Gençlere değer katacak içeriklere Google Haberler'den abone olmak ister misiniz?.Google Haberlere Abone Ol. Gençliğe değer katma arzusuyla..
Herkese merhaba, bu yazı Öğrenci Blogları’ ndaki ilk yazım ve bu yazım zamanın önemini anlatmak olacak. Keyifli okumalar dilerim.
Zamanın Önemi
Başlıktan anlaşıldığının aksine fotoğraf makineleri veya fotoğraflar hakkında yazmadım. Deklanşör, fotoğraf makinelerinde fotoğrafı çekmek için basılan düğmedir. Aslında bakıldığında çok kolay gözüküyor. Herkes deklanşöre basabilir. Ama herkes doğru zamanda basamaz maalesef. Geçtiğimiz yıl Türkiye ve dünyanın gündeminden bir an olsun düşmeyen korona virüsü dünyamızı kasıp kavuruyor. Buna karşılık son birkaç aydır çıkan aşı haberleri hepimizi çok sevindirdi. Farklı farklı aşılar dünyada üretilmeye başlandı. Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in geliştirdiği Biontech diye bildiğimiz aşıda bunlardan biridir. Bu iki Türk asıllı bilim insanımız hakkında ne kadar gurur duysak azdır. Benim bahsetmek istediğim konuya gelirsek…
2021’in ilk haftası dünyanın en meşhur, en bilinen dergilerinden biri belki de birincisi olan TIME dergisi bir sayısının kapağında Özlem Türeci ve Uğur Şahin’e yer verdi. Daha önceden;
- Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk
- İsmet İnönü
- Adnan Menderes
- Naim Süleymanoğlu
- Cumhurbaşkanı Erdoğan
gibi toplam 10 Türk’ü kapağına koymuştu, ve biz bu derginin kapağına gelen bütün Türkleri biliyoruz. Benim yakınmak istediğim konuya gelecek olursak;
Tamam, TIME dünyanın en önemli, en bilinen dergisi. Her kapağının gündem oluşturduğu bir dergi. Bunları herkes kabul ediyor. Başarılarının devamını dilerim. Ancak şöyle düşünmek zorunda hissediyorum Bizim ülkemizde yayımlanan herhangi bir dergimizin kapağında ABD’nin ünlü doktorlarından Prof. Dr. Lowell Kabnick’e veya başka bir tanınmış ABDli’ye yer versek muhtemelen ruhu bile duymaz ama TIME dergisi aynı şeyi yapınca bütün dünyanın gözü bir anda oraya çevriliyor.
Neden bir Time Dergisi Değiliz?
1922-1977 yılları arasında siyasi mizah dergisi olan Akbaba yaklaşık 2000 sayı çıkardı. Akbaba dergisi çok satan, çok sevilen bir dergiydi. Ama asla bir TIME kadar konuşulmadı. Önce bunun nedenini bulmak lazım. Bunun elbette birden fazla nedeni var. Bunlardan birisi şu olabilir; TIME dergisi Amerikalı iki kişi, Henry Luce ve Briton Hadden tarafından 1923 yılında Amerika’nın ilk haftalık haber dergisi olarak kuruldu.
Kuruluşundan sonra derginin pazarı çok iyi bir şekilde yapılmış olsa gerek, yıllardır her kapağıyla farklı bir gündem yaratmaya devam ediyor. Bunun sebebi belki de TIME dergisinin çok başarılı markalaşması olabilir. Markalaşma hakkında detaylı bilgi için markalaşmanın önemini gösteren yazıyı okuyabilirsiniz. Akbaba veya başka yerli bir dergimiz neden bu kadar önemli değil diye düşünürsek eğer cevap yazımın başlığında: DEKLANŞÖRE DOĞRU ZAMANDA BASAMADIĞIMIZ İÇİN!
Bu gerçekten çok önemli bir olay. Deklanşöre doğru zamanda basmanın birçok anlamı olabilir. Bunları biraz açalım. Mesela İskoçyalı fotoğrafçı Alan Mc Fayden yalıçapkını diye bir güvercinin suya dalış anını görüntülemek için tam 6 yıl bekledi. Sadece deklanşöre doğru zamanda basamaya çalıştığı için senelerce uğraştı. Senelere mal oldu olmasına ama, 6 yılın sonunda çektiği mükemmel fotoğrafa bakılırsa zaman kaybını biraz örtbas etmiş görünüyor.
Hayatta Zamanın Önemi Örnekleri
Evet gerçekten mükemmel bir fotoğraf. Tarihte deklanşöre doğru zamanda basmanın faydasını gösteren birçok olay yaşanmıştır. Alan Mc Fayden gerçek bir deklanşöre doğru zamanda basmış. Şimdi gerçek olmayan deklanşöre doğru zamanda basmamızın öneminden bahsedelim. Doğru zamanda doğru işi yapmak hiçbir zaman kolay olmamıştır ancak imkansızda olmamıştır. Bir örnek vermek istiyorum. 2013 yılında oynanan Galatasaray-Real Madrid maçında Jose Mourinho, Galatasaray 3. golü attıktan hemen sonra oyuna bir forvet olan Benzema’yı aldı.
Benzema’nın oyuna girmesinden yaklaşık 10 dakika sonrada bir defans olan Raul Albiol’u ofansif bir oyuncu olan Mesut Özil’in yerine aldı. Bu hamlelerin hepsi doğru dakikalarda yapıldığı için maçta Galatasaray baskısına rağmen son dakikalara doğru oyuna sonradan giren Benzema’nın asisti ile Mourinho’nun ekibinin gol bulması usta antrenörün deklanşöre doğru zamanda bastığını ispatladı. Eğer hamlelerini yaparken zamanlamada en ufak bir eksiklik yapsaydı belki de kupadan elenecekti. Deklanşöre doğru zamanda basmak verdiğim iki örnekte olduğu gibi olayın başında acı çekilse, zorlanılsa bile sonunda iyi işlere yol açılacağını gösteriyor.
Hiçbir şey için geç değildir. Bunun için çok güzel bir atasözümüzde vardır;
Zararın neresinden dönersen dön, kardır.
Ezcümle söylemek istediğim şey şu: TIME dergisinin kapağına bizden birilerini koydular diye sevinmekten ziyade, kendi TIME dergimizi yaratalım. Yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Yazım hakkında yapacağınız yorumlar benim için çok önemli, lütfen yazımın olumlu ve olumsuz yönlerini eleştirin. Hepimize sağlıklı, mutlu günler diliyorum.
İlginizi Çekebilir: 6 Maddede Dünya Kriz Tarihi
İçerik hizmetlerimiz için iletişime geç!. Gençliğin gücüyle firmalara değer katma arzusuyla..
Selamlar, yazınızı beğendim gözüme çarpan şeyleri eklemek istiyorum. Ben de zamanında heves edip cüzi miktarda yazı yazmıştım. Oradan aldığım geri dönütler ve tecrübelerim ışığında söylüyorum. Devril cümlelere denk geldim ve okurken bu hataların göze çarpması metin akışını kesip dikkat dağınıklığına sebep oluyor. Konu bütünlüğü istenmemiş sanıyorum ki dağınık düzele yazılmış. Son olarak bir iki harf hatası gördüm ama bu hatayı -şayet yazar değilse- metni revize edene yükleyebiliriz :). İyi çalışmalar dilerim.
Ahmet Bey yanıtınız için çok teşekkür ediyorum. Burada bahsettiğiniz şeylerin hepsine diğer yazılarımda dikkat edeceğim. Bu benim ilk yazımdı. Lütfen bundan sonra yazacağım yazılarımı da okuyup beni eleştirmeye devam edin. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
İçeriğinde verilen örnekleriyle başarılı buldum yazınızı bizlere eleştirel ve farklı bir bakış açısı sunmuşsunuz teşekkürler 🙂
Tek eleştirim bazı cümleler de tekrara düşmüşsünüz sonraki yazılarınızda yardımcı olacağını düşündüğüm için eklemek istedim iyi çalışmalar dilerim 🙂