Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
AB yeşil mutabakat eylem planı kapsamında gerçekleşmektedir. Global olarak tüm dünya da hissedilen iklim krizini azaltmak aynı zamanda doğanın sunmuş olduğu kaynakları en verimli şekilde kullanmak için meydana getirilmiştir. Bu sayede çevre kirliğini minimum seviyeye düşürmek aynı zamanda sürdürülebilir yaşamı mümkün kılar.
Yeşil Mutakabat Eylem Planı Nedir?
- Kirliliği olabildiğince miminum seviyeye indirmek.
- Endüstri ve sanayinin doğaya zararlarını indirgemek sürdürülebilir sanayi ortamı oluşturmak.
- Ekosistemi korumak aynı zamanda içinde yer alan canlıların yaşam alanlarını korumak.
- Sürdürülebilir taşıt kullanmak. (Bisiklet yolları, elektrikli araba, demiryolu vb.)
- Daha temiz ve çevre odaklı inşaat ve bina yapıları oluşturmak.
Yeşil mutabakat nedir? Cevabı sadece bu maddeler ile sınırlı kalmamaktadır.
Yeşil Mutakabat Eylem Planı ve Stratejileri Nedir?
- Karbon emisyonunun azaltılması.
- Karbon ayak izlerinin azaltılması.
- Çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi.
- Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması.
Yeşil Mutakabat’ın Önemi Nedir?
Yeşil mutakabat ile global çapta küresel ısınmayı engelleyebilir, kutuplarda ki buzulların erimesi önlenebilir bu sayede biyoçeşitlilik korunarak canlıların yaşam alanlarını koruma altına alırız. Tüm bunlar dışında çevresel, sosyal ve ekonomik olarak da etkileri önemlidir. Çünkü tüm canlıların yeterli ısıya ve soğukluğa ihtiyacı olduğu gibi tarım alanları gibi yerlerde de bu etkenler önemlidir. Çünkü arazilerin yeterli kaynakta suya ve ısıya ihtiyacı vardır. Bu sayede temiz bir gıdaya aynı zamanda sağlıklı ve verimli bir gıdaya ulaşılabilir. Bu sayede ülke kalkınmasına katkıda bulunur. Bu maddeler tüm ülkeler için geçerlidir. Yeşil mutakabat aynı zamanda sürdürülebilir yaşamın önünü açmaktadır. Tüm bunlar sadece çevreyi değil aynı zamanda sosyal yaşantıyı ve ekonomik yapıyı etkilendiği gözlemlenmektedir.
Yeşil Mutakabat ve Sürdürülebilirlik Nedir?
Sürdürülebilirlik kelimesi kendi içerisinde işlevsellik açısından birçok anlam bulundurmaktadır, bunun yanı sıra, bireylere ruhsal ve manevi olarak da etkilemektedir. Çünkü sürdürülebilirlik bireyin, doğa ile bir bütün olmasını aynı zamanda minimal yaşamın içine davet eder. Sürdürülebilirlik kavramının hayatımıza girişi ise 1987 yılına dayanmaktadır. Bunun nedeni ise hızlı gelişen sanayileşme, ardından hızlı kentleşme ve ve fabrika gaz ve atıklarının doğaya salınımı üzerine ozon tabakasında bir delinme gerçekleşmiştir. Bu nedenle 1987 yılındaki Birleşmiş Milletler Brundtland Komisyonu sürdürülebilirlik ile ilgili “bugünün ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden ödün vermeden karşılamak” olarak tanımlıyor. Bu sebeple 140! yakın ülke kalkıma amacıyla sürdürülebilir yaşamın yollarını ve çözümlerini aramaktadır. Günümüz modern toplumunda ise aşırı tüketim çılgınlığı sebebi ile, çok fazla doğal kaynak tüketmek ile birlikte doğanın dengesinde bozulmalar meydana gelmektedir. Tüketim çılgınlığını azaltabilmek ve doğanın dengesini koruyabilmek amacıyla 2005 yılında Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Dünya Zirvesi’nde sürdürülebilirlik kavramını etkileyen 3 ana etken ele alınmıştır. Bunlar; ekonomik gelişim, sosyal gelişim ve çevresel koruma” olarak sıralanmaktadır.
Ekonomik gelişimin oluşması ise sanayinin sürekli olarak çalışması gerekmektedir. Fakat bununla birlikte fabrika gazları ve atıkları doğaya zarar vermektedir. Bunun önüne geçmek amacıyla sürdürülebilirlik yönergelerini işletmelere sunmakla birlikte bu yönergelere uyulması zorunlu tutulur
Sosyal gelişim ise bireylerin yaşam kalitesini yüksek tutmaları amacı ile harekete geçmesini sağlayan bir adımdır. Bu sayede bireyleri faaliyete geçirmek sürdürülebilir yaşamı mümkün kılmaktadır. Çevresel gelişimde ise bireylere daha fazla sorumluluk düşmektedir. Bunlar; atıkların doğru atılımı, kısa mesafelere yaya veya bisiklet kullanarak gitmek, besinlerin doğru kullanımını sağlamak, geri dönüşümü benimsemek, ev ve iş yerlerinde yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımını sağlamak. Bunun gibi evlerde, okullarda, restoranlarda ve iş yerlerinde sürdürülebilirliği sağlayan tüm alanlara önem verilmelidir. Sizlere bu içeriğimde yeşil mutabakat eylem planı nedir, yeşil mutabakat önemi nedir gibi başlıklarınıza cevap olmaya çalıştım. İyi okumalar..
İlginizi Çekebilir: Sürdürülebilirlik Nedir?
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..