Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Sosyal medya aslında herkesin gayet yakından aşina olduğu bir alan. Bunu tartışmaya gerek bile yok ama sosyal medya ne sorusuna genelde sosyal medya araçlarıyla cevap veriyoruz yani mesela instagram veya twitter gibi… Fakat sahiden nedir bu sosyal medya, nasıl ortaya çıktı, nasıl gelişti, nasıl bu denli hayatımıza entegre oldu ve nereye doğru gidiyor? Bugün bu yazımızda işte bu sorulara elimizden geldiğince cevap bulacağız.
Sosyal Medya Nedir?
Sosyal medya insanların internet aracılığıyla içerik ürettiği veya üretilen içeriklerden faydalanabildiği interaktif bir platformdur. Bu medyayı ikiye bölecek olursak geleneksel medya ve modern medya diye karşımıza iki kategori çıkar. Sosyal medya şu anda da görüldüğü gibi hiçbir zaman ve mekan sınırlaması olmadan içerik üretip paylaşabildiğin bir platformdur.
Geleneksel Medya ve Modern Medya Arasındaki Farklar
Sosyal medya sinema, gazete, dergi gibi basılı medya araçlarından belli farklılıklar içerir. En basit örneği olarak basılı kaynaklarda gereken sermaye ya da matbaa masrafı sosyal medyada yoktur. Geleneksel medya ile modern medya arasındaki en büyük fark ise kesinlikle özgürlüktür. Ana akım medya araçları ne kadar sansürlenebilir ne kadar denetim altına alınabilir ise, modern medyadaki içerikler de o kadar özgürce yayımlanabilir. Fakat bu iyi olduğu kadar elbette ki kötü de bir durumdur çünkü fütursuzca özgürlük, özgürlüğe sahip dinler varlıkların özgürlüğüne darbe vurabilir ve bu durum tamamiyle özgürlüğe aykırı bir durumdur, çünkü kimse kimseden daha özgür değildir.
Sosyal Medya Tarihçesi
İletişimle ilgili çalışmalar 1950’li yıllara dayanırken tahmin edileceği gibi bu dönemdeki çalışmalar oldukça dağınık ve belli bir disiplinden uzak şekilde yapılmıştır. Bu dönemden sonra ise çalışmalar kitle iletişim araçları üzerinde yoğunlaşmış ve günümüze kadar bu disiplinde devam etmiştir. 1970’li yıllara gelindiğinde sosyal medyanın ana amacının gündem belirleme olduğu düşünülüyorken 1972’de bu durum düşünce adeta evrim geçirerek bir üst haline yükseldi. Profesör Maxwell McCombs ve Profesör Donald Shaw, kitle iletişim araçlarının gündem belirleme işlevini; yani bireylere ne düşünmeleri gerektiğini aşılama işlevinin yerine, hangi konular üzerinde düşünmeleri gerektiğini aşılayacak yeni bir iletişim ideası geliştirmişlerdir. Tarihler 1979’u gösterdiğinde ise Duke Üniversitesi’nden Tom Truscott ve Jim Ellis’in oluşturmuş oldukları tartışma sistemi ‘’Usenet’’ dünyanın her yerinden kullanıcıya yazarlık vermiş, onlara içerik hakkında yorum yapma, tartışma ve inceleme şansı sunmuştur. Bugünkü anlamıyla sosyal medya ise takribi 23 yıl öncesine dayanmakta, Bruce ve Susan Abelson tarafından kurulan ve online günlük yazarları bir araya getiren‘’Open Dairy’’ bildiğimiz anlamdaki ilk sosyal medya platformudur diyebiliriz…
Bazı Sosyal Medya Araçları Avantajları & Dezavantajları
Facebook, insanların birbirleriyle sohbet etmesini ve bilgi alışverişi yapmasını sağlayan bir sosyal medya aracıdır. 4 Şubat 2004 tarihinde Harward Üniversitesi’nden Mark Zuckerberg tarafından kurulmuştur ve bu zamanlarda sadece Harward öğrencilerine mahsus bir platformdur. Sadece iki yıl sonra ise bu platform tüm dünyaya belirli yaş sınırlamaları açılmıştır. Facebook’un bu kadar ünlenmesinde şüphesiz ki sunduğu çok geniş bir etkileşim ağının katkısı çok büyük. İnsanlar arkadaşlarını bulabiliyor, sevdiği, ilgi duyduğu topluluklara katılabilir ve hatta kendisi de bir topluluk kurabilirdi.
Twitter, kullanıcıların ilgiye değer konularda en yeni bilgilere sahip olmasını sağlayan gerçek zamanlı bir bilgi ve haberleşme platfomu olarak tanımlanmaktadır. Twitter aslında bir mikroblog halidir, insanlar kısıtlı bir karakter sayısıyla bazı fikir ve düşüncelerini paylaşabilir ve bu paylaşılan düşünceler diğer insanlar tarafından okunabilir. Twitter aslında ilk kurulduğu dönemlerde anlık bir durum paylaşma platformu iken gün geçtikçe şahısların bu siteyi daha şahsi ve ayrıca ticari kullanmalarının ışığında twitter artık hayatın kendisinin anlık olarak paylaşıldığı hatta yer yer sosyal adaletin sağlandığı bir platform olmuştur. Yalnızca Türkiye’deki bu işleviyle yeni bir özellik kazanan twitter her ne kadar bilgi kirliliğini içinde barındırsa da, takım giydiği için indirim alan tacizci ve tecavüzcülerin, önü iliklenemez cübbe giyenlerden daha çok korktuğu bir oluşum olmuştur.
İnstagram, ilk kez Burnb olarak San Francisco’da geliştirilmeye başlandı. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından oluşturulan bir mobil chcek-in uygulaması olan Burnb geliştiricileri tarafından Forsuquare uygulamasına çok benzediği için yeniden düzenlenip fotoğraf odaklı bir hale getirildi. İsmi de bu yeniden geliştirmeye dahil edilerek ‘’instant camera’’ olarak değiştirildi. İnstagram bu günlerde neredeyse herkesin günlük olarak girdiği bir alışkanlık. Hatta denilebilir ki artık instagram bir tiryakilik seviyesinde. İnsanlar ne izlediğinin bile farkında olmadan bir şeyler izlemekte, biraz ara verip telefonu bıraktıklarında aslında geçen zamanın asla farkında olmadıklarını fark etmeleri de bu yüzden.
Sosyal medyanın avantajları kesinlikle su götürmez şekilde içerik ve konu zenginliğidir. Ayrıca sosyal medya aracılığıyla kısık çıkan sesler yükselebilir ve imkanı olmayan insanlar kendileri için bir fırsat yaratabilir. Sosyal medyada paylaşılan bir video veya fotoğrafla sizlere bambaşka kapılar açılabilir, sizin dışında kimsenin bilmediği yetenekleriniz insanlar tarafından görülebilir ya da tek başınıza çözemeyeceğiniz problemleriniz için arkanızda bir destek toplayabilirsiniz. Sosyal medya aracılığıyla ayrıca kendi ilgi ve isteklerinize göre bir topluluğa üye olabilir, sizle aynı zevklere sahip insanlarla iletişim kurabilir, güzel anlar paylaşabilirsiniz. Hatta sosyal medya aracılığıyla kendinize dünyanın öbür ucundan bir eş bile bulabilirsiniz… Yani sosyal medya sayesinde keşfedebilir, keşfettirebilirsiniz çünkü elinizin altındaki ağ tüm dünyayı dolanmakta…
Fakat sosyal medya acaba gerçekten bu kadar masum ve yararlı bir oluşum mu? Ne demiştik en son sosyal medya çok geniş kitlelere erişebileceğiniz, onların hayatlarını görebileceğimiz bir kitle iletişim aracı değil mi? Peki gerçekten öyle mi? Aslında sosyal medya yararlı olduğu kadar zararlı ve hatta kontrolden çıkmış bir platforma dönüşmüş durumda. Sosyal medya bize yüzeysel olarak bir kişilik ayarlayıp sonra bizi o kişiliğin içine mahkum ediyor. Nasıl mı? Hemen açıklayayım. İlk önce akım denilen şu olayı düşünelim mesela, hali hazırda bir kitleye erişmiş insanların yaptıklarının taklidiyle bir kitleye ulaşmaya çalışan insanları düşünelim mesela. Kendine özgülük ve yaratıcılık insanlığın ilk dönemlerinden beri böyle yüksek bir imkan bulamamış aynı zamanda da bu kadar sıradanlaşmamıştır bence. Bunun yanında sosyal medyada içerik paylaşmadığınızı sadece tüketici sıfatıyla varlık gösterdiğinizi düşünelim mesela, o zaman sözünü ettiğimiz diğer durum gerçekleşir. Yani sizler bir kişiliğin içine hapsoluyorsunuz. Bunun da nasılını açıklayalım. Beğeni ve izlenme süresine odaklı olan yapay zeka sizlere ‘’beğenebileceğiniz içerikler’’ adı altında bir kategori oluşturuyor. Tüm dünyaya bağlandığınız bu ağ içinde hali hazırda izlediğiniz ve onlara benzer içerikler karşınıza çıkıyor, peki keşfetmenin asıl anlamı bilinmeyen şeyleri bilinir hale getirmeye ne oldu? Bu da yetmezmiş gibi bu içeriklerin sürekli önümüze tekrar tekrar çıkması yüzünden biz belli başlı beğenilerimizin içine gömülüyor ve yüzeysel olarak bize verilenler yüzünden ne kadar derin olduğumuzu unutuyoruz. Bir diğer dezavantaj ise her ne kadar farklılıklara saygı duyduğumuzu söylesek de, farklı bir şeyler görmekten uzak olarak günümüzün önemli bir kısmını ayırdığımız sosyal medya bizleri farklı bir şey görmeye tahammülsüzleştiriyor aslında. Bu noktada aslında yapılması gereken şey daha küçüklükten itibaren insanlara bilinçli sosyal medya kullanıcılığı aşılamak, bunu eğitimini vermek olabilir. Çünkü fark ettiğimiz kadarıyla sosyal medyanın kendisi kötü değil, bilinçsizce kullanıp kötüleştiren insanlar yüzünden nötrlüğünden zararlı hale kayan bir mecra sadece.
İlginizi Çekebilir: Yeni Medya Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..