Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Merhabalar. Sizlere ürettiğimiz içeriklerin çoğu markalaşma, pazarlama alanıyla ilgili. Kişisel markalaşma, 6 adımda markalaşma süreci gibi içerikler ürettim. Bu yazımda da sizlere yapılan 10 markalama hatasından bahsedeceğim.
Markalara Varlık Olarak Davranmak
Yapılan markalama hatasından ilki ve en üzücü olanı bu. Marka kavramı soyut bir varlıktır. Sizlere yakın ve orta vadede safi zarar gibi gelebilir, lakin orta ve uzun vadede elde edeceğiniz algı ve konumlandırma konusunu eğer doğru ve sürdürülebilir sağlarsanız o zaman sizler rakiplerinizden bir adım önde olabilecek ve böylece daha çok marka bilinirliği sağlayabileceksiniz.
Etkili Bir Vizyona Sahip Olmak
Yapacağınız konumlandırma için etkili bir vizyona sahip olmanız gerekir. Neticede ürününüzü hedef kitlenize sunarken bir farklılık bildirmeniz ve neden sizi tercih edeceklerini söylemeniz ve söylemekten daha çok uygulamanız gerekir. Örneğin Tesla, “biz sadece araba üretmiyoruz, doğayı da koruyoruz” diyerek ve uygulayarak kendine büyük bir kitle yarattı. Ya da başka bir örnekte SpaceX verilebilir.
Vizyonunuz sizin aslında geleceğinizin bugünkü konjonktürüdür. Siz vizyonunuzu sağlam tutar ve marka vaadiniz ile birleşik giderseniz markalaşmada bir adım daha öne çıkabilirsiniz.
Ürün Gamınıza Yeni Alt Kategoriler Eklemek
En çok karşılaşılan markalama hatasından biri de alt kategori eklememek. Neden mi önemli diye düşünüyorsunuz? Belki şunu da diyor olabilirsiniz;
” Kardeşim ___ ürününü ürettim, satacağım. Hepsine ayni fiyat, aynı markayı yapıştır geç. Kim uğraşacak hepsiyle”. Fakat en önemli ve en ölümcül olan bir şeyi unuttunuz!
Hedef kitlenizi segmente ederseniz, elinizdeki verileri daha anlamlı hale getirebilir ve daha yüksek lovemark elde edebilirsiniz. Unutmayın 5 parmağın beşi bir değil. Müşteride de aynı olay var. Her müşteri aynı değil ki olamaz da.
Örnek vermemi isterseniz Inditex firmasını örnek gösterebilirim. Bu firmanın alt firmalarından birkaçı;
- Zara
- Bershka
- Pull&Bear
- Stradivarus
Hepsinin tarzı, algısı ve kategorisi farklı. Şimdi anladınız mı neden alt kategoriler ve alt segmentler gerekli?
Buna başka bir örnek de Samsung, Huawei ya da Apple verilebilir.
Çılgın Bir Marka Geliştirmesi Yapmak
Markanızın hikayesini oluşturdunuz, belirli alt kategorileri oluşturarak segmente ettiniz ve konumlandırmanızı doğru yere konumlandırdınız. Peki su an ne yapmalısınız?
Şu an oluşturduğunuz markayı geliştirmek ve yeni yeni bakış açıları ile markayı sürekli taze ve döneme göre düzenlemeniz gerek. Neden mi?
Dünya’da değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
Heraklitos
Dünya gelişiyor ve dünya geliştikçe insanoğlunun da istek ve ihtiyaçları değişiyor, gelişiyor. Canlının en ölümcül yapması gereken ve eğer yapmazsa yok olacağı tek bir şey var. ADAPTASYON!
Adapte olun, yarını hiç etmeyin. Buna bir örnek isterseniz size Nokia’yı ve Blackberry’i verebilirim.
Bütünleşik Pazarlama İletişimini Oluşturun
Google’a göre 2015 ve 2020 yılları ” Hangi yetkinliklere sahip olmalıyız?” anketinde öne çıkan ögelerden biri de yaratıcı olmak, ve büyük resmi görebilmek.
Herhangi yaptığınız bir işi bütün olarak görürseniz yol haritanız daha sağlıklı ve daha kendinden emin olacaktır. Bütünleşik pazarlama kapsamında dijital, geleneksel vb. gibi bir çok elementi doğru oranlarda, doğru zamanlarda kullanmanız sizlere maksimum fayda sağlayacaktır. (Bir oran verilmesi imkansızdır, çünkü firmaya ve firmanın bulunduğu pazar gibi bir çok elementin göz önüne alınması ve harmanlanması gerekmektedir.) Unutmayın, bir markalama hatası için parça parça düşünmek yeterlidir!
Dijital Strateji Belirlemek
Günümüzde artık hele ki Corona zamanında dijitalin önemi bir hayli kavrandı. Burada önemli olan alanında uzman kişilere danışarak dijital stratejinizi belirlemek ve aksiyona geçmek olacaktır. Unutmayın, dijitalde yoksanız hayatta yoksunuz demektir!
Kurum içi Marka Geliştirme Programları Yapmak
Neden mi gerekli? Uyum!
Eğer yaptığınız işi ekibiniz bilmiyorsa zaten yapamayacaktır! Onun için sizlere tavsiyemiz tüm ekibinize marka vaadinizi yedirmeniz olacaktır. Eğer ekibinizdeki herkes marka vaadinizi anlarsa, daha iyi uygulayacak ve daha verimli bir süreç olacaktır.
Marka Uygunluğunu Sürdürme
Öncede bahsettiğim gibi sadece bir kere olan bir şey hiç olmamış gibidir. Sizin marka vaadinizi düzenli ve sürekli olarak hatırlatmanız gerekmektedir ki hedef kitleniz sizi tanısın ve size lovemark geliştirsin.
Sinerji ve Netlik Sağlayan bir Marka Portfoyü Yaratmak
Siz kimsiniz? Sizi tanımlayan unsurlar, öğeler nelerdir? Sizi bir şeye benzetmek isteseler ne olurdunuz?
Marka vaadinizin sizi anlatan ve net olması gerekmektedir. Aksi takdirde anlaşılır olmayacağınız için markalaşma adımlarınız bir işe yaramayacak ve dünyaya bir tane daha markalama hatası örneği bırakacaksınız.
Büyümeyi Sağlamak için Marka Unsurlarını Güçlendirme
Markanızı oluşturdunuz, ekibinizi marka vaadiniz ile eğittiniz ve her işleminizde marka vaadinize atıfta bulundunuz ve bunu da sürekli, düzenli ve net bir şekilde yaptınız. Peki bunları güçlendirdiniz mi?
Eğer marka vaadinizi keskinleştirmezseniz zamanla sönecektir. Arada markayı tazelemek ve güçlendirmek iyidir. Tabii ki marka vaadini çiğnemeden!
Sizlere bu içeriğimde yapılan 10 markalama hatasından bahsettim. Umarım beğenirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’de Neden Dünyaya Açılan Yüksek Katma Değerli Ürün Yok?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..