Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Vizyon ve misyon, kuruluşların web sitelerinde ve iş yerlerinde ”Vizyonumuz ve Misyonumuz” başlığı altında sıklıkla gördüğümüz, uzun olmayan ifadeler olmamalarına karşın çok önemli anlamlar içeren ve kuruluşların kendilerini ifade etmelerinde çok önemli bir rol oynayan kelimelerdir. Vizyon ve misyon kısaca kişilerin ya da kuruluşların amaçlarını ve görevlerini bildiren kavramlardır. Ben de bu yazımda ”Vizyon ve misyon nedir? İyi bir vizyon ve misyon nasıl olmalıdır? Vizyon ve misyon arasındaki farklar nelerdir? Vizyon ve misyonun sağladığı faydalar ve bazı şirketlerin vizyon ve misyon örnekleri gibi sorulara ve konulara değineceğim. İlk olarak vizyon ve misyonun geniş kapsamlı tanımlarıyla başlayalım.
Vizyon ve Misyon Nedir?
Vizyon, firmaların gelecekte olmayı planladıkları ve istedikleri hedeftir. Şirketin ileride kendini hangi konumda görmek istediğini belirtir. Vizyon, kişinin ya da kurumun edindiği misyon sayesinde ulaşmayı planladığı amaçtır.
Misyon, firmaların amaçlarına ulaşabilmeleri için üstlendikleri görevlerdir. Ayrıca o firmanın neden var olduğu, ne iş yaptığı ve hedef kitlesinin kimler olduğu da firmanın misyonunu oluşturan parçalardandır. Misyon şu andaki görev ve sorumlulukları ifade eder.
Tanımlarından da anlaşıldığı üzere bu iki terim arasındaki farklar için şunlar söylenebilir:
- Misyon mevcut konumdan bahsederken vizyon ise geleceğe dair yani uzun vadeli amaçları ifade eder.
- Misyon şartlara göre daha değişkendir ancak vizyon uzun vadede değişiklik gösterir.
İyi bir Vizyon ve Misyon Nasıl Olmalıdır?
”Vizyon ve misyon nedir?” sorusunu cevapladık. Şimdi ise iyi bir vizyon ve misyon oluşturmak için takip edilmesi gereken bazı adımlardan bahsedeceğiz.
Doğru hedefi belirlemek
Hedef belirlenirken firmanın amacı da ortaya konmuş oluyor. Bu hedef; ”Şirketin kuruluş amacı nedir?”, ” Hedef kitlesi kimdir?”, ”Yapmamız gereken ne?” sorularına cevap verir. Böylece doğru hedef kitlesine uygun ve doğru bir yol haritasıyla iş yapılır.
Vizyon ve misyon tanımlamaları kısa, net ve anlaşılır olmalıdır
Kompleks ve uzun sloganlar yerine; daha akılda kalıcı, samimi, basit, kısa ve öz cümle kullanmak daha etkilidir.
Özgün bir vizyon ve misyon olması
Sizin diğerlerinden farkınızı gösteren, sadece size ait değerleri ifade eden ve tamamıyla sizin oluşturduğunuz vizyon ve misyon olmalıdır.
Kurumun vizyon ve misyonuna göre kurumun her kademesinin bu vizyon ve misyon anlayışına uygun düzenlenmesi
Çalışanların hepsine kurumun vizyonu benimsetilmeli ve böylece o hedefe doğru daha emin adımlar ile hep birlikte hareket edilmesi sağlanır.
Motive edici olması
Kurumun çalışanlarında çalışma isteğini artırmaya yönelik bir misyon belirlenmelidir.
Vizyon ve Misyonun Faydaları Nelerdir?
Doğru oluşturulan bir vizyon ve misyonun kurumlara/firmalara sağlayacağı birçok faydası vardır. İşte o faydalardan bazıları şunlardır:
- Firmanın değerlerinin ve kültürünün oluşmasında önemli rol oynar.
- Firma içinde ortak amaç oluşmasını sağlar. Bu, çalışanlar arasındaki iş birliğini kolaylaştırır.
- Çalışanların işletmeye olan bağlılığını arttırır. Buna bağlı olarak da çalışanların motivasyonunu artırır.
- Çalışanların firmanın hedefini ve şu anki yaptığı işi daha iyi anlayarak buna uygun şekilde çalışmalarını sürdürmelerini sağlar.
- Firmanın amacının başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için iyi bir kılavuzdur.
- Firmanın amacı ve hizmeti müşterilere daha kolay bir şekilde ulaşmış olur.
- Geniş kapsamlı, şeffaf ve tutarlı performans kontrolünü sağlar.
- Stratejik planların oluşumuna katkı sağlar.
Şirketlerin Vizyon ve Misyon Örnekleri
Küresel düzeyde büyük başarılara imza atan farklı sektörlerdeki büyük şirketlerin sahip olduğu vizyon ve misyon örneklerinden bazıları şunlardır:
AMAZON
Misyon: Müşteriler için en düşük fiyatlar, en iyi seçimler ve kolaylık sunmaktır.
Vizyon: Dünyanın en müşteri merkezli şirketi olmaktır.
FORD
Misyon: Topluma fayda sağlayan yenilikçi otomativ ürünleri ve hizmetleri sunmaktır.
Vizyon: Türkiye’nin en değerli ve en çok tercih edilen otomotiv şirketi olmaktır.
Misyon: Dünyadaki bilgileri organize ederek herkesin bu bilgilere erişebileceği ve bu bilgilerden yararlanabileceği hale getirmektir.
Vizyon: Dünyanın en prestijli ve en önemli arama motoru olmak.
MICROSOFT
Misyon: Gezegendeki tüm bireylere ve kuruluşlara daha fazlasını başarmaları için güç katmak.
Vizyon: İnsanları her zaman, her yerde ve her cihazda benzersiz yazılımlarla güçlendirmek.
APPLE
Misyon: ”Statükoya meydan okumak. Farklı Düşün”.
Vizyon: Yüksek kaliteli ürünler üretmek ve o kalitede servis sağlamak.
Misyon: İnsanlara topluluk oluşturmalarını sağlayacak gücü vermek ve dünyayı yakınlaştırmak.
Vizyon: Tüm interneti kendi bünyesinde toplamak ve tüm internet kullanıcılarının internette harcadıkları zamanın tamamını veya büyük kısmını kendi üstünde tüketmesini sağlamak.
NIKE
Misyon: Dünyadaki tüm sporculara ilham ve yenilik sağlamak.
Vizyon: Spor yoluyla, sağlıklı bir gezegen, aktif topluluklar ve herkes için aynı oyun alanını oluşturmak için herkesi birleştirmek.
SPOTIFY
Misyon: Sanatçılara sanatlarıyla yaşama fırsatı ve dinleyicilere de bundan zevk ve ilham alma fırsatı vererek insan yaratıcılığının sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarmak.
Vizyon: Profesyonel içerik oluşturucuların ortamlarının kısıtlamalarından kurtulabilecekleri ve herkesin sürükleyici bir sanatsal deneyimin tadını çıkarabileceği kültürel bir platform.
Misyon: Daha üretken ve başarılı olabilmeleri için çalışanların iletişim kurmalarını sağlamak.
Vizyon: Dünya iş gücünün her elemanına imkânlar sağlayabilmek.
IKEA
Misyon: Maksimum sayıda insanın satın alabileceği kadar düşük fiyatlar ile en çok tercih edilecek şekilde güzel, özel ve işlevsel tasarımı olan binlerce mobilya ve ev aksesuarı sunmak.
Vizyon: Çoğunluk için daha iyi günlük yaşam yaratmak.
ÜLKER
Misyon: “Her insanın, hangi ülkede yaşarsa yaşasın, güzel bir çocukluk geçirme hakkına sahip olduğu inancı” ifadesini uygulamak.
Vizyon: Tüketicinin en çok tercih ettiği marka konumunu daha da güçlendirerek sürdürmek ve dünya pazarlarında gelecek 10 yıl içerisinde ilk 5 firma arasında yer almak.
COCA COLA
Misyon: Tüketicilerine mutluluk veren, değer yaratan, faaliyet gösterdiği toplumlara güven veren sürdürülebilir ve karlı bir şirket inşa etmek.
Vizyon: Faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde hızlı tüketim malları sektörünün en iyi şirketi olmak.
TESLA
Misyon: Dünyanın sürdürülebilir enerjiye olan dönüşümünü hızlandırmak.
Vizyon: Dünyanın elektrikli arabalara geçişini sağlayarak 21.yy’daki en güçlü otomobil şirketi olmak.
Vizyon ve misyon nedir öğrendiysek anlamışızdır ki hem kişiler hem de kuruluşlar için vazgeçilmez parçalardandır. Bu iki terim şirketlerin kendilerini müşterilerine kısa ve etkili bir şekilde anlatabilmelerine katkı sağlar. Vizyon ve misyon oluşturulurken bu iki kavramın işlevi etraflı bir şekilde öğrenilmeli ve firmalar kendilerine özgün ve uygun vizyon-misyonu belirlemelidir. Bir firma vizyon ve misyonunu doğru belirlediğinde bunlardan fayda sağlayacağı şüphesizdir. Bu yazımda elimden geldiğince vizyon ve misyon kavramlarını ele almaya çalıştım. Vizyon ve misyonun tanımlarını ve birbirlerinden ayrıştığı noktaları anlattım. Bazı şirketlerin benimsediği vizyon ve misyon örnekleriyle de konunun daha rahat anlaşılabilmesine gayret ettim. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…
İlginizi Çekebilir: 3 Maddede İçerik Pazarlaması Neden Önemli?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..