henüz S.M.A.R.T bir hedef değildir. Bu yüzden hedeflerinizi gerçekleştirmek amacındaysanız o hedefleriniz “istek” değil “S.M.A.R.T” olsun.
S.M.A.R.T Bir Hedef Oluşturmanın En Kolay Yolu Doğru Soruları Sormaktan Geçer. Sormanız Gereken Başlıca Sorular
- Projeye kimler dahil olacak ?
- Biz ne istiyoruz ?
- Projeyi nerede yapacağız?
- Projeye ne zaman başlayacağız ve bitireceğiz ?
- Bu proje için bizim hangi araç – gereçlere veya bilgi birikimine ihtiyacımız var ?
- Bu neden yapıyoruz, bize ne faydası olacak ?
Bu sorular sizin hedefinizi olabildiğince S.M.A.R.T hale getirmenize yardımcı olacaktır.
Smart Hedefinizi Adım Adım Belirleyin..
Başlangıçta aklınızdaki basit bir fikri, aşağıdaki soruların yanıtlarını vererek, adım adım S.M.A.R.T bir proje hedefine dönüştürebilirsiniz. Bunun için kendinize çok sayıda soru sormaya hazır olun. Verilecek cevaplar, stratejinizi doğru belirlemenize yardımcı olacaktır.
S.M.A.R.T hedef belirleme ilk önceleri zorlanılan bir süreç gibi gelebilir, ancak ilerledikçe aslında aydınlatıcı bir süreç olduğunu göreceksiniz. Proje hazırlamanı ve uygulamanın zorluklarını hafifletmenin sırrı, S.M.A.R.T hedefler belirlemektir.
Örnekle SMART Hedef Belirleme;
- Kişinin isteği: Kilo verip eski formuna kavuşmak.
- Kişinin hedefi: Fazla kilolarından kurtulmak.
Analiz Planı
- Kişi, yapmak istediği şeyi, ulaşmak istediği sonucu net bir şekilde tanımlıyor. Fazla kilosu olduğunu düşünüyor ve bunu makul bir sürede vermeyi durum ve hedef belirtti.
- Hedefi belirleyip, tanımladıktan sonra sıra onun ölçülebilirliğine bakmaya kişi bu amaçla bir diyetisyene gidiyor ve ne kadar fazlalığı olduğu; bundan ne kadar sürede kurtulabileceği yapılan kan testleri, beden- kitle endeksi ölçümleri, sağlık durumu ve yeme alışkanlıkları araştırması ile ölçülerek tespit ediliyor.
- Kişi, birinci ve ikinci adımlarda yaptığı analizler ile hedefinin ulaşılabilir olduğuna kanaat Diyetisyenin kendisine verdiği diyet listesi ve spor programına uyması halinde 4 ayda fazla olduğu saptanan 8 kiloyu verebileceğine yani hedefine ulaşabileceğine ikna oluyor.
- Kişi, hedefinin ulaşılabilir olduğuna ikna olduktan sonra gerçekçi olup olmadığını analiz Ailesinde obezite ya da kilo verememe gibi sorunlar olmadığını, genetik olarak bu kiloları vermesinin mümkün olduğunu düşünüyor ve hedefine ulaştığında elde edeceği kazanımlara odaklanıyor.
- Analizin son aşamasında kişi hedefine ulaşmak için belirlediği zamanı doğru şekilde kullanma konusunda kendisini motive ediyor ve 4 ay sonra 8 kilo vermiş olacağım diyerek koyduğu hedefe ulaşmak için belirli aralıklarla diyetisyeni ziyaret ederek yapılan programa uyup uymadığına kontrol ediyor. Böylece programın gerisinde kalmış ise diyetisyenin de önerileriyle ek önlemler alarak hedefine doğru ilerliyor.
Sonuç
Kişi “4 ayda 8 kilo” verme hedefine başarıyla bulaşıp eski formuna ulaşıyor.
İlginizi Çekebilir: Endüstri 1.0’dan 4.0’a Kısa Bir Yolculuk
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..