Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Merhabalar bu haftalık yazımda insanların çoğunda olan ortak bir soruna-internet ve sosyal medya bağımlılığına değinmek istedim önce gelin hep beraber bu bağımlılıkları öğrenelim. Kısacası neden teknoloji bağımlılığı durumuna kurban gidiyoruz ve bize sonuçları ne ondan bahsedeceğiz..
Teknoloji Bağımlılığı| Sosyal Bağımlılık Türleri
İnternet ve bilgisayar bağımlılığının pratikte 5 farklı tipini görüyoruz..
💻 İnternet sosyal iletişimi artıran ama aynı zamanda sosyal izolasyona neden olan bir araçtır. Hem iletişimi kolaylaştırır, hem de iletişimin yakınlığını bozarak iletişimi bozar. İnternet ve bilgisayar bağımlılığının çok farklı tiplerini günlük pratikte görüyoruz.
💻 İlk sırada arkadaş arayanlar var. Bu gruba siber ilişki meraklıları giriyor. Buluşma yeri sohbet odaları oluyor genellikle.
💻 İkinci grupta ise online kumarbazlar dediğimiz sanal kumarhanelerin ve alışveriş sitelerinin müşterileri bu grupta yer alıyor.
💻 Üçüncü grupta ise yeni bilgilere ulaşmak için saatlerce sörf yapanlar, siteden siteye atlayıp, enformasyon yüklemesinden haz alan bilgi meraklıları geliyor.
💻 Beşincisi ise bilgisayara ve bilgisayar teknolojisine kafayı takmış ve genelde oto yarışı gibi bilgisayar oyunlarına meraklı gençler ve yetişkin erkekler bulunuyor.”
Teknoloji Bağımlılığı|Sosyal Bağımlılığın Bizlere Etkisi
Bağımlılık kişileri asosyalleştiriyor
İnternet bağımlılarının bilgisayar başında oldukça fazla zaman geçirdiklerinden dolayı mecbur olmadıkça aileleriyle iletişime geçmediklerini bile görüyoruz. Bu tip insanlar zamanla boşluğa düşerler.
💻 Depresyon, kendini iyi hissedememe ve çöküntü belirtileri gösterebilirler. Bağımlılıktan dolayı kişiler asosyalleştikçe kendilerinde sosyal fobi gelişebilir. Kendine güveni olmayan insanlar, internet başında birden farklı kişiliğe bürünüp, kendilerini olduğundan farklı olarak daha iyi, daha cesur, daha güvenilir ve daha güçlü gösterebilirler. Daha çok sosyal paylaşım sitelerindeki yorumlarında adeta edebiyat dersi verirler. Aslında bu kişiler sanal bir maske takmışlardır. O sanal maskenin arkasına sığınıp kendini olduğundan daha iyi göstermeye çalışır. Bu da o kişiye zamanla çok zarar verir. Çünkü kişinin gerçek kişiliği ile sanal dünyadaki kişiliği birbiriyle örtüşmediğinde bu tür bireyler kişilik bölünmesi yaşar. Acaba hangisi benim diye zaman zaman ikilemde kalırlar.
Aile Bağları Olumlu ve Güçlü Olmalı
💻İnternet bağımlılığının henüz bir hastalık olarak tanımlanmamasına rağmen bu yolda hızla ilerliyor. Bu bağımlılığa yakalanmada önleyici etkenler arasında aile bağlarının olumlu ve güçlü olması yer alır.
💻Yine aile içerisinde belirlenmiş kurallar ve yapılandırılmış sistemlerin olması, sosyal alanda güçlü ilişkiler kurulması, çeşitli alışkanlıkların kazanılması ve geliştirilmesi ile ailelerin çocuklarıyla yakın ilişkide olması sayılabilir..
Teknoloji Bağımlılığı|Sosyal Medya Bağımlılığımızın Tespiti Ve Çözümü
Tespit
Önce kendimize şu 6 soruyu soralım:
Çevrimiçi olmadığınızda, sosyal medyayı düşünürken veya sosyal medyayı kullanmayı planlarken çok zaman harcıyor musunuz?
Zamanla sosyal medyayı daha fazla kullanma dürtüsü hissediyor musunuz?
Kişisel sorunları unutmak için sosyal medyayı kullanıyor musunuz?
Sosyal medya kullanımınızı sık sık azaltmaya çalışıyor musunuz?
Sosyal medyayı kullanmadığınızda huzursuz veya rahatsız mı oluyorsunuz?
Sosyal medyayı işiniz, ilişkiniz veya çalışmalarınız üzerinde olumsuz bir etkisi olacak kadar çok mu kullanıyorsunuz?
Çözüm
Bu sorulardan birkaçına “evet” cevabını verdiyseniz, muhtemelen oldukça standart, alışkanlık sahibi bir sosyal medya kullanıcısısınız. Çoğumuz gibi, muhtemelen sizi sosyal medyada harcanan zamanı azaltmaya zorlayan bir strateji olan “dijital detoks” dan faydalanacaksınız. Bu, telefonunuzdaki ses işlevini kapatmak, yalnızca kendinize yaklaşık her saatte bir telefonunuzu kontrol etmenize izin vermek ve gün içindeki periyotları kendi kendinize uyguladığınız ekransız zaman olarak ayırmak gibi birkaç temel adımla gerçekleştirilebilir.
Ancak, bu soruların çoğuna veya tümüne “evet” cevabını verdiyseniz, o zaman sosyal medyayı kullanmaya gerçek bir bağımlılığınız olabilir veya geliştiriyor olabilirsiniz. Herhangi bir psikolojik bozukluk veya durum gibi, bunu doğrulamanın tek yolu da bir klinik psikolog veya psikiyatristin resmi teşhisidir.
Bu yazımızda sizlere teknoloji bağımlılık aşamaları, zararları ve tespitinin ardından nasıl çözüme kavuşursunuz ondan bahsettim. İyi okumalar..
İlginizi Çekebilir: Çevrimiçi Ekosistem Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..