Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Türkiye’deki En Değerli 10 Firma *
Türk Hava Yolları: 2.45 Milyar $
Türk Telekom: 2,35 Milyar$
Arçelik: 1.98 Milyar $
AK Bank: 1,58 Milyar $
Garanti: 1.52 Milyar $
Turkcell: 1.43 Milyar $
Türkiye İş Bankası: 1.29 Milyar $
Efes: 1.15 Milyar $
Yapı Kredi: 980 Milyon $
Halkbank: 958 Milyon $
* Kaynak: Marka Finansmanı 2018
Toplam Değer: 15.68 Milyar $
Şöyle söyleyeyim Top 100’deki 100. olan WeChat değeri 13.18 Milyar$. Türkiye’deki ilk 10 listedeki en son olan firmayla aynı. Marka üretmiyoruz, sadece günü kurtarıyoruz ve zararını az çok okuyan anlıyor.
Zararları: Ülkeye yeterli nakit akışı sağlamamak, örneğin Apple firmasının 200 milyar $ gibi nakit rezervi bulunmakta ve bu bir ülke için can simidi, şöyle açıklayayım;
Eğer ülkeye yabancı bir firma girdiğini göz önüne alırsak daha iyi bir yerliyi koruma olur, ev sahibi hazırlıklı olacağı için saldırı işlemez bu da ülkede ki döviz’in daha az dışarıya çıkması anlamına gelir ve devleti finansal olarak rahatlatır ayriyeten alacağı kurumlar vergisi de cabası.
Dünyadaki Değerli Firmalar (Top 10)
- Amazon: 150,8 Milyar $ (ABD)
- Apple: 146,3 Milyar $ (ABD)
- Google: 120,9 Milyar $ (ABD)
- Samsung: 92,3 Milyar $ (GÜNEY KORE)
- Facebook: 89,7 Milyar $ (ABD)
- AT&T: 82,4 Milyar $ (ABD)
- Microsoft: 81,2 Milyar $ (ABD)
- Verizon: 62,8 Milyar $ (ABD)
- Walmart: 61,5 Milyar $ (ABD)
- ICBC: 59,2 Milyar $ (ÇİN)
Toplam Değer: 947,1 Milyar $ (Bunlar Marka Değerleridir, Finansal Değer farklıdır)
ABD’nin ekonomisinde teknoloji firmaları etkin bir rol oynarken, Türkiye’de ise %23 Banka öne çıkıyor ülkemizde ise teknoloji firmaları %3 civarı(belki de daha az) tahmin ediliyor. Size soru böyle bir ülke nasıl olur da, gelişecek finansal kaynak yaratabilir?
Gelecek, teknolojide biz hep geriden geliyoruz. 100 yıl önce olan araba üretme olayına yeni başlıyoruz.
Sizce neden hep geriden geliyoruz?
- Çevresel Etki
- Sektörel Etki
- Yenilik Sevmiyoruz
- Kolay Para Aşığıyız/Sabırsısız
-
Çevresel Etki
“Girişim ve marka” kavramlarını bilmiyoruz sadece bildiğimizi zannediyoruz ve biri startup kurduğunda ise “işsiz, olum gel sigortalı bir işe gir, bu sektörü sana bırakmazlar” gibi içini doldurmadan sadece “laf olsun torba dolsun” diye konuşurlar ama o girişimci eğer güzel bir başarı elde ederse “abicim ne istersin, zaten biliyorsun biz biliyorduk tutacağını, kraal” gibi tabirler kullanılmakta ve en kötüsü “BİR GECEDE ZENGİN OLDU”.
O belki de o işe uzun yıllarını verdi ama magazine çıkmadı ve çıktığında “ooo la olum herkes malı götürüyor, bi biz götüremedik ” gibi kıskançlığın son haddine bile varabiliyor.
Ülkenin acilen hem yurt dışı hem de yurt içi firmalara “neden bu ülkede olmalıyım?” sorusuna dolgun bir cevap verebilecek cevabı olmalı, yoksa Ülker gibi İngiltere’ye taşıyabilir ya da “Scorp” gibi uygulamalar ancak yurt dışına para kazandırır.
-
Sektörel Etki
Firmalar birbirine güvenmiyor bu da sıcak para akışını zora sokuyor. Hep bir kazık atma peşindeyiz çalışana, devlete hatta yatırımcı ya bile. Buna binaen yatırımcı çok yok ve parası da az, yatırımcı da az paraya çok hisse istiyor, yatırımcının amacı firmaya sahip olmak değil, firmaya maddi-manevi destek olup buradan da maddi-manevi çıkar elde etmek. Örneğin ABD’de bir girişim eğer fikri beğenilirse hem yatırımcı hem de bankalar ciddi yatırım yapıyor ve şimdi ki duyduğunuz devler oluşuyor.
-
Yenilik Üretmeyi Sevmiyoruz
“Azıcık aşım ağrısız başım” mantığı var bizde. Bu da kontrollü bile olsa risk almamızı engelliyor.
Yenilik sevmiyor gözüküyoruz ama aslında en çok biz kullanıyoruz ve diğer yenilik geldiğinde eski yeniliği ölümüne savunuyoruz. “Bu iş nasıl olmaz?” adlı soruya bin bir türlü cevap bulabiliyorken bu iş fikirlerinin neredeyse hepsine “boş iş olum uğraşma, tutmaz haa ben söyleyeyim de xxx abin söylemedi deme” gibi cümlelerle insanları hep negatife sürüklüyoruz.
- Kolay Para Aşığıyız/Sabırsısız
Ezbere söyleyebildiğimiz firmaların belli bir hikâyesi var ve belli bir aşamadan geçerek şimdiki halini alıyorlar fakat biz millet olarak çok hazırcıyız. Uğraşmayalım onlar yapsın biz alırız, kim uğraşacak hikâye ile ben şirket/dükkan vb. kurdum, 1 yılda milyoner olacağım, yok öyle 2 ekmeğe 3 köfte ne yazık ki.
-
Başlayamıyoruz / Vazgeçemiyoruz
Bir iş kuracaksınız, lütfen “kervan yolda dürülür” diye çıkmayın ve orada o işe mızmızlanmayın. Bir iş kurdunuz ve kurulalı 2 yıl oldu, uzak kar elde edemediniz, büyüklüğü diyorlar ki “abi bırak bu kişiler zaten batıyorsun daha da debelenme”, senin cevabınsa “vazgeçen bir girişimci girişimci olduğunu, buradasınız” tamam haklısın ama bende bulanacağını inanıyor … , kanıtlarınla (çeşitli analizlerle) ve ben bu işi yapacağım de.
Yemek Sepeti 7 yıl yapılandırdı ama inanıyorlardı. Eğer olmazsa da kapat, profesyonellik bunu istiyor.
Bunlar olduklarında naçizhane yorumlarm.
Hoşçakalın …
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..